Vágólapra másolva!
Gyurta Dániel és Verrasztó Evelyn is bejutott az esti középdöntőbe a római vizes világbajnokságon. Gyurta összesítésben a második helyen ment tovább 200 m mellen, Verrasztó pedig országos csúccsal került a 16 közé 100 m gyorson. Szintén jelenése lesz csütörtök este a női 4x200-as gyorsváltónak, amely a hetedik idővel harcolt ki magának helyet a döntőben.

Az athéni olimpián ezüstérmes Gyurta 2:08.71 perccel futamában a második lett, s összesítésben is a második helyen jutott tovább.

"Nem akartam kiúszni magam, a terv az volt, hogy együtt menjek az amerikaival, ez gond nélkül sikerült is - mondta Gyurta. - Maximálisan elégedett vagyok, mert vettem az akadályt, majd meglátjuk, hogy este mi lesz. Úgy érzem, nagyon jó formában vagyok".

Verrasztó Evelyn 100 gyorson 53.94 mp-es országos csúccsal, összesítésben a kilencedik idővel jutott a 16 közé.

Ugyanez nem jött össze Dara Eszternek, aki 56.65 mp-cel a 49. lett 100 gyorson. Bernek Péter is kiesett, miután 1:59.65 perces idővel a 24. helyen végzett férfi 200 háton.

A délelőtti program számunkra örömteli eredménnyel zárult: a Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, Dara Eszter, Jakabos Zsuzsanna összeállítású női 4x200-as gyorsváltó ugyanis országos csúcsot úszva bejutott a döntőbe. A kvartett futamában harmadik lett 7:51.30 perccel, összesítésben pedig hetedikként került az esti fináléba.

"Mind a négyünk nevében mondhatom, hogy nagyon nehéz volt, nekem például rövid időn belül már a negyedik 200-am volt, ami roppant fárasztó" - nyilatkozta Verrasztó Evelyn. "Előzetesen a hetedik idő volt a miénk és én úgy számoltam, hogy Olaszország mögöttünk végez nyolcadikként, így is történt, a döntőben vagyunk, az országos csúcs már csak ráadás."

A lelátón ott szurkolt Czene Attila, az atlantai olimpia vegyesúszó-bajnoka, aki az 1994-es római világbajnokságról két éremmel tért haza. "Kétszáz méteres vegyes úszásban és a négyszer százas vegyes váltó tagjaként lettem kétszeres vb-bronzérmes Rómában. Szinte semmi sem változott itt azóta a Foro Italicón, az egyetlen különbség a hőmérsékletben van, akkor szeptemberben rendezték a vb-t, nem volt ekkora hőség. Az úszóinktól ma két aranyérmet várok, érdekes módon Hosszú Katinkának adom a nagyobb esélyt kétszáz pillangón, Cseh Laci is győzhet, de Ryan Lochte ugyanolyan erős, mint ő, ahogy az a középdöntőben is hajszálra beigazolódott. Örülök, hogy ilyen erős az úszócsapatunk, generációról generációra vannak, akik átveszik a stafétabotot." - mondta Czene, aki a FINA sportolói bizottságának tagja. Ezzel a vb-vel lejár a mandátuma, ha minden jól megy, sydneyi olimpiai bajnoknőnk, Kovács Ágnes kerül a helyére.