Vágólapra másolva!
Hétfő délután az ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette az angliai Millfieldben a 41. férfi- és a 21. nőiöttusa-világbajnokság, ahol a magyarok - a hagyományokhoz híven - érmes reményekkel vesznek részt.

A megnyitó színes műsorának leglátványosabb részében Somerset megye több mint negyven iskolájának jelmezbe öltözött kisdiákjai szórakoztatták táncukkal a mintegy ezer érdeklődőt. A folytatásban a sportág egyik nagy-britanniai patrónusa, Fülöp edinburgh-i herceg jutott főszerephez. "Tudom, hogy önök rövid beszédet akarnak hallani, és azt szeretnék, ha minél hamarabb megnyitnám a világbajnokságot. Hát, most meg van nyitva" - mondta tömören, majd végiglátogatta az öt tusa helyszínét.

A versenyeket hivatalosan Millfieldben rendezik, a név azonban nem egy településre, hanem egy Street nevű kisvárosban található bentlakásos iskolára utal. Az öt számra egymáshoz közel kerül sor, gyalogosan mindegyik helyszín néhány percen belül megközelíthető, a résztvevőknek így egyetlen alkalommal sem kell buszra szállniuk.

Bő három hete a szófiai Európa-bajnokságon - amelyen a vb-mezőny nagy része, az esélyesek legtöbbje már összemérte erejét - a hagyományos versenyben szereplő férfi csapat, valamint a két váltó, továbbá Fülep Sándor révén három első és egy harmadik helyet gyűjtöttek legjobbjaink. Noha Millfieldben az Eb-mezőny kiegészül a többi földrész öttusázóival, az esélyek alapvetően nem változnak, bár három aranyérem megszerzése azért bravúr lenne.

Angliában a "szófiai" együttes szerepel, így a világbajnok és olimpiai ezüstérmes Balogh Gábor - ahogy az Eb-n - ezúttal is csak a hagyományos versenyben indul. Az elmúlt hetek egyetlen kérdése az volt, hogy az egyre jobb formába lendülő Simóka Nóra - aki ősszel két térdműtéten esett át - bekerül-e mindkét csapatba, vagy csupán váltóban - amelyben, többek között, rövidebb a futótáv - versenyez. Végül Kulcsár Antal, a női válogatott kapitánya úgy döntött, hogy a hagyományos versengésben Szathmáry Adrienn kap bizonyítási lehetőséget, míg Simókára az augusztus eleji, budapesti junior világbajnokságon vár majd vélhetően főszerep.

Tavaly az olimpiai kvalifikáció miatt kiemelt jelentőségű pesarói világbajnokságon a magyarok három érmet szereztek: a Vörös Zsuzsanna, Máthé Vivien, Simóka Bea összeállítású váltó nyert, Balogh ezüstérmes lett, a Kállai Ákos, Kovács Gergely, Madaras Ádám alkotta staféta pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

A tavalyi vb győztesei és a magyarok helyezései:

Férfiak, hagyományos verseny:
egyéni: 1. Zadnieprovskis (litván), 2. Balogh, ...31. Sárfalvi (Fülep Sándor nem jutott döntőbe)
csapat: 1. Egyesült Államok (Iliev, Gregory, Senior), ...9. Magyarország (Balogh, Sárfalvi, Fülep)
váltó: 1. Egyesült Államok (Iliev, Jagorasvili, Senior), ...3. Magyarország (Kállai, Kovács, Madaras)

nők, hagyományos verseny:
egyéni: 1. Svarre (dán), ...13. Simóka N., ...18. Vörös, ...27. Simóka B.
csapat: 1. Lengyelország (Boenisz, Idzi, Sulima), ...4. Magyarország (Simóka N., Vörös, Simóka B.)
váltó: 1. Magyarország (Máthé, Simóka B., Vörös)

Az idei világbajnokságon - eltérően az Eb-től - a korábban megszokott program szerint zajlanak a versenyek, azaz az első érmeket váltóban lehet majd megszerezni.

A millfieldi vb programja és a magyar résztvevők:
július 17., kedd: női váltó (Vörös, Simóka N., Füri Csilla)
július 18., szerda: férfi váltó (Horváth Viktor, Fülep, Kállai)
július 19., csütörtök: a nők hagyományos versenyének selejtezője (Vörös, Füri, Szathmáry - egyéni induló: Vojtkó Edit)
július 20., péntek: a férfiak hagyományos versenyének selejtezője
(Balogh, Fülep, Horváth - egyéni induló: Sárfalvi)
július 21., szombat: a nők hagyományos versenyének döntője
július 22., vasárnap: a férfiak hagyományos versenyének döntője

Korábban az [origo]-ban:

A három Eb-arany már zsebben van

Ajánlat:

pentathlon.org