Nem hiszem, hogy egymásra kéne mutogatnunk - Kassait nem lepte meg, hogy hazaküldték

Vágólapra másolva!
Kassai Viktor szerint játékvezetői csapata tagjainak felesleges lenne egymásra mutogatniuk, miután egy hibás ítélet miatt már a csoportkör után haza kellett jönniük a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságról.
Vágólapra másolva!

Kassai azt mondta az m1 Ma reggel című műsorában, hogy nem élték meg könnyen az esetet, mivel az ember mindig nehezen szembesül a hibáival, főleg, ha egy ilyen eseményen történik, amelyet világszerte rengetegen néznek, és a tét mellett a bírók felelőssége is óriási. "Nemcsak akkor kell felvállalni a tetteinket, amikor sikeresek vagyunk, hanem ilyen esetben is" - nyilatkozta a tavaly a világ legjobb bírójának megválasztott Kassai.

A visszajátszások alapján Kassai olyan helyzetben volt, hogy nem dönthette el egyértelműen, Marko Devics lövése után áthaladt-e a labda teljes terjedelmével a gólvonalon, az alapvonalon álló Vad II István pedig nem jelzett, ez a hiba pedig megpecsételte a magyar bírói ötös sorsát. "Évek óta csapatként működnek a bírók, így a miénk is, tavaly ilyenkor például a Wembleyben rendezett BL-döntőn szerepeltünk. A hiba benne van a játékvezetésben, nem hiszem, hogy egymásra kéne mutogatnunk, a sikereket is együtt értük el, és meg kell bíznunk egymásban a meccs előtt és után is."

Kassaiék a történtek után nem vezetnek több meccset az Európa-bajnokságon. Erre azt mondta, természetes volt számukra a hiba nagysága miatt, hogy haza kell jönniük, nem lepte meg őket a végkimenetel, főleg, miután látták a felvételt. Kassai nem tudja, milyen következménnyel jár majd a mostani eset, másokkal is megesett már hasonló, volt, aki ebből könnyen felállt, volt, aki kevésbé.

"Most az a fontos, hogy mindenki kipihenje magát, hosszú volt a szezon, kicsit regenerálódni kell, de biztos vagyok benne, hogy itthon és külföldön is lesznek meccseink a következő idényben. Biztosan lesz egy kis keserű íz a szánkban, de az mutatja meg az emberi nagyságát valakinek, ha a kudarc után is fel tud állni. Hozzászoktunk ahhoz, hogy kritizálják az embert, ha valakinek nem tetszik egy-egy ítélet, de azért vagyunk profik, hogy ezt tudjuk kezelni. Új érzés és ritka, hogy ennyi negatív kritikát kaptunk, de ahogy a csapatok is elbuknak egy-egy tornán, majd később talpra állnak, úgy nekünk is ezt kell tennünk."

Kassai szerint az elmúlt években sok helyen, sok meccsen tudtak bizonyítani, és úgy érzi, teljesítményüket nem egyetlen jelenet alapján kell megítélni, hanem hosszú távon. "Ilyenkor persze mindig fájdalmas a hiba, amikor csak pár nap telt el a meccs óta, de ezt is el kell tudni viselni, ezek is mi vagyunk, ez is a mi csapatunk. Igyekszünk úgy tevékenykedni, hogy legközelebb ne egy negatív dolog miatt legyünk a címlapon."

Felmerült a kérdés, hogy az egész felfordulás megelőzhető lett volna, ha az ukrán akció elején Erős Gábor asszisztens kiszúrta volna, hogy Milevszkij lesen van az indítás pillanatában. "Lehetne kifogást találni, polemizálni, 'mi lett volna, ha', de a futball nem ilyen. A játékosoknak sincs még egy esélyük, hogy egy meccsen újra berúgják a tizenegyest. A döntést ott és akkor kell meghozni, ez a döntés pedig nem volt jó, fölösleges lenne ebbe bármit belemagyarázni" - mondta Kassai.