Vágólapra másolva!
Négy magyar asztaliteniszező is indulhatna a hét végi pekingi Pro Tour-döntőben, de egyikük sem lesz ott. Tóth Krisztinát és Bátorfi Csillát német klubjaik nem engedik el, a Fazekas Mária, Póta Georgina kettős pedig Póta tanulmányi kötelezettsége miatt lépett vissza.

Ami a teniszben az ATP és WTA-tornák sorozata, atlétikában és korcsolyázásban a Grand Prix, az asztaliteniszben a Pro Tour. S e felsorolásban nem csak az a közös, hogy a versenyzők az év során pontokat gyűjthetnek, hanem az is, hogy a szezon végén a legjobbak egy külön döntőben mérkőznek meg egymással. Az asztaliteniszezők Pro Tour-fináléját a hét végén Pekingben rendezik meg, férfi és női egyesben 16-16 versenyző, férfi és női párosban 8-8 duó részvételével.

S amire még nem volt példa: négy magyar versenyző is ott lehetne a fináléban! De egyikük sem lesz ott... A nőknél egyéniben Tóth Krisztina, párosban a Tóth Krisztina, Bátorfi Csilla és a Fazekas Mária, Póta Georgina kettősök nélkül zajlik a torna. Tóth és Bátorfi a német Bundesligában játszik, előbbi a Busenbach, utóbbi a Langweid színeiben, a két sztárgárda a hét végén éppen egymással mérkőzik, s mindkét klub ragaszkodik a légiósai játékához. Ez egyébként már korábban eldőlt, az viszont, hogy Póta Georgina és Fazekas Mária sem lesz ott Pekingben, új információ.

"Tulajdonképpen miattam nem megyünk Kínába - szögezte le hétfőn este Póta Georgina. Az a helyzet, hogy iskolába járok, az International Business Schoolba, és december 17-ig rengeteg zárthelyi dolgozatot kell írnom, hogy utána egyáltalán vizsgázhassak. S ha most egy hét kiesne a tanulásból, akkor lehet, hogy annak meginnám a levét. Marcsival sokat töprengtünk, hogy mi legyen, s mivel minden bizonnyal csak egy meccset játszanánk és így legfeljebb 250 dollárt keresnénk, úgy döntöttünk, hogy nem megyünk. És így elindulhatunk a hazai TOP 12 versenyen, amit csütörtökön és pénteken Budapesten rendeznek. Persze, fáj a szívem, hogy nem leszek ott Pekingben, mert biztosan nagy élmény lenne a Pro Tour-döntő, és szívesen ellubickolnék az ötcsillagos szálloda medencéjében is, de ez most kimarad az életemből."

"Igazán rendes Ginától, hogy magára vállalta a visszalépésünket, de ez közös döntés volt. Ha egyéniben is bejutottam volna a döntő mezőnyébe, amihez egyébként nem sok hiányzott, mert első tartalék vagyok, akkor más lenne a helyzet. Ám így én is úgy gondoltam, hogy inkább itthon vegyünk részt a TOP 12 versenyen. Csilla és Kriszti erre sem tud hazajönni, így legalább mi induljunk el" - nyilatkozta Fazekas Mária.

A világranglistán (ami természetesen nem egyezik meg a Pro Tour-rangsorral, hiszen ez csak a sorozat versenyei alapján rangsorol) jelenleg Tóth Krisztina a 20., Póta Georgina a 35., Fazekas Mária az 50., Bátorfi Csilla az 56. Ebből csak az európai versenyzőket figyelembe véve az Európai TOP 12 viadalon február elején a franciaországi Rennes-ben Tóth Krisztina negyedik, Póta Georgina nyolcadik kiemeltként indulhat, Fazekas Mária pedig második számú tartalék.

Fábik Tibor