Vágólapra másolva!
Március 14-16. között a 9. fedett pályás atlétikai világbajnokságra kerül sor Birminghamben, de már a 10. vb házigazdája, Budapest is gőzerővel készül a jövő évi rendezésre. A 2004-es esztendő legrangosabb hazai világversenyének sajtóbizottsága csütörtökön állította össze az első hírlevelét, amelyből a legérdekesebb információ az, hogy a dobogósok között közel 2,5 millió dollárt osztanak ki.

Az átadás előtt álló Budapest Sportarénában jövő március 5-7. között egészen pontosan 2 464 000 dollár talál gazdára pénzdíjként az érmes helyezést elérők között. Minden bizonnyal ez is nyomós érv lesz az indulás mellett a versenyzők számára; még akkor is, ha jövőre mindenki az olimpiára koncentrál inkább. A pénzdíjról egyébként a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) gondoskodik, s fizeti az eredményszerkesztő és időmérő cég hozzávetőleg másfél millió dolláros számláját is. Az IAAF legnagyobb nemzetközi szponzorai közül az adidas másfél millió dollár értékű egyenruhát, sportcipőt és sporttáskát bocsát a résztvevők és a házigazdák rendelkezésére, a Coca-Cola különféle termékeiből várhatóan félmillió dollár értékben fogyaszthatnak majd a résztvevők.

Jégrevü is lesz a Budapest Sportarénában/sport/20030129jegrevu.html

Ugyanakkor a szervezőbizottságnak is komoly összeggel kell rendelkeznie a sikeres lebonyolításhoz. Az IAAF kikerülhetetlen előírásai szerint a házigazdáknak 400, különböző kontinensről érkező sportoló utazási, szállás- és étkezési számláját kell rendeznie, s mindezt az elvárt magas színvonalon. Közel 20 IAAF-tisztségviselő és delegátus a vb-t megelőzően többször is ellenőrzi majd a csarnokot, a versenyfeltételeket, a technikai berendezéseket, a sajtó munkalehetőségeit - és ezeknek a szakembereknek ugyancsak repülőjegyet és szállást kell biztosítani.