Vágólapra másolva!
Elisztában, a világbajnok-jelölti párosmérkőzések negyedik játszmájában Lékó Péter sötéttel remizett Jevgenyij Barejevvel. A Nimzoindiai védelmű partiban a küzdő felek az 52. lépés után egyeztek meg a döntetlenben. Érdekes csatát láttunk, a bonyolult középjáték során Lékó átvette a kezdeményezést, gyalogot is nyert, de a négybástyás végjáték végül lépésismétléssel, pontosztozkodással zárult. Nagymesterünk 3-1-re vezet, fél pontra van még szüksége a továbbjutásához. Kiegyenlített az orosz-orosz házirangadón Szergej Rublevszkij, remivel megőrizte egypontos előnyét az örmény Levon Aronjan és az izraeli Borisz Gelfand.

A Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában a szombati szabadnap után folytatódtak a párharcok, a negyedik játszmákra került sor. Lékó Péter a sötét bábukat vezette, a Gurevics elleni meccsen már jól bevált Nimzoindiai védelmet választotta. Jevgenyij Barejev kétpontos hátrányban bonyolult középjátékhoz vezető változat mellett döntött, és a nyitásban Péter használt el több időt, de kedvezően fejlesztette ki figuráit, dinamikus egyensúlyt érzékelhettünk a sakktáblán.

Barejevnek kockáztatnia kellett, és nagymesterünk átvette a kezdeményezést, ellenfele időzavarba is került. A lebonyolításba kis hiba csúszott, bár Lékó gyalogot nyert, az orosz sakkozó távoli szabadgyalogjával azonban megmentette a partit. Péter megőrizte kétpontos előnyét, 3-1-re vezet, és hétfőn világossal megszerezheti a továbbjutásához még szükséges fél pontot.

Forrás: [origo]

Az orosz-orosz párbajban kiegyenlített Szergej Rublevszkij. Másodszor játszotta meg a skót megnyitást, ezúttal más varit vetett be, és Alekszandr Griscsuk gyalogszerkezeti gyengeségei miatt hátrányba került. Rublevszkij könnyen nyerhető végjátékra egyszerűsített, Griscsuk csak nehezen kapitulált.

Bonyolult küzdelemben osztozott meg a ponton Borisz Gelfand és Gata Kamsky. Az amerikai nagymester a 23. lépésben minőséget áldozott, egy gyalogot és rendkívül zárt állást kapott cserébe. Gelfand vezetésének birtokában belátta, hogy nem tudja feltörni a sötét védelmi vonalat.

Forrás: [origo]

Nehéz csatában mentette döntetlenre gyaloghátrányos végjátékát Levon Aronjan. A spanyol megnyitású játszmában Alekszej Shirov túljátszotta örmény ellenfelét, aki azonban hihetetlen türelemmel és kitartással védekezett. A spanyol sakkozó időzavarban gyalogot rabolt, de bástyája játékon kívül rekedt, és ezt használta ki Aronjan, a remivel megőrizte egypontos előnyét.

A negyedik játszmák eredményei:
Alekszej Shirov (spanyol, 2699) - Levon Aronjan (örmény, 2759) döntetlen (Spanyol megnyitás, 84)
Jevgenyij Barejev (orosz, 2643) - Lékó Péter (magyar, 2738) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 52)
Szergej Rublevszkij (orosz, 2680) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2717) 1 - 0 (Skót megnyitás, 66)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Gata Kamsky (amerikai, 2705) döntetlen (Grünfeld védelem, 54)

A párosmérkőzések állása:
Levon Aronjan
(örmény, 2759) - Alekszej Shirov (spanyol, 2699) 2,5 - 1,5 (1 - 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen)
Lékó Péter (magyar, 2738) - Jevgenyij Barejev (orosz, 2643) 3 - 1 (1 - 0, döntetlen, 1 - 0, döntetlen)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2717) - Szergej Rublevszkij (orosz, 2680) 2 - 2 (1 - 0, döntetlen, döntetlen, 0 - 1)
Gata Kamsky (amerikai, 2705) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) 1,5 - 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen)