Vágólapra másolva!
Szombaton, 10.30-as kezdettel tartja rendkívüli közgyűlését a Magyar Súlyemelő Szövetség, a Jégszínház épületében. A grémium összehívását az tette szükségessé, hogy az elnökség illegitimmé vált, tudniillik 18 tagja közül nyolc lemondott az athéni olimpia óta, márpedig az alapszabály értelmében, amennyiben a testületnek legalább egyharmada távozik, akkor újat kell választani.

Aki csak egy kicsit is járatos a magyar súlyemelősport utolsó négy hónapjának történéseiben, az jól tudja: ezúttal minden várható, csak nem szokványos protokollközgyűlés. Az athéni olimpián történt három doppingeset (Gyurkovics, Kecskés, Kovács) felkorbácsolta az indulatokat. Felmerült, hogy Aján Tamás, a nemzetközi szövetség (IWF) magyar elnöke is tevékeny szerepet játszott a lebuk(tat)ásokban, vagy legalábbis nem követett el mindent - azaz, hogy semmit - a bajba keveredett emelők "megmentéséért".

Bizonyítékok persze nincsenek, ettől függetlenül a szövetség elnöksége többségi szavazással úgy döntött, hogy Ajánt nem javasolja az IWF elnökének a március 3-4-én esedékes tisztújító közgyűlésre. Azóta "nehéztüzérség" bevetésével folyik a háború Aján és emberei, illetve a szövetség elnöke, Dolovai Tamás, valamint a hozzá hűséges elnökségi tagok között.

Aján nemrégiben maga is tartott egy sajtóértekezletet, amelyen - egyebek között - elhangzott, hogy egyrészt illegitimmé vált az elnökség a sok lemondás miatt, másrészt - állítólag - Ajánnak nincs is szüksége újraválasztásához a magyar szövetség ajánlására. (Utóbbi állításról - az IWF alapszabályát olvasva - azóta kiderült, hogy nem felel meg a valóságnak.)

Nos, a szombati közgyűlés pikánsnak ígérkezik, hiszen ez egyfajta erőpróba is lesz az Aján- és a Dolovai-párt között. Nagy kérdés, hogy egyrészt határozatképes lesz-e a közgyűlés - ehhez az kell, hogy a durván hatvan küldöttnek több mint a fele megjelenjen, s ez a mostoha időjárás miatt erősen kérdéses. A rangsorban az első tizenöt helyet elfoglaló szakosztályok 2-2 küldöttet állíthatnak, a többiek egyet-egyet - így jön ki a hatvanas létszám.

Ami Aján IWF-elnöki újraválasztását illeti: úgy hírlik, a diplomáciai manőverek világában páratlanul járatos sportvezető - aki januárban már 66 éves lesz - alapszabály-módosításra készül: egy olyan javaslatot kíván beterjeszteni a két és fél hónap múlva esedékes közgyűlésen, miszerint egy olyan tisztségviselő esetében, aki legalább 12 éve tölt be IWF-hivatalt s akit a tagországok legalább 20 százaléka támogat, ne legyen szükség hazája előterjesztésére. Nos, mivel Aján 1976 óta volt az IWF főtitkára, 2000 óta pedig elnöke, esetében bőven megvan a 12 év.

Igaz viszont, hogy az alapszabály-módosítás elfogadásához - éppen az alapszabály értelmében - minimum kétharmados többségre van szükség.

Ch. Gáll András