Vágólapra másolva!
A WBC ökölvívó-szervezet megosztotta az Év bokszolója díjat az orosz Kostya Tszyu és az amerikai Bernard Hopkins között.

A középsúlyú Hopkins Keith Holmes ellen megvédte WBC-címét, aztán a Puert Rió-i Felix Trinidadet verte, s ezzel elnyerte a WBA-szervezet címét is. Hopkins közél másfél évtizeddel Marvin Hagler címegyesítését követően vitte véghez ezt a bravúrt. A kisváltósúlyú Tszyu az IBF bajnoka, Zab Judah ellen győzött kiütéssel,a második menetben. A WBA-szervezet bajnokát, Sharmba Mitchellt is kiütötte, ami azt jelenti, hogy immáron három szervezet világbajnoki címét birtokolja.

A WBC szerint az év mérkőzése a szeptember 29-i, New York-i Hopkins-Trinidad találkozó volt. Az év kiütése Lennox Lewis nevéhez fűződik: a brit a negyedik menetben ütötte ki Rahmant. Az év visszatérője Oscar De La Hoya, aki Arturo Gattit ütötte ki, majd Golden Boy pontozással verte a spanyol Francisco Castillejót. De La Hoya Trinidadtől és Mosleytől elszenvedett veresége után kapaszkodott vissza.

A veretlen váltósúlyú Shane Mosley a súlycsoportoktól függetlenül a legkiemelkedőbb tudású bokszoló. Kiütötte az ausztrál Shannon Taylort az ötödik menetben, és a brit Adrian Stone-t a harmadikban. A sportág állócsillaga Roy Jones jr., aki november 22-én azt ünnepelhette, hogy megszerezte a WBC-szervezet félnehézsúlyú bajnoki címét is. Floyd Mayweather jr. tiszteletdíjat kapott három meccséért: kiütötte Diego Corralest, kipontozta Carlos Hernandezt és kiütötte Jesus Chavezt.

Thury Gábor

Ajánlat: