Vágólapra másolva!

Lehajrázták Cipollinit a Giro d'Italián

Nagy meglepetésre Alessandro Petacchi lehajrázta Mario Cipollinit az olasz profi kerékpáros körverseny, a Giro d'Italia első szakaszán.

Pedig elsősége esetén a sprintkirály a szakaszgyőzelmek tekintetében beállította volna Alfredo Binda csúcsát. A legendás előd 41 alkalommal végzett az élen.

Giro d'Italia, első szakasz (Lecce-Lecce, 201 km):
1. Petacchi (olasz) 5:16:03 ó
2. Cipollini (olasz) azonos idővel
3. Furlan (olasz) a.i.
4. Galvez (spanyol) a.i.
5. McEwen (ausztrál) a.i.
6. Brown (ausztrál) a.i.

Az összetett versenyben is ez a legjobb hat sorrendje. Következik vasárnap a második szakasz, a Copernico és Matera közötti 174 km.

A fejvédő kötelező viseléséről szóló, a héten életbe lépett szabály alól mégis van kibúvó a versenyen. Azokon a szakaszokon, amikor hegyi befutó és nagy meleg lesz, az utolsó 5 km-en nem kell viselni a sisakot. Erről állapodtak meg a szombati rajton a kerekesek és a szervezők.

A felmentés a 7., a 12., a 14., a 18, és a 19. etapra vonatkozik, amelyek célja egy hosszú, meredek emelkedő végén található. A nemzetközi szövetség azt követően tette kötelező a fejvédő viselését, hogy a kazah Andrej Kiviljev a Párizs-Nizza viadalon bukott, és március 12-én belehalt koponyasérülésébe.