Vágólapra másolva!
Egy Kínában futballozó támadó áll a góllövőlista élén. Statisztika.

Kettő száz százalékos csapat mellett további három csapat nem szenvedett még vereséget a 2020-as labdarúgó Európa-bajnoki selejtezősorozatban. Két játéknappal a kvalifikáció vége előtt kilenc csapat áll győzelem nélkül, és csak hatan biztosították a helyüket a kontinensbajnokságra.

Az egyaránt mind a nyolc eddigi mérkőzését megnyerő Belgium és Olaszország közül utóbbinak lesz könnyebb dolga, hogy tökéletes teljesítménnyel zárja a selejtezősorozatot. A legutóbbi vb-től távol maradó olaszoknak Bosznia-Hercegovina és Örményország ellen sem okozhat gondot a három pont begyűjtése. Szemben a belgákkal, akik Oroszországba mennek csoportdöntőzni, majd Ciprus ellen Brüsszelben zárják a sort.

Eddig nagyszerűen menetelnek a belgák a selejtezőkön Forrás: Sputnik/Maks Vetrov

Spanyolország mindkét októberi mérkőzésén megszenvedett Skandináviában. Szombaton a svédek egy hosszabbításban szerzett góllal egyenlítettek ki ellenük. Kedd este pedig Norvégiában David De Gea bravúrjaira és Rodrigo utolsó pillanatban lőtt egyenlítő góljára is szükségük volt veretlenségük megtartásához.

Dánia három győzelemmel és három döntetlennel a D-csoport második helyén várhatja a novembert. A dánok az ötcsapatos csoport záró hétvégéjén előbb Gibraltárt fogadják, majd jön egy ki-ki mérkőzés Írország otthonában. Utóbbi mérkőzés arról dönt, hogy az Eb két házigazdája közül melyikük jut majd ki a nyári tornára.

Ukrajna hatalmas bravúrt bemutatva legyőzte Portugáliát, amivel bebiztosította csoportelsőségét két fordulóval a vége előtt. A játékosként 2004-ben aranylabdát nyert

Andrij Sevcsenko ezúttal szövetségi kapitányként bizonyította rátermettségét. Az ukránok 6 győzelemmel és 1 döntetlennel állnak csoportjukban.

Az Eb-re már kijutott hat csapat Belgium, Olaszország, Oroszország, Lengyelország, Ukrajna és Spanyolország.

Andrij Sevcsenko szövetségi kapitányként is bizonyította rátermettségét Forrás: NurPhoto/Carlos Palma/NurPhoto/Carlos Palma

A veretlen csapatok után nézzük meg, kik azok, akik még egyszer sem tudtak győzni a selejtezők során. Ezen a listán több csapat neve szerepel: Montenegró, Bulgária, Litvánia, Észtország, Azerbajdzsán, Gibraltár, Lettország, San Marino és Liechtenstein. Közülük Gibraltár, Lettország és San Marino még pontot sem tudott szerezni, sőt San Marino még gólt sem tudott lőni.

Ami egy földrajzban jártas olvasónak egyből feltűnhet, hogy a három Balti állam egyike sem tudott még nyerni, az észt, lett, litván trió eddigi mérlege 2 döntetlen mellett 20 vereség és 9-67-es gólarány.

A legtöbb gólt Belgium (30), Oroszország (27), Anglia (26), Olaszország (25) és Franciaország (21) szerezte. Azt lehet mondani, ezen a listán nincs meglepetés. Szemben a legkeveseb gólt kapott válogatottak listájával. Belgium mindössze egy gólt kapott, Lengyelország csak a Szlovénia otthonában elszenvedett 2-0-s vereség alkalmával kapitulált, Ukrajna kapuját pedig Cristiano Ronaldo - akinek az volt pályafutása 700. gólja - mellett csak a luxemburgi David Turpel tudta bevenni.

Hatalmas csata várható az Írország - Dánia mérkőzésen, mely az Eb-szereplés lesz a tét Forrás: AFP/Liselotte Sabroe

A már említett ír-dán mérkőzés mellett további három élet-halál mérkőzés lesz még novemberben.

Az A-csoportban a Csehország-Koszovó, az E-ben a Wales-Magyarország, az F-ben pedig a Románia-Svédország mérkőzés hivatott dönteni a kijutó csapat személyéről. A C-csoportban Észak-Írországtól földöntúli bravúr kellene, hogy megelőzze Németországot és Hollandiát. A sorsuk mégis a saját kezükben lesz, mivel pont a két – egyaránt 3-3 pont előnnyel – előttük álló sztárcsapattal játszanak még.

A góllövőlista élén a nyolc mérkőzésen 11 gólt szerző Eran Zahavi áll. A kínai Guangzhou támadója – a még tavasszal szerzett - Ausztria és Lettország elleni két mesterhármasának köszönhetően áll ilyen jól. Mögötte az orosz Artem Dzyuba (9 gól), Harry Kane és Raheem Sterling (8-8 gól), valamint Teemu Pukki, Cristiano Ronaldo és Aleksandar Mitrovic (7-7 gól) a sorozat legjobb gólvágói.

A 2020-as Európa-bajnokság selejtezősorozatának utolsó játékhetére november 14-19. között kerül sor. A számunkra legfontosabb, Wales-Magyarország mérkőzés pontos időpontja november 19. 20:45 lesz.