A Veszprémnek a Kielt kell vernie a BL-döntőért

HORIZONTAL Coaches, Spanish Carlos Ortega (L) of MKB Veszprem is congratulated by Alfred Gislason (R) of THW Kiel on October 18, 2012 after their EHF Champions League match in Veszprem. Veszprem won 31-30. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Coaches, Spanish Carlos Ortega (L) of MKB Veszprem is congratulated by Alfred Gislason (R) of THW Kiel on October 18, 2012 after their EHF Champions League match in Veszprem. Veszprem won 31-30. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) a bécsi RadissonBLU hotelben elkészítette a férfi Bajnokok Ligája és az EHF-kupa négyes döntőjének sorsolását. A két magyar érdekelt közül az MKB-MVM Veszprém a BL elődöntőjében a THW Kiellel, az EHF-kupában a Pick Szeged a rendező Füchse Berlinnel talákozik.

A Veszprém elkerülte ugyan a Barcelonát, de nem biztos, hogy jobban járt a THW Kiellel, amely idén remek formában játszik a Bajnokok Ligájában. Egyértelműen balszerencse, hogy a Veszprém a második elődöntőt játssza május 31-én, szombaton, azaz bő három órával kevesebbet tud majd pihenni a vasárnapi helyosztó előtt, mint ellenfele. Ez ebben a lebonyolítási rendszerben komoly hátránynak számít.

A Veszprém tavaly összesen négyszer is találkozott a Kiellel, a csoportkörben hazai pályán legyőzte, idegenben azonban a szezon legcsúnyább vereségét szenvedte el a német csapattal szemben. A negyeddöntőben aztán nagyszerű teljesítménnyel a hajráig vezetni tudott Kielben, de néhány véleményes játékvezetői ítéletnek köszönhetően végül egy góllal kikapott. Hiába várta így is jó helyzetből a visszavágót, a veszprémi meccs minden szempontból hasonlóan alakult, így kettős győzelemmel a németek jutottak a Final4-ba.

Carlos Ortega fogadja Alfred Gislason gratulációját a csoportkörben lejátszott, Kiel elleni meccs után Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A Kiel nagyon könnyen, kettős győzelemmel lépte le Metallurg Szkopjét a negyeddöntőben, a Veszprém is kettős győzelemmel jutott tovább, de lényegesen több energiát emésztett fel a PSG legyőzése, mint ellenfelének a Metallurgé. A Kiel holtversenyben vezeti a német bajnokságot, a Veszprém is első Magyarországon, de még hátra van a rájátszás, ami szerencsétlen esetben sokat kivehet a címvédőből.

Carlos Ortega a klub honlapján azt mondta, a Barcelonát mindenképpen el akarták kerülni, de a Kielnek sem örülnek felhőtlenül "Hatalmas csata várható, elég, ha a tavalyi párharcra gondolunk. Számunkra kicsit kedvezőtlen, hogy a második meccset játsszuk, mert így kevesebb időnk marad a regenerálódásra. Nagy László egyetértett edzőjével: "Elkerültük a szerintem leghenezebb és a legkönnyebb ellenfelet. Játékerőben a Kiel volt a Barcelona és a Flensburg között, akik nagyon komoly erejű csapatot alkotnak. Elég, ha csak a tavalyi negyeddöntőre gondolunk. Várhatóan ismét hatalmas csatát fogunk vívni, amit szeretnénk megnyerni, hog a döntőbe jutással újabb történelmi tettet hajtsunk végre"

A Szeged még rosszabbul járt

A Pick Szeged a lehető legnehezebb ellenfelet kapta, hiszen az EHF-kupa négyes döntőjének házigazdájával, a német Füchse Berlinnel találkozik a négyes döntőben. A Final4 elődöntőit május 17-én játsszák, a helyosztók 18-án lesznek, és bár a pontos időpontok még nem ismertek, az biztos, hogy a Szegedé lesz a későbbi időpont, ami ugyanolyan kellemetlen hír, mint a Veszprém számára.

A Bundesliga ötödik helyén álló Berlinnek nem is kellett negyeddöntőt játszania, a furcsa lebonyolítási rendszernek köszönhetően rendezőként a csoportkörből egyenesen a négyes döntőbe jutott.

A formálódó Pick Szegednek óriási bravúrt kellene végrehajtania a döntőbe jutáshoz. A két csapat tavaly a Bajnokok Ligájában találkozott, mindkét mérkőzést a Berlin nyerte, bár Szegeden egészen a hajráig szoros volt az összecsapás.

Mikler Roland a Szeged kapusa nem boldog a sorsolás után. "A Berlint akartuk elkerülni, de hát ez van, nagy feladat vár ránk. Úgy gondolom, 30 gól körül kell lőnünk, és közel tökéletesen védekeznünk, ha be akarunk jutni a döntőbe. Tavaly nem voltunk rosszak ellenük a BL-ben, ráadásul Pastor edző jól ismeri Iker Romerót, ami sokat segíthet a felkészülésünkben. Nem adjuk fel, megpróbáljuk a lehetetlent is!"

Bajnokok Ligája:

Barcelona-Flensburg
MKB-MVM Veszprém-THW Kiel

EHF-kupa:

Montpellier-HC Constanta
Füchse Berlin-Pick Szeged