Vágólapra másolva!
A svájci Roger Federer nyerte a férfi egyest az angol nyílt teniszbajnokságon, miután a vasárnapi döntőben öt játszmában, 3 óra 25 perc alatt legyőzte a spanyol Rafael Nadalt.

A címvédő és sorozatban öt alkalommal diadalmaskodó Federer nagy bravúrt hajtott végre: beállította Björn Borg csúcsát, a legendás svéd teniszező ugyanis 1976 és 1980 között megszakítás nélkül győzött a szentélyben.

A rekordot Willie Charles Renshaw tartja hat egymás utáni sikerrel: az angol sportember 1881 és 1886 között vitte el a pálmát, és három évvel később hetedszer is győzött.

A Roland Garros fináléját spanyol riválisával szemben egy hónapja ismét elveszítő világelső saját felségterületén, füvön készült revánsot venni és ezúttal egyértelműen ő volt a favorit a salakkirállyal szemben.

A tavalyihoz hasonló szereposztású döntő Federer megnyert adogatójátékával kezdődött, majd a következő gémben Nadal rögtön bajba került, s bár két fogadóelőnyt még hárított, a harmadiknál a hálóba bombázta a labdát, így a címvédő 2:0-ás előnyhöz jutott, amely pillanatok alatt tovább duzzadt.

A mallorcai azonban nem hagyta, hogy ellenfele még jobban meglépjen, s előbb szépített, majd elnyerte a bázeli csillag adogatását, végül pedig egy remek ütésekkel színesített szervagémmel kiegyenlített. Ekkor véget ért a "brékkorszak", a következő játékokban egyikük sem hibázott, így fej fej mellett haladva jutottak el a rövidítésig, amely nagy csata után Federer javára dőlt el (9-7), aki ezzel 56 perc után játszmaelőnyhöz jutott.

A folytatásban mindkét teniszező nyerte a saját adogatójátékát, igaz Federer az ötödik gémben kissé bajba került, mert Nadal két bréklabdához is jutott, ám a svájci hárította a rohamokat. Ami nem sikerült 3:2-nél, az végül összejött 5:4-nél: Nadal óriási erővel ütött az alapvonalról, kiszorította a világelsőt, sorra nyerte a pontokat és újabb negyven perc elteltével kiegyenlített. Ez egyben azt is jelentette, hogy Federer az idei wimbledoni tornán másodszor veszített szettet.

Forrás: EPA

A díszpáholyban a sármos amerikai filmszínészre emlékeztető Borg, mellette pedig Wimbledon ezidáig utolsó spanyol győztese, az 1966-ban nyertes Manuel Santana

A harmadik felvonásban a két játékos semmit sem bízott a véletlenre: egészen 6:6-ig fej-fej mellett haladt, mindketten nyerték a saját adogatásukat, s közben a közönség ámulatára, néhány egészen parádés labdamenet zajlott le. A rövidítésben Federer 3-1-re, majd 6-2-re vezetett, négy szettlabdához jutott, amelyek közül a másodikat, egy csodálatos fonák-keresztütéssel értékesített, és további 54 perc múltán ismét játszmaelőnyhöz jutott.

A negyedik szett elején Nadal azonnal brékelte Federert, simán nyerte a saját szerváját, majd újra elnyerte riválisáét és 3:0-ás, majd 4:1-es előnyhöz jutott. Ekkor a spanyol orvost kért, megmasszírozták és bepólyálták a bal lábát, majd folytatódhatott az ütközet, amelyet a mallorcai 37 perc alatt megnyert és következhetett, a mindent eldöntő ötödik felvonás.

Federer a szett elején továbbra is bizonytalankodott, nehezen nyerte saját adogatójátékait, de remek szerváival tartotta magát, sőt a hatodik gémben villant néhányat, parádés tenisszel brékelte riválisát (4:2). A spanyol nem adta fel, megpróbált szépíteni, de végül Federer jutott két meccslabdához: az elsőt még hárította a mallorcai, ám a másodikkal, egy "vizet fakasztó" lecsapással, már nem tudott mit kezdeni.

Forrás: EPA

Federer a könnyeivel küszködött zsinórban ötödik sikere után

A 26 éves világelső sorozatban 54. füvespályás győzelmét aratta, ezzel tovább javított világcsúcsán. Federer öt esztendeje, 2002. június 25-én a horvát Mario Ancictól, éppen Wimbledonban kapott ki utoljára ezen a borításon.

A győztes 700 ezer fontot kapott sikeréért, a vesztes 350 ezerrel vigasztalódott.

férfi egyes, döntő:
Federer (svájci, 1.) - Nadal (spanyol, 2.) 7:6 (9-7), 4:6, 7:6 (7-3), 2:6, 6:2

férfi páros, döntő:
Arnaud Clément, Michael Llodra (francia, 10.) - Bob Bryan, Mike Bryan (amerikai, 1.) 6:7 (5-7), 6:3, 6:4, 6:4