Sziporkázó focival és kiütéssel kezdték az Eb-t az oroszok

foci-eb, oroszország-csehország
Vágólapra másolva!
Bár végig jóval meggyőzőbb játékot mutatott, csak a hajrában tudta bebiztosítani győzelmét a csehek ellen az orosz fociválogatott az Eb-n. Az A csoport második meccsén a kétgólos Dzagojev vezérelte Oroszország 4-1-re legyőzte riválisát, ezzel a négyes élére állt.
Vágólapra másolva!

A csoport, 1. forduló:
Oroszország - Csehország 4-1 (2-0)
Wroclaw, 38 ezer néző
vezette: Howard Webb (angol)
Oroszország: Malafejev - Anjukov, Berezuckij, Ignasevics, Zsirkov - Sirokov, Gyenyiszov, Zsirjanov - Dzagojev (Kokorin, 85.), Kerzsakov (Pavljucsenko, 73.), Arsavin
Csehország: Cech - Gebre Selassie, Hubnik, Sivok, Kadlec - Plasil, Jiracek (Petrzela, 75.) - Pilar, Rosicky, Rezek (Hübschmann, a szünetben) - Baros (Lafata, 86.)
gól: Dzagojev (15., 79.), Sirokov (24.), Pavljucsenko (82.), illetve Pilar (52.)

A meccs élő közvetítése

Nézze meg a meccs góljait

Képgaléria

Az A csoport második találkozójának otthont adó wroclawi stadionban a cseh szurkolók voltak egyértelmű erőfölényben, és önbizalmukat az első percekben sikerült átadniuk kedvenceiknek is. Az alaposan felpörgött csehek meglepték az oroszokat, akik az első percekben ki se tudtak jönni a térfelükről. A szögleteknél és veszélyes beadásoknál tovább azonban nem jutottak Rosickyék.

Az első helyzeteket mégis az oroszok jegyezhették negyed óra elteltével, Kerzsakov előbb még mellé lőtt, ám egy perccel később a csatár kapufája után Dzagojev nem hibázott. A CSZKA 22 éves tehetsége ötödik gólját szerezte a válogatottban, és pár perccel később kis híján duplázott, de nagy ziccerben mellé lőtte Arsavin passzából.

Forrás: AFP
Arsavin parádés gólpasszt adott
A galériáriáért kattintson a képre!

A csehek mentek előre, de a meccset az oroszok uralták, és egyre másra vezették a látványos labdákra és elfutásokra épülő támadásaikat. Az egyik ilyennek a végén kétgólosra nőtt az előnyük, Arsavin mesteri labdáját Sirokov váltotta gólra.

A folytatásban újabb orosz helyzetek jöttek, és bár a csehek nem omlottak össze, játékosaik súlytalannak tűntek az orosz kulcsemberekkel szemben.

A szünet után sem változott a játék képe, a csehek könnyedén jutottak át a középpályán, a tizenhatos előtt azonban nem tudtak mit kezdeni a kettős orosz fallal. A másik oldalon Kerzsakov egyedül léphetett ki, de kihagyta a ziccert, az ellenfél pedig váratlanul megbüntette az oroszokat, Pilar Plasil labdájával a kapust is kicselezve lőtt a hálóba (2-1).

Forrás: AFP
A cseh védők többnyire reménytelen harcot vívtak az orosz támadókkal

Az oroszok válaszként tovább fokozták a tempót, és módszeresen zilálták szét a cseh védelmet, de rendre hibáztak a befejezésnél - Kerzsakov egymaga hét kapura lövésnél tartott a 70. percben. A másik kapunál a meccs egyik legszebb jelenetét produkálták a csehek, a támadáshoz fellépő jobbhátvéd Gebre Selassie egy átívelést kapásból tűzött rá, de labda elzúgott a bal felső sarok mellett. Rosicky kicsivel később már pontosabban célzott, de Malefejev másodszorra megkaparintotta a jobb alsóra küldött bombáját.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini
A 22 éves Dzagojev (középen) két góllal nyitotta az Eb-t

A hajrá kezdetére góllá érett az oroszok folyamatos rohamozása, Dzagojev védhetetlen lövéssel fejezett be egy támadást (3-1). Percekkel később teljessé vált az orosz parádé, a csereként beállt Pavljucsenko három védőt etetett meg, majd kilőtte a jobb sarkot (4-1).

Sikerükkel az oroszok három ponttal vezetik az A csoportot az egyaránt egypontos lengyelek és görögök előtt, a csehek pont nélkül állnak.