Portugália megtörné az elődöntő-átkot

Vágólapra másolva!
Azok után, hogy a portugálok vereséggel kezdték a tornát, a hollandok pedig két mérkőzés után mindössze egy ponttal álltak csoportjukban, meglehetősen visszafogott a hangulat mindkét táborban az egymás elleni elődöntő előtt. Mind a két szakvezető igyekszik a másik gárdára hárítani az esélyesség terhét, nem győzik hangsúlyozni, hogy az ellenfél milyen remek formában van - de azért természetesen mind Scolari, mind Advocaat a győzelem reményében küldi majd pályára együttesét.
Vágólapra másolva!

Portugáliában teljes az eufória, a szurkolók biztosak benne, hogy csapatuk meg sem áll az aranyéremig. Scolari szerint azonban a túlzott optimizmus akár vissza is üthet, éppen ezért miközben kérte a hazai drukkereket, hogy minél nagyobb hangerővel bíztassák csapatát, kifejtette: azt szeretné, ha együttese megőrizné nyugalmát, és nem kapna korán gólt, mint a görögök és az angolok ellen. A szakvezető egyébként a legapróbb részleketig kielemezte a hollandok játékát, és felhívta a figyelmet az Oranje apró trükkjeire, mint például hogy Reiziger a bedobásoknál felemeli a lábát, hogy így jusson egy kis előnyhöz. Scolari persze a saját csapatával is foglalkozott, és bár nem árulta el, hogy kiket küld majd a pályára a kezdőtizenegyben, nagy a valószínűsége, hogy ugyanazt a gárdát láthatjuk majd, mint a spanyolok elleni csoportmérkőzésen.

Mindez azt jelenti, hogy a középhátvéd Jorge Andrade felépült sérüléséből, és az angolok ellen eltiltás miatt hiányzó Pauleta is lehetőséget kap, annak ellenére, hogy eddig egyetlen találatot sem ért el, és a spanyolok ellen az őt váltó Nuno Gomes eredményes volt. Igaz, utóbbi játékos kisebb sérüléssel bajlódik, márpedig Scolari szerint csak tökéletes fizikai állapotban lévő játékosokkal juthat be az együttes a fináléba. A kapitány egyébként arra buzdítja a hazai drukkereket, egyforma öltözékben jelenjenek meg a José Alvelade-stadionban. "Mindenki öltözzön pirosba és zöldbe, a portugál zászló színeibe, hogy felvegyük a versenyt a hollandokat támogató narancssárga áradattal" - jelentette ki.

A másik oldalon a csapatkapitány Frank de Boer nem tudja vállalni a játékot: a holland válogatottsági rekordert a svédek ellen az első félidőben le kellett cserélni, és bokasérülése nem jött rendbe. A védelem tengelyében így ismét az első két csoportmérkőzésen már szerepet kapott Wilfred Bouma játszhatott volna, ám a keddi edzést neki is ki kellett hagynia, így aztán lehetséges, hogy az eddig a jobbhátvéd szerepkörében futballozó Johhny Heitinga lesz a másik középhátvéd.

A negyeddöntőhöz képest még egy változtatás várható a kezdőben: Dick Advocaat mester elégedetlen a jobbszélső, Andy van der Meyde teljesítményével, éppen ezért könnyen elképzelhető, hogy a torna során először Marc Overmars kap majd lehetőséget. A hollandok egyébként igyekeztek hangsúlyozni, hogy a hazai csapat számít esélyesnek, és a portugálokon nagy nyomás lesz a drukkereik részéről, ami Ruud van Nistelrooy szerint akár az Oranje segítségére is lehet.

Nem csak ez szól azonban a luzitánok ellen, hanem az Európa-bajnokság történelme is: 1984 óta ugyanis minden egyes házigazda (kivéve a legutóbbi viadalon a belgákat) az elődöntőben bukott el. Ehhez még hosszávehetjük, hogy a portugál együttes története során három elődöntőt játszott, és mindegyiket elveszítette: az 1966-os vébén az angolok, az 1984-es Eb-n a franciák, az 2000-es kontinensviadalon pedig újból a gallok állták az útjukat, vagyis mindhárom alkalommal a későbbi győztestől kaptak ki. Ez a hollandok számára akár jó ómen is lehet, Scolariék viszont abban bíznak, hogy egyszer minden sorozatnak meg kell szakadnia...

Érdekesség, hogy Ruud van Nistelrooy és Patrick Kluivert, a hollandok két oszlopos tagja egyformán csütörtökön ünnepli 28. születésnapját. Van Nistelrooy, a Manchester United klasszisa 1976. július 1-jén született egy kis holland faluban Vila de Ossban, míg az FC Barcelonát erősítő Kluivert ugyanezen a napon Amszterdamban látta meg a napvilágot. A két gólzsák azt ígérte, siker esetén nagy murit csapnak, természetesen kicsapongás nem lesz, mert készülniük kell a vasárnapi fináléra. Ruud van Nistelrooy jelenleg tizedik a hollandok góllövő örökranglistáján 18 találattal, az élen éppen Kluivert áll 40 góllal, aki az Atlético Madridhoz tart. A katalánok elvileg 1,2 millió dollárt kérhetnének a csatáráért, de még ezt is elengedik, hogy a korábbi kulcsember mindenképpen távozzon. Ez viszont meghiúsulhat, mert spanyol lapértesülések szerint a fővárosiak nem szeretnének magas fizetést adni a 29 éves futballistának.

"Elismerem, már beszéltem az Atlético illetékeseivel. A döntést azonban az Európa-bajnokság után hozom meg, mert most csak a válogatottra összpontosítok" - mondta Kluivert, aki a hollandok eddigi négy meccsét a kispadról nézte végig, egyetlen percet sem töltött a pályán.

A várható kezdőcsapatok:
Portugália: Ricardo - Miguel, Jorge Andrade, Ricardo Carvalho, Nuno Valente - Figo, Costinha, Deco, Maniche, Cristiano Ronaldo - Pauleta.
Hollandia: Van der Sar - Reiziger, Bouma vagy Heitinga, Stam, Van Bronckhorst - Seedorf, Davids, Cocu - Overmars, Van Nistelrooy, Robben.