Vágólapra másolva!
Három percre volt a magyar női U17-es kosárlabda-válogatott attól, hogy bronzérmet nyerjen a minszki korosztályos világbajnokságon. A csapat hétfőn érkezett meg Budapestre, Völgyi Péter szövetségi kapitány pedig azonnal értékelte a vb-szereplést az Origónak.

Essünk túl a közhelyparádén: félig tele van a pohár, vagy félig üres?
Lassan tele lesz az, nem is biztos, hogy félig.

Ugyanakkor az ausztrálok elleni bronzmérkőzéssel kapcsolatban nagy hiányérzet van bennem, mert óriási lehetőséget szalasztottunk el.

Hét mérkőzésből ötöt nyert meg a világbajnokságon Magyarország Forrás: Origo

Ezzel együtt a lányok tényleg minden dicséretet megérdemelnek, mert nagyon jó szellemben, időnként remekül játszva kosaraztak és érték el ezt a negyedik helyezést.

Nem mellesleg, az európai csapatokat tekintve a második legjobbak voltunk a tornán.

Az amerikai, a francia és az ausztrál válogatott kiemelkedett a mezőnyből. Sokan szívesen cseréltek volna velünk, hogy ott legyenek a negyedik helyen.

A spanyolok ellen egy ponttal megnyert záró csoportmeccsen lehetett a leginkább érezni, hogy nagy dolgokra lehetünk képesek?
A felkészülés során háromszor is játszottunk Spanyolországgal, mind a három alkalommal egylabdás meccseket és mindig ők nyertek. A szakmai stáb már a minszki összecsapás előtt tudta, hogy egy szűk vereséggel is mi leszünk a csoportelsők - ezt a lányoknak nem mondtuk el, mert úgy voltunk vele, hogy feszüljenek csak meg, szedjék szét a spanyolokat. Ez így is történt, az egy nagyon szép győzelem volt.

Előzetesen számított arra, hogy a japánok ellen ennyire kemény meccset vívunk?
Hogyne. Óriási volt a tét, ez a mérkőzés döntött a négy közé jutásról.

Éppen ezért voltam nagyon büszke arra, hogy a végjátékban fordítani tudtunk és bejutottunk a legjobb négy közé.

Az amerikaiak elleni elődöntő előtt azt mondta a csapatnak, hogy menjenek fel, játszanak egy jót és készüljenek már a bronzmeccsre?
Közel sem. Azt tudtam, hogy nyerni nem tudunk, az amerikai válogatott olyan brutális fizikai fölényben volt ezen a vb-n, hogy senki sem tudta megszorítani őket. Ugyanakkor ha egy világeseményen győzelmi sorozatban van a csapat és azt mondod a játékosoknak, hogy ez a meccs mindegy, akkor a továbbiakban nagy baj lehet a koncentrációval.

Aki látta a meccseiket, tudja, hogy ellenünk 60 százalékot adtak ki, a döntőben 80-at, a csoportmeccseken viszont még 40-et sem. Szóval, egyáltalán nem úgy küldtem fel a csapatot a pályára, hogy eleve adjuk fel a meccset.

Egy-egy ilyen torna után mindig az a legfontosabb kérdés, hogy ezekből a lányokból hányan érhetnek oda a felnőtt válogatottba?
6-7 lány komoly eséllyel pályázik erre, de igazán sikeresek akkor lehetnek, ha fizikálisan tudnak fejlődni.

Most ugyanis ebben a legnagyobb a lemaradásunk.

A játékosok számára a következő két év lesz a sorsdöntő, hogy a klubjaikban mennyire tudnak majd fejlődni.

De a fizikális lemaradás könnyebben behozható, mint a játéktudásban megmutatkozó hiányosságok, nem?
Közel sem így van. Ehhez olyan minőségi munkát végző, kiváló erőnléti edzőt kell találni, amelyből nagyon kevés dolgozik Magyarországon. Amikor a 2009-10-es szezonban a Zalaegerszeg férfi csapatával bajnokságot nyertünk, ez volt a kulcs. Ott olyan erőnléti edzővel dolgoztam, aki a játékosokat a maximumra járatta.

Ha az amerikai U17-es csapatot beraknánk az NB I-be, könnyen lehet, hogy a legjobb négy közé jutnának. Miért? Mert olyan elképesztő fizikális adottságokkal rendelkeznek, ami számunkra hihetetlen.

Sok idejük nincs a pihenésre, mert szombaton Olaszországban már az U18-as Európa-bajnokság kezdődik. Mit várhatunk ott és a vb-n látott csapatból hányan utaznak Udinébe?
A végleges csapatkijelölés még hátra van, de úgy gondolom, hogy 8-9 játékos ott lehet ezen a tornán.

Nekünk majd a 2019-es U18-as Európa-bajnokság lesz az igazi fokmérő. Szóval, ne számítson senki sem nagy diadalmenetre.

Völgyi Péter, a magyar női U17-es kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya Minszkben Forrás: FIBA

Egyrészt a pihenőidő nagyon rövid, másrészt a csoportunkban a lettek és a szlovénok mellett ott vannak a németek, akik fizikálisan szintén kitűnő játékosok. A nyolc közé jutás a magyar csapattól szép dolog lenne, minden, ami ennél jobb, az hab a tortán.