Vágólapra másolva!
Négy magyar nőikézilabda-csapat lépett pályára szombaton a nemzetközi kupafordulókban, s három gárda olyan fölényes sikert aratott, hogy gyakorlatilag bebiztosította továbbjutását. Az EHF-kupában a Ferencváros 43-21-re verte a svéd Önnereds csapatát, a Győr 33-25-re a lengyel Lublint, míg a Cornexi Frankfurtban mindössze egy góllal, 26-25-re kapott ki. A KEK-ben a Vác 32-18-ra intézte el a macedón Prilepet.

eredmény, női EHF-kupa, a 16 közé jutásért, első mérkőzés:
Ferencváros - Önnereds (svéd) 43-21 (22-12)
Kőbányai út, 1000 néző
v.: Sokol, Posavec (horvátok)
gól: Tóth T. 12/3, Kirsner 11, Mravikova 6, Kamper O. 3/1, Barna 3, Baross 3, Uhrakova 2, Csenki 2/2, Horváth R. 1, illetve Johanna Aronsson 8, Nordström 4, Fredrixon 4/3, Enblom 1, Björk 1, Berhardsson 1, Magnusson 1, Isaksson 1
hetes: 8/6, illetve 5/3
kiállítás: 2, illetve 6 perc

Évek óta nem fordult elő, hogy a Ferencváros nőikézilabda-csapata ne a Bajnokok Ligájában induljon, a tavalyi bronzéremmel azonban a mostani szezonban csak az EHF-kupa indulására szerzett jogot az együttes. Az első két fordulót kihagyva a harmadik körben csatlakozott a mezőnyhöz Németh András csapata, s az eredményt tekintve nagyon könnyű ellenfelet kapott.

A svéd Önnereds játékosai inkább kisiskolásként mutattak a bemelegítés során, elvétve akadt a csapatban kézilabdás alkat. Persze ez még nem jelentett semmit, bár azért kicsit furán mutatott, hogy a találkozó nagy részében a 160 centis Fredrixon a balátlövő posztján szerepelt...

Talán két percig akadt izgalom az összecsapáson, addig Kirsner és Tóth találataira Isaksson és Nordström is válaszolt még, ám 2-2-ről a 11. percre 8-3-ra nőtt az előny. Időt kért a svéd szakvezető, de az átlátható taktikai megoldásokon nagyon nem tudott változtatni.

Tóth tetszés szerint érte el átlövésből a gólokat, a két villámszélső nagyon élt, Kirsner például olyan álompasszokat kapott a remekül védő Pastrovicstól, hogy állandóan ziccereznie kellett. Ráadásul még az sem mondható, hogy a svéd válogatott Jessika Aronsson olyan gyengén muzsikált volna a kapuban, ám védőfal nélkül gyakorlatilag esélytelenül vette fel a harcot a magyarokkal.

A 22. percben Kamper találatával először nőtt tízre az előny (17-7), ez a félidő végéig ki is tartott. 22-12 után a második játékrészt nagy lendülettel kezdte a svéd együttes, amelyben gyakorlatilag csak a nyolc találatig jutó Johanna Aronsson nyújtott értékelhető teljesítményt.

26-17 után megrázta magát a Fradi, Kirsner és Barna vezérletével egy 9-0-s szériát produkált (35-17). Nem sokkal később a közönség "húsz, húsz" kiáltása jelezte, bizony kiütéses méretet ölt a magyar győzelem, a hajrában még Mravikova, Horváth és Barna kicsit villogott, beállítva a 43-21-es végeredményt.

A visszavágó kedélyes turistaútnak minősülhet, sportértéke kevésbé lesz. Mint ahogy a Budapestre látogató kilenc skandináv drukker is talán csak azzal vigasztalódott, hogy ragyogó napsütésben láthatta szép fővárosunkat.

Pincési László