Vágólapra másolva!
Egy évvel ezelőtt nagy pofon volt a hazai vívás számára, hogy a Héraklész-kupa junior Világkupa-versenyen egyetlen magyar versenyző sem jutott a legjobb nyolc közé. Ehhez képest kétségkívül előrelépés, hogy az idei viadalon női kardban Varga Dóra bronzérmes lett, s a párbajtőröző Izsó Katalin révén egy hetedik helyet is begyűjtöttünk.

A magyar vívósport hagyományai alapján természetesen a mérce jóval magasabban van, de a jelek szerint az utánpótlás-vonalon akadnak gondjaink... Azt természetesen el kell ismerni, hogy a Héraklész-kupa mezőnye minden évben roppant erős, hiszen nincs létszámkorlátozás, s például férfi párbajtőrben 167 vívó lépett a Nemzeti Sportcsarnok pástjaira. A Héraklész-kupán összességében a franciák (2 arany, 1 ezüst, 2 bronz) és az olaszok (2 arany, 2 bronz) szerepeltek a legjobban, s még a románoknak és a németeknek jutott arany. A legtöbb érmet viszont az oroszok szerezték (3 ezüst, 4 bronz).

Válogatottunk legjobbja a még csak 17 éves, de már felnőtt válogatott, s a tavalyi havannai vb-n is szerepelt Varga Dóra volt, aki a női kard egyéniben a dobogó harmadik fokára állhatott, egyetlen érmünket szerezve. A legjobb 8 közé még egy magyar versenyző jutott be, női párbajtőrben az ugyancsak 17 éves Izsó Katalin a 7. helyen zárt. A férfiaknál kardban Gémesi Csanád és Hamar Balázs, párbajtőrben Bartos Bálint és Prekopp Győző, tőrben Mazza Lorenzo, a nőknél tőrben Lemberg Mercédesz a legjobb 16-ig jutott. A legkellemetlenebb meglepetés az, hogy a férfi kardban junior Európa-bajnok és vb-bronzérmes Lontay Balázs már a 32 között búcsúzott.

Eredmények:
női tőr (118 induló): 1. Durando (olasz), 2. Wütz (német), 3. Teo (olasz) és Birjukova (orosz)
női párbajtőr (139 induló): 1. Branza (román), 2. Belviso (francia), 3. Nowakowski (német) és Kuusk (észt), ...7. Izsó Katalin
női kard (84 induló): 1. Perrus (francia), 2. Gyacsenko (orosz), 3. Varga Dóra és Lucchino (olasz)

férfi tőr (124 induló): 1. Baldini (olasz), 2. Szedov (orosz), 3. Ganyejev (orosz) és Pitta (francia)
férfi párbajtőr (167 induló): 1. Mahé (francia), 2. Rejzlin (ukrán), 3. Rodriguez (francia) és Radugin (orosz)
férfi kard (110 induló): 1. Linbach (német), 2. Kovaljov (orosz), 3. Mokrecov (orosz) és Drion (francia)

Fábik Tibor