Vágólapra másolva!
Tovább tart az egykori svájci világelső vesszőfutása: ezúttal a filderstadti nőitenisz-tornán kapott teniszleckét az orosz Gyementyijevától, mindösszesen négy játék megnyerésére futotta erejéből. A kudarcnak súlyos következményei lesznek, a következő héttől Hingis már nem lesz az első tíz között a világranglistán.

A 21 esztendős teniszcsillag május 20-án esett át bokaműtéten, a beavatkozás következtében kénytelen volt kihagyni a Roland Garrost és Wimbledont is. Visszatérését az augusztusi, montreali tornára időzítette, ott azonban Dokic jobbnak bizonyult nála, s legyőzte. A US Open előtt még elindult a New Haven-i viadalon is, ott az orosz Miskinával gyűlt meg a baja. Nem tévedünk nagyot, ha kijelentjük, ez egy sorozat kezdete volt.

Az amerikai nyílt bajnokságon nem találkozott orosz teniszezővel, a negyedik fordulón azonban így sem jutott túl: Monica Seles állta útját. A múlt heti, moszkvai versenyen már nem tudta elkerülni, hogy ne mérkőzzön hazai játékossal, a sors Petrovát vezérelte elé. Nagyon sima, 6:2, 6:2-es vereséget szenvedett tőle, de erre csütörtökön rá tudott tenni még egy lapáttal. A filderstadti, 625 ezer dollár összdíjazású torna második fordulójában az orosz Gyementyijával futott össze, s ezúttal sem tudott négynél több játékot nyerni. Félelmetesen egyoldalú mérkőzésen 6:3, 6:1-es vereséget szenvedett, nem is ússza meg következmények nélkül: a következő heti világranglistán kikerül a legjobb tízből.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016Selejtezős verte Capriatit/sport/egyeni/tenisz/20021009selejtezos.htmlKurnyikova tétlen pihenőn év végéig/sport/egyeni/tenisz/20021008kurnyikova.htmlIvanisevic gólt lőtt Boban búcsúmeccsén/sport/egyeni/tenisz/20021007ivanisevic.html

Erre hat éve nem volt példa a női teniszben, Hingist régen jegyezték ilyen alacsonyan. 1996 októberében került a 11.-ről a tizedik pozícióba, majd 1997. március 31-én lett világelső. Többszöri megszakításokkal összesen 209 hétig volt listavezető, utoljára éppen az egy évvel ezelőtti filderstadti viadal előtt. Nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy kijelentsük: soha többé nem kerül trónra.

Ami a férfiakat illeti, Lyonba érdmes tennünk egy apróbb kitérőt, itt a második fordulóban a hazai Escude győzte le a második helyen kiemelt Kafelnyikovot. Érdekes kis meccset vívtak ők ketten, a francia 7:6-ra nyerte az első játszmát, majd Kafelnyikov a másodikban 4:1-es előnyre tett szert. Itt érthetetlen módon leblokkolt, több játékot képtelen volt nyerni. Elégedetlenkedését lázas ütőcsapkodással fejezte ki, teljesítményét a műfaj nagymestere, Goran Ivanisevic is megirigyelhette volna. Azért ne legyünk igazságtalanok az orosszal szemben, neki már nem az efféle tornákon kell brillíroznia. Sokkal inkább a november végén-december elején rendezendő Davis-kupa fináléban, ahol az oroszok éppen a franciákkal találkoznak. Kafelnyikov többször elmondta, már csak a Davis-kupa motiválja, amint megnyeri, szögre akasztja az ütőt. Valljuk be, nagyon megérdemelné a sikert.

A mérkőzésen egyébként szemtanúi lehettek a nézők egy nem mindennapi jelenetnek is: történt, hogy az egyik játékban, Kafelnyikov adogatóelőnyénél Escudé egy "necces" ritörnt mutatott be, mely sokáig táncolt a háló tetején. A vezetőbíró már úgy látta, ott maradt a francia térfelén, s már majdnem ki is mondta, hogy "játék Kafelnyikov". Aztán a labda mégis átpattant Kafelnyikovhoz, a vezetőbíró pedig korrigálhatta magát: így született a "játék egyenlő" kifejezés.

WTA-torna, Filderstadt (625 ezer dollár, fedett, kemény pálya), 1. forduló:
Kremer (luxemburgi) - Maleeva (bolgár) 6:4, 7:6

2. forduló:
Hantuchova (szlovák, 8. kiemelt) - Schett (osztrák) 7:5, 6:1
Gyementyijeva (orosz) - Hingis (svájci, 7.) 6:3, 6:1
Clijsters (belga, 8.) - Majoli (horvát) 6:1, 6:2
Casanova - Henin (belga, 4.) 7:5, 4:6, 6:4

ATP-torna, Lyon (761 ezer dollár, fedett, szőnyeg), 2. forduló:
Clement (francia) - Gonzalez (chilei, 6.) 6:4, 6:3
Szafin (orosz, 1.) - Arthurs (ausztrál) 6:3, 4:6, 7:6
Escude (francia) - Kafelnyikov (orosz, 2.) 7:6, 6:4
Mathieu (francia) - Johansson (svéd, 4.) 7:5, 6:7-nél Johansson feladta

ATP-torna, Bécs (765 ezer dollár, fedett, kemény pálya), 1. forduló:
Haas (német, 1.) - Juzsnyij (orosz) 6:2, 2:6, 7:5

2. forduló:
Moya (spanyol, 4.) - Calleri (argentin) 6:3, 2:6, 7:6
Melzer (osztrák) - Haas 6:4, 6:3