Vágólapra másolva!
Nagy csatában a második helyen végzett Cseh László a római világbajnokság 200 méteres vegyesúszó-döntőjének fináléjában. A másik magyar, Kis Gergő a 8. helyen csapott célba. Női 200 pillangón Hosszú Katinka - egy századdal elmaradva saját Európa-csúcsától - harmadik lett.

Óriási csatát ígért a férfi 200 méteres vegyes úszás, amelynek döntőjébe Cseh László hajszálpontosan olyan idővel jutott be, mint a legnagyobb vetélytárs amerikai Ryan Lochte. Az 1:55.18 perces idő ráadásul új Európa-csúcsot jelentett, Cseh saját 1:56.34-es eredményén faragott jelentősen. Ott tempózott a nyolcas pályán a másik magyar, az ajkai Kis Gergő is, aki 1:58.11-gyel kvalifikálta magát.

Az első 50-en Ryan Lochte pillangózott a legjobban, háton az amerikai fél testhossznyi előnyre tett szert, féltávnál cseh csak a harmadik helyen fordult. Mellúszásban nemcsak Lochte, de a brazil Thiago Pereira is alaposan meglógott, így a hajrá 50-en csak az ezüstérem lehetett a cél. Cseh nagy hajrával megszerezte a második helyet (1:55.24), Lochte világcsúccsal nyert (1:54.10), Kis Gergő 1:59.32-vel a 8. lett.

"Egy kicsit csalódott vagyok, annak örültem volna, ha a megúszom a legjobb időmet és javítok az Európa-csúcsomon. Lochtet most nem nagyon lehetett megverni, igencsak rákészült erre a számra. Gyorson apait-anyait beleadtam, kiúsztam magam, de nem volt tökéletes, végül szoros csatában lettem ezüstérmes" - nyilatkozta Cseh László.

Forrás: MTI

"Most ennyi volt bennem, próbáltam hajtani, a végén aztán elhaláloztam" - vélte Kis Gergő.

A másik magyar éremvárományos, Hosszú Katinka a legjobb idővel (2:04.27) jutott be a 200 pillangó fináléjába. Az első 50 és 100 métert követően két kínai és a francia Mongel fordult az első három helyen, Hosszú a 6-7. helyen tempózott. Az utolsó hosszra még mindig Liu fordult egy testhosszal, ám kipukkadt, a győzelmet világcsúccsal a címvédő ausztrál Jessicah Schipper szerezte meg, Hosszú egy századdal elmaradva az Európa-csúcstól 2:04.28-cal a harmadik lett.

"Örülök a bronzéremnek, de nem vagyok elégedett" - értékelt Hosszú Katinka. "Verseny közben kétszer is vizet nyeltem, de nem szeretném erre fogni, ma ennyi volt bennem. Egyáltalán nem izgultam, talán éppen ez volt a baj. Ezzel együtt aláírtam volna, ha a vb-t megelőzően azt mondják, hogy a 400 vegyes előtt két bronzérmem lesz."

Forrás: MTI

Gyurta Dániel 2:08.08 perces Európa-csúccsal bejutott a férfi 200 méteres mellúszás pénteki döntőjébe. A 2004-es athéni olimpián ebben a számban ezüstérmes magyar versenyző a csütörtök esti elődöntőben futamában harmadik lett, s összesítésben a negyedik legjobb idővel került a nyolcas fináléba. Az ausztrál Christian Sprenger 2:07.31-es világcsúccsal lépett tovább. Az eddigi rekordot a japán Kitadzsima Koszuke tartotta: 2008. június 8-án, Tokióban 2:07.51-et úszott.

"Életem legjobbját úsztam, Európa-csúccsal vagyok döntős. Holnap azért más verseny lesz, nem érzem sokkolónak a világrekordot. Ez a szám ennyire sűrű. Jól ment az úszás, az utolsó hossznál vettem észre a két ausztrált, hajráztam, de későn. Egy kicsi még maradt bennem, remélem ez elég lesz holnap, mert éremért jöttem Rómába" - mondta Gyurta.

Forrás: MTI

Annamay Pierse világcsúccsal jutott be a női 200 méteres mellúszás pénteki döntőjébe. A kanadai versenyző - Nagy József tanítványa - 2:20.12 percet úszott, ezzel egy tizedet faragott az amerikai Rebecca Soni 2008. augusztus 15-én, a pekingi játékokon felállított rekordján.

Férfi 100 gyorson a brazil Cesar Cielo Filho 46.91 mp-es világcsúcsot repesztett - az eddigi rekord birtokosa az ausztrál Eamon Sullivan volt, aki 2008. augusztus 13-án, a pekingi olimpián 47.05-tel nyerte az egyik elődöntőt. A pekingi finálé győztese, a francia Alain Bernard ezúttal második lett, míg harmadikként honfitársa, Frédérick Bousquet végzett.

A kínai Csao Csing (Zhao Jing) nyerte - 27.06 mp-es világcsúccsal - a nők 50 méteres hátúszását, a mostanáig érvényes rekord birtokosa az orosz Anasztaszja Zujeva volt, aki szerdán 27.38-at úszott, most viszont még a dobogóra sem fért fel, csak negyedik lett. Zujeva egy nappal korábbi idején belül ért célba a német Daniela Samulski, egy másik kínai, Kao Csang (Gao Zhang) és ő maga is.

A női 100 méteres gyorsúszás elődöntőjében Verrasztó Evelyn új országos csúcsot úszott (53.74), ezzel futamában az 5. lett, s bejutott a pénteki fináléba.

A női 4x200 méteres gyorsváltóban a magyar csapat hatodik lett. A Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, Dara Eszter, Hosszú Katinka összeállítású staféta 7:48.04 perces idővel csapott a célba, vagyis jelentősen faragott délelőtti 7:51.30-as országos csúcsából. "A tavalyi, pekingi olimpián ugyanígy hatodikak lettünk, mint most, azzal a különbséggel, hogy azóta hat másodpercet javultunk. Ha így folytatjuk, egyszer biztosan előrébb végzünk" - értékelt Mutina. Győzött a kínai kvartett 7:42.08-as világcsúccsal, az ausztrálok 2008. augusztus 14-én, Pekingben elért 7:44.31-es rekordját megjavítva.