Storck: Nem hittek nekem, csak mosolyogtak rajtam

Bernd Storck, foci
LYON, FRANCE - JUNE 22 : Head coach of Hungary Bernd Storck gestures during the UEFA EURO 2016 Group F match between Hungary and Portugal at Stade de Lyon, in Lyon, France on June 22, 2016. Evren Atalay / Anadolu Agency EVREN ATALAY / ANADOLU AGENCY
Vágólapra másolva!
Bernd Storck vasárnap két hét szünetre megy, előtte azonban a magyar válogatott szövetségi kapitánya az M4 Sportnak adott hosszabb Eb-értékelő interjút.
Vágólapra másolva!

„Meg kellett győznöm a játékosaimat, hogy alkalmazkodjanak a kemény munkához, ez volt a legnehezebb, hiszen a klubszezon végeztével most nem a pihenés következett nekik, hanem a munka. Szerencsére fantasztikusan reagáltak erre a játékosok” - kezdte Storck.

A szakember meg akarta mutatni Magyarországnak és egyben el akarta hitetni a játékosaival, hogy nemzetközi szinten is képesek jól teljesíteni. „Tudtam, hogy megvan a játékosaimban a sebesség, az erőnlét, a technikai és a taktikai tudás, de sokan nem hittek nekem, csak mosolyogtak rajtam. A csodát nem én tettem, én csak felkészítettem őket a meccsekre.”

A játékosoknak furcsa lehetett, hogy a szezon után dolgozniuk kell Fotó: Polyák Attila - Origo

Storckot éppen ezért nem lepte meg, hogy az osztrákokat sikerült legyőzni, annak pedig külön örült, hogy Izland ellen meccs közben tudott taktikát váltani a csapat. „Az edzéseken már láttam, hogy képesek vagyunk erre. Biztos voltam benne, hogy jól fogunk játszani, mert egy új szintre emelkedett a játékunk.”

A portugálok elleni meccs előtt már eldőlt, hogy továbbjutott a válogatott, de talán szerencsésebb lett volna nem megnyerni a csoportot, hogy elkerüljük a belgákat. Storcknak ez eszébe sem jutott.

„Nagyon veszélyes helyzetben voltunk, két nappal korábban még nem tudtuk, hogy mit kell tennünk Portugália ellen. Miután a németek nyertek, ezzel továbbjuttattak bennünket, megváltoztattam a taktikát, más játékosokat küldtem a pályára, akik eddig kevesebbet játszottak, így ők is bemutatkozhattak ilyen magas szinten.

Azt mondtam a játékosaimnak, hogy ne gondoljanak Ronaldóra, ő is csak a csapat egyik tagja, nem rajta múlik a játék. Mondtam nekik, hogy ha türelmesek lesznek, akkor jönnek majd a helyzetek, mivel a portugáloknak támadniuk kellett. Nem lepett meg a teljesítményünk azon a meccsen sem.”

Forrás: Anadolu Agency/Evren Atalay

Storck szerint zsinórban három meccsen nagyon magas szinten teljesített a csapat, negyedikre ezt nem lett volna egyszerű átmenteni, főleg, hogy a világranglista második helyezettje, Belgium ellen játszottunk.

„Láttam, hogy néhány játékosomnak problémája van, vagy azért, mert már fáradt, vagy mert az ellenfél más játékerőt képvisel. 1-0-nál még elégedett voltam, a félidőben csak annyit mondtam, hogy több önbizalmat kérek tőlük. Egy-két játékosom megszeppent volt, odamentem hozzájuk, és elmondtam nekik, hogy szükségem van rájuk.

Egyelőre nem lehet összehasonlítani a belga és a magyar futballt, most még túl nagy falat volt nekünk a belga válogatott.”

Gera (jobbra) elfáradt a végére Forrás: AFP

Bernd Storck beszélt a jövőről is, szerinte a vébéselejtező első helyére nagyon nehéz lesz odakerülni, ez a csoportunkból a portugáloknak van fenntartva, de Svájc is komoly erőt képvisel. Nagyon reméli, hogy a magyar klubok minél több meccset játszhatnak majd a nemzetközi kupákban, szerinte ez is nagyon kell a fejlődéshez.

„Ellenőriznem kell a kluboknál folyó munkát is, mert tudnom kell, hogy milyen állapotban vannak a válogatott játékosok.

Németországban például ez megszokott, itt még sajnos nem. A kluboknál is vannak edzők, akik a saját elképzeléseik szerint dolgoznak, utasítani nem fogjuk őket, hogy változtassanak ezen, de talán tudunk nekik irányt mutatni. Saját maguknak kell rájönni, hogy ez a munka, amit mi itt végzünk, az sikerre vezethet klubszinten is.”

A kluboknál is működhet Storck filozófiája Fotó: Polyák Attila - Origo

De Storck szerint ezen felül is további változtatásokra van szükség a magyar futballban, például utánpótlás-akadémiákra, hozzáértő szakemberekre és különleges edzésmódszerekre. „A fiataloknak meg kell tanítani, hogyan lehetnek sikeresek, és ez nem könnyű. Hosszú az út, de Magyarországnak tudnia kell, hogy nagyon tehetséges játékosai vannak, akik képesek nagy sikerekre.”