Griezmann lerendezte: Franciaország Eb-döntős

Németország-Franciaország euro 2016 foci eb gólöröm 0-2
MARSEILLE, FRANCE - JULY 07: Antoine Griezmann of France scores his team's second goal during the UEFA EURO semi final match between Germany and France at Stade Velodrome on July 7, 2016 in Marseille, France. (Photo by Alex Livesey/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Franciaország 2-0-ra legyőzte Németországot az Európa-bajnokság elődöntőjében, és így bejutott a fináléba, ahol Portugália lesz az ellenfele. A világbajnok sokkal jobban játszott a házigazdánál az első félidőben, de egy buta 11-es után – az Eb-n először – hátrányba került, és nem tudta összeszedni magát. 
Vágólapra másolva!

Európa-bajnokság, elődöntő:
Franciaország – Németország 2-0 (1-0)Élő közvetítésünk
Marseille, Stade Vélodrome, 64 078 néző
v.: Nicola Rizzoli (olasz)
Franciaország: Lloris – Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Pogba, Matuidi – Sissoko, Griezmann (Cabaye, 92.), Payet (Kanté, 71.) – Giroud (Gignac, 78.)
Németország: Neuer – Kimmich, J. Boateng (Mustafi, 61.), Höwedes, Hector – Can (Götze, 67.), Schweinsteiger (Sané, 79.) – Özil, Kroos, Draxler – Müller
gól: Griezmann (45+2., 72., az elsőt 11-esből)
sárga lap: Evra (43.), Kanté (75.), illetve Can (36.), Schweinsteiger (45+1.), Özil (45+1.), Draxler (50.)

A torna alatt jóval meggyőzőbb játékot nyújtó német válogatott várt a sokat kritizált, kevésbé összeszedett francia válogatottra Marseille-ben. A két csapat novemberben találkozott utoljára, akkor barátságos meccsen 2-0-ra vezettek a franciák, amikor megkezdődött az egész este tartó terrorsorozat a francia fővárosban.

A kép csalóka, 30 ezer német volt a Vélodrome-ban Fotó: Polyák Attila - Origo

Belekezdtek a csapatok, egy-egy jó megindulás után a franciák előtt adódott az első komolyabb helyzet. Antoine Griezmann indult meg balról, jól játszott össze Olivier Giroud-val, majd a visszakapott labdát 14 méterről, középről lőtte el, de nem tudott bele elég erőt tenni, így Manuel Neuer bravúrral védeni tudott.

Az első félidő a németeké volt

Nem lassítottak a csapatok, a 14. percben Hugo Lloris is bemutatott egy bravúrt, Emre Can lövésénél védett nagyot. Ekkor már egyértelműen a németek irányították a játékot, és alaposan körbelődözték a franciák kapuját, akik a gyors ellentámadásokban bíztak.

Toni Kroos megindulása után Paul Pogba szerelt büntetőgyanús módon, aztán Thomas Müller, majd Bastian Schweinsteiger próbálkozását úszták meg a franciák, de

az egyre kétségbeesettebb védekezés ellenére érett a németek gólja.

Egyedül Griezmann próbálkozott a házigazdától, de nagyon egyedül maradt az Atlético Madrid csatára.

Emre Can indul meg Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Alexander Hassenstein

Mégsem ő, hanem Giroud került ordító ziccerbe a félidő végén. Boatengtől szerzett meg egy labdát a kezdőkörben, egyedül vezethette Neuerre a labdát, de nemcsak lassú, ügyetlen is volt: ahelyett, hogy áttette volna a labdát a teljesen egyedül érkező Griezmann-nak a jobb oldalra, hagyta, hogy Benedikt Höwedes utolérje, és káprázatos becsúszással leszerelje.

A franciák a félidő utolsó percében ugyanúgy szerezték meg a vezetést, ahogy az olaszok egyenlítettek a németek ellen:

egy teljesen felesleges kezezés miatt kapott 11-esből.

Egy jobbról érkező beadásnál Schweinsteiger lekésett Patrice Evráról, feltartott kézzel próbálta eltolni a franciát, de pechjére a labda a balhátvéd fejéről a kezére pattant, és az asszisztens kiszúrta.

Rizzoli megadta a büntetőt, amit Griezmann higgadtan be is passzolt a kapu jobb oldalába. Az Európa-bajnokságon először került hátrányba Németország.

A második félidő elején aztán majdnem kétgólosra nőtt a hátrány, de Giroud lövésébe újra bele tudtak blokkolni, pedig nagyon egyedül maradt az Arsenal csatára az ötös bal sarkánál. Pár perc kellett a németeknek, hogy összeszedjék magukat, de az 50. perctől visszaállt az első félidőben látott játék, habár egy lényeges különbséggel: a németek ugyanúgy nyomtak, a francia térfélen folyt a játék,

de a házigazda sokkal szervezettebben védekezett,

így egy ideig elmaradtak a német helyzetek.

Griezmann ezt sem hibázta el Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Alex Livesey

Az elmaradt gólszerzési lehetőségeknél is nagyobb baj volt, hogy Boateng megsérült, cserét kért, így az eltiltott Mats Hummels után

a második középhátvédjét veszítette el Joachim Löw.

Mivel azonban a védelem kevesebbet volt játékban, hiszen jobbára a francia térfélen folyt a játék, nem tűnt akkora kockázatnak Shkodran Mustafi beállítása. Aztán mégis az lett.

Griezmann nyaralni küldte a németeket

A 72. percben Pogba etette meg nagyon csúnyán Mustafit a bal oldalon, középre csavarta a labdát, amire borzasztóan mozdult ki Neuer, így csak beleütni tudott a beadásba. A labda így pont Griezmann elé pattant, aki habozás nélkül a kapuba talpalta a franciák második gólját.

A gól után jóval nagyobb sebességre kapcsoltak a németek, Kimmich pár percen belül irtózatos kapufát lőtt, majd a 78. percben becserélt Leroy Sané tévesztette el centikkel a kaput. A német játékosok

kétségbeesetten mentek előre, de érezni lehetett, hogy nincs bennük a gól,

és a szerencse sem szegődik melléjük.

Jogos az öröm: Eb-döntőben a házigazda Fotó: Polyák Attila - Origo

A francia ellencsapásokban még több veszély volt, mint a világbajnok folyamatos, de egyre hitehagyottabb nyomásában. A 93. percben Lloris még azt az örömöt sem adta meg a németeknek, hogy szépítsenek: Kimmich közeli fejesét földöntúli bravúrral tolta szögletre.

Németország nem tudott mit kezdeni azzal, hogy hátrányba került,

nagyon hiányzott a centerposztról a sérült Mario Gomez, és persze Thomas Müller góljai.

A franciák az Eb legjobb játékosának zseniális egyéni teljesítményével múlták felül ellenfelüket, és jutottak be az Európa-bajnokság döntőjébe. Ráéreztünk a dologra, az Origo helyszíni tudósítója pont ma írta meg ezt a cikket Griezmannról.

A mérkőzés statisztikái: