Vágólapra másolva!
A Pakson zajló III. Marx György emlékverseny kilencedik fordulójában Almási Zoltán sötéttel legyőzte Viktor Korcsnojt. Nagymesterünk kockáztatott a nyerés érdekében, minőséget áldozott, a sakklegenda hibázott. Almási az utolsó játéknap előtt átvette a vezetést, fél ponttal előzi meg Korcsnojt. A paksiak büszkesége, Berkes Ferenc az izraeli Emil Szutovszkij királyát kergette mattba, és feljött ötven százalékra. Az indiai Krishnan Sasikiran is újabb győzelmet ért el, Ács Péter támadási kísérletét higgadtan hárította. A befejező játéknapon Almási világossal Ács ellen játszik, míg Korcsnoj sötéttel Szutovszkijjal mérkőzik meg.

A viadal ötödik fordulójában Almási Zoltán óriási esélyt hagyott kihasználatlanul, Viktor Korcsnoj királya ellen döntő támadást indíthatott volna, időzavarban tisztnyerést hagyott ki. A szerencsés döntetlennel Korcsnoj megőrizte első helyét. Nagymesterünknek a verseny kilencedik játéknapján sötéttel kellett kockáztatnia, hogy "letaszíthassa" a sakklegendát az első helyről.

A vezérindiai védelmű partiban sötéttel a jól ismert tervet választotta, bástyáival felvonult a világos c4 gyalogos ellen, és a dinamikus egyensúlyt minőségáldozattal borította fel. Korcsnoj nem bírta a feszültséget, hibázott, sötét összekötött szabadgyalogjai védhetetlenül robogtak előre. Korcsnoj második partiját vesztette el világossal, és búcsút mondhatott oly sokáig őrzött első helyének.

A torna első körében Berkes Ferenc két partit is vesztett, ellenkező színelosztással második győzelmét aratta, és feljött ötven százalékra. Emil Szutovszkij az új kedvencet, a Grünfeld védelmet választotta, az egyszerűsítés után elnézett egy kiskombinációt, az alapsori gyengeséget kihasználva Berkes bástyái betörtek a hetedik sorra.

Kölcsönös időzavarban a mezőny legmagasabb értékszámú nagymesterének királya bajba került, Fecó két bástyájával és királyával mattba kergette. Krishnan Sasikiran is feljavult a második félidőre, Ács Pétert győzte le, és a záró fordulóban Berkessel játszmáját a bronzos helyen félpontos előnnyel kezdheti meg.

A 9. forduló eredményei:
Korcsnoj (svájci, 2619) - Almási Zoltán (2628) 0 - 1 (Vezérindai védelem, 47)
Berkes Ferenc (2617) - Szutovszkij (izraeli, 2665) 1 - 0 (Grünfeld védelem, 49)
Ács Péter (2525) - Sasikiran (indiai, 2642) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 42)

A verseny állása:
1.Almási Zoltán 6 pont
2. Viktor Korcsnoj 5,5
3. Krishnan Sasikiran 5
4. Berkes Ferenc 4,5
5-6. Ács Péter és Emil Szutovszkij 3

a verseny táblázata:

Forrás: [origo]

Szutovszkij (izraeli)

2665

1 = 0

=

=

*

= 0

0

0

Sasikiran (indiai)

2642

0

=

=

=

=

*

=

1

= 1

Ács Péter

2525

=

=

=

0

0

*

1

0

= 0

Berkes Ferenc

2617

=

=

=

0

0

*

1

=

1 =
Forrás: [origo]

Korcsnoj (svájci)

2619

1

=

1

1

=

*

= 1 0

0

Almási Zoltán

2628

=

=

1

1

=

*

1 0 =

1



az utolsó forduló párosítása:
Almási - Ács
Szutovszkij - Korcsnoj
Sasikiran - Berkes.