Euro 2004: Portugália még szebb jövőt remél

Vágólapra másolva!
Felbolydult Portugália, miután a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának zárónapján az első mérkőzésen hatalmas pofont kapó hazai válogatott második mérkőzését is megnyerte, s nemcsak továbbjutott a negyeddöntőbe, de kiejtette a nagy rivális Spanyolországot. Scolari kapitány úgy érzi, tanítványai most már versenyképesek, Figo szerint pedig lehet reménykedni a szebb jövőben. A másik továbbjutó görög válogatott teljesítette célját, a következő mérkőzésre tét nélkül készülhet.
Vágólapra másolva!

A labdarúgó Európa-bajnokság hivatalos honlapjának visszatekintése úgy fogalmaz, "a szurkolói erő emelte fel Portugáliát". Messze még a kontinensviadal vége, mégis a helyi szurkolók úgy ünnepelték a spanyolok elleni 1-0-s sikert, s a csoportbeli továbbjutást, mintha legalábbis aranyérmet nyertek volna Figóék.

Az együttes a szörnyű kezdés (vereség a görögöktől) után előbb az oroszokat, majd a szomszédokat gyűrte be, s megúszta azt a szégyent, hogy rendezőként már három összecsapás után elbúcsúzzon az Eb-től. Ráadásul egy rossz sorozat is megszakadt: Portugália 23 év után tudta legyőzni a spanyolokat.

"A görögök elleni rossz rajt után nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy nyerni kell a két hátralévő mérkőzést, és ez meg is határozta játékunkat. Számomra minden mérkőzés élet vagy halál, így ez sem volt kivétel" - nyilatkozta felszabadultan Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány, akit jóformán kiátkoztak az országból a szerény teljesítmény miatt.

"A szurkolók fantasztikusak voltak, nemcsak tizenkettedik, de tizenharmadik-tizennegyedik játékosként segítették a fiúkat. Mindenkinek köszönöm, aki eljött a mérkőzésre, azoknak is, akik elutaztak Alcochetébe, az edzőtáborba s ott ösztönözték játékosaimat. A csapat most már versenyképes, remélem, sok embernek okozunk még ilyen boldogságot, mint ma."

Luis Figo is úgy érzi, felszabadult a csapat, s most már előre, a negyeddöntőre kell tekinteni. "Nagyszerűen játszottunk, megérdemeltük a negyeddöntőbe kerülést. A mindent eldöntő mérkőzésen nagy nyomás alatt futballoztunk, hiszen otthon komolyak a velünk szembeni elvárások. De ezzel a sikerrel Portugália is reménykedhet a szebb jövőben. Az első mérkőzés óta csak javultunk, meglátjuk, mit tudunk majd tenni a negyeddöntőben" - értékelt a Real Madrid világklasszisa.

Ami a portugáloknak öröm, a spanyoloknak keserű csalódás. Inaki Saez vezetőedző tisztában volt azzal, milyen nyomás alatt kell játszania csapatának, egyrészt a tét, másrészt a hazai közönség miatt. Ennek megfelelően a spanyol szövetségi kapitány megbolygatta a csapat szerkezetét. Ami talán a legnagyobb hiba volt, hogy Fernando Morientest 75 percen keresztül a kispadon ültette.

"Számos változást eszközöltünk a csapaton belül, úgy éreztük, ez a kezdő tizenegy tudja a legjobban felvenni a harcot portugálokkal, s így lesz alkalmunk élni a kontratámadásokkal. A tervünk be is vált addig, amíg a portugálok nem szereztek vezetést. Nagyon jól futballoztunk, egyetlen dolog hiányzott játékunkból: a gól. Márpedig összességében ez döntött velünk szemben a görögök javára. Gratulálok a portugáloknak, azt tették, amit tenniük kellett. Győzelemre volt szükségük, s nyertek."

[origo]