Ballackék feledtetnék a 30 évvel ezelőtti vb-tragédiát

Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjában két kör után a horvátok már a legjobb nyolc között érezhetik magukat, de még a másik három együttesnek is van esélye a továbbjutásra. Az osztrákoknak ehhez "csak" a németeket kellene legyőzniük, míg ellenfelük számára a döntetlen is elég a csoport második helyéhez. A lengyelek csak akkor mennek tovább, ha ők és az osztrákok is nyernek - de Leo Beenhakker együttesének legalább eggyel nagyobb gólarányú győzelmet kellene aratnia, mint Ausztriának.
Vágólapra másolva!

Utóbbinak meglehetősen kicsi a valószínűsége, nem csoda, hogy a lengyelek holland szövetségi kapitánya az Ausztria elleni döntetlent követően első elkeseredésében kijelentette: sanszuk sincs a továbbjutásra.

Azóta persze módosította az álláspontját, de fogadkozása, miszerint mindent meg fognak tenni a győzelemért, és reménykednek a másik találkozó megfelelő alakulásában, nem tűnik többnek a megszokott sablonnál. Lengyelország győzelmi (de nem továbbjutási) esélyeit csak az növeli, hogy a horvátok számára már semmilyen tétje nem lesz az összecsapásnak, és így a szakvezető, Slaven Bilic nem fogja kockáztatni, hogy kulcsemberei megsérüljenek.

Így aztán a horvát csapatból alighanem pihenőt kap Darijo Srna, Robert Kovac, Josip Simunic és Luka Modric is. Hozzájuk csatlakozhat még a védekező középpályás, Niko Kovac, illetve a csatár Ivica Olic is, akik ugyancsak a kispadon kaphatnak helyet - azaz Bilic szinte a teljes kezdő tizenegyét lecserélheti.

Mindez azt jelenti, hogy az eddigi mellőzött focisták nagy része játéklehetőséget kaphat, Dario Simic a 99. válogatottságát ünnepelheti, elöl pedig az Ivan Klasnic, Nikola Kalinic csatárkettős rohamozhat.

Ami a lengyeleket illeti, náluk az osztrákok elleni meccshez képest annyi változtatás várható, hogy a védelemben gyenge teljesítményt nyújtott, és már a szünetben lecserélt Mariusz Jop kikerült a csapatból, Michal Zewlakow behúzódik a hátvédsor közepére, a balhátvéd posztján pedig Jakub Wawrzyniak szerepelhet. Három meccs alatt ő lehetne a harmadik futballista ebben a pozícióban a lengyeleknél...

A várható kezdőcsapatok:
Lengyelország: Boruc - Wasilewski, Mi. Zewlakow, Bak, Wawrzyniak - Dudka, Lewandowski, Guerreiro, Krzynówek - Saganowski, Smolarek
Horvátország: Pletikosa - Corluka, Simic, Knezevic, Pranjic - J. Leko, Vukojevic, Rakitic, Pokrivac - Kalinic, Klasnic