Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége pénteken délután a Hélia Szállóban ülésezett, melynek napirendi pontjai között az athéni ötkarikás játékok értékelése, a doppingellenes stratégia, a szervezet pénzügyi helyzete és a következő olimpiai ciklusra érvényes alapszabály módosításának ütemterve szerepelt.

A testület szerint az Athénban elért kiváló eredmények igazolják, hogy az állami támogatás elosztásának elvei hatékonyan érvényesültek, ám a 2005. évi költségvetés tervezete veszélyeztetheti a magyar élsport megszokott eredményességét. Éppen ezért a MOB azt kéri, hogy megtarthassa eddigi hatáskörét az olimpiai felkészülés tervezésében, irányításában, ellenőrzésében és támogatásában, valamint ehhez megfelelő pénzügyi garanciát kapjon.

A testület nem ment el szó nélkül az athéni magyar doppingügyek új fejleményei mellett, s elfogadhatatlannak ítélte az öt doppingvétségen ért sportoló szövetségeinek eddigi határozatait.

Az elnökség egységesen úgy látja, hogy további hasonló eset csak a leghatározottabb együttes fellépéssel kerülhető el. A MOB egyben készen áll arra, hogy a Nemzeti Sporthivatallal együttműködve doppingellenes stratégiát dolgozzon ki. A testület javasolja olyan jogszabály megalkotását, amely lehetővé teszi a doppingvétségek hatósági felderítését és az elkövetők, valamint a vétség elkövetésében segítséget nyújtók felelősségre vonását.

A MOB-elnökség ötórás ülésén egyúttal támogatásáról biztosította Aján Tamást, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnökét, a MOB főtitkárát sportdiplomáciai munkájának folytatásában. Mint ismeretes, a honi súlyemelő-szövetség nem támogatja újraválasztását az IWF élén.

Az elnökség a 2006. évi budapesti úszó Eb zavartalan lebonyolítása érdekében, arra kéri a Fővárosi Önkormányzatot és a környezetvédő szervezeteket, hogy pozitív hozzáállásukkal segítsék elő a magyar sport tekintélye szempontjából kiemelt eseményt.