Vágólapra másolva!
A pályára szabálytalan módon belépő óbudai edző vette el a labdát az egyik hódmezővásárhelyi kézilabdástól a hétvégi U8-as országos bajnokság elődöntőjében. A nyolcéves kislány az eset után a kezét fájlalva, sírva ment le a pályáról. Az óbudai edzőnő szerint számtalan ilyen eset történik a magyar utánpótlásban.

A hétvégén a hódmezővásárhelyi Hódtói Sportcsarnokban rendezték az Erima országos kézilabda gyermekbajnokságban az U8-as korosztály országos elődöntőjét, amelyen több játékvezetői tévedés sújtotta a hazaiakat - ez derül ki abból a videóból, amelyet a HLKC juttatott el a Delmagyar.hu-nak.

Előbb a KSZSE elleni csoportmeccsen fújt be egy kapufát gólnak Csorba László játékvezető, majd az Óbuda elleni mérkőzésen a vendégek edzője, Nádori Pálné egy sípszó után, amikor állt a játék, a pályára lépett, kiütötte a nyolcéves vásárhelyi Fogl Zengő kezéből a labdát - aki aztán sírva ment le a pályáról -, és odaadta saját játékosának. Az esetnél Veszelovszki Béla játékvezető nem látott szabálytalanságot.

Mindkét szituációból gólt kaptak a hazaiak. A HLKC az Óbuda ellen 12-12-es végeredmény után büntetőkkel maradt alul, tehát a hiba befolyásolta a végeredményt, és az országos fináléba jutást is.


Az óbudai edzőnőt, Nádori Pálnét nem viselte meg az eset. "A vásárhelyi feltételek nem feleltek meg egy országos elődöntőnek, hiszen sem óra nem volt, amely mutatta volna a játékidőt, sem pedig jegyzőkönyvet nem kaptam a meccs után" - mondta Nádoriné, a labdaelvételéről pedig így nyilatkozott. "Nem érdekel ez az egész, ez egy tizedrangú dolog. Az utánpótlásban számtalan hasonló történik, én legalább kétszázszor mentem már be a pályára szivacskézilabda-meccs alatt. Van olyan, hogy nem is férünk el máshol, csak a pályán, és a cserejátékosok is belógnak a játéktérre. Ehhez hasonló videót hetente fel lehetne tenni az internetre" - mondta az edzőnő.

"Az, hogy a kapufát gólnak látta a játékvezető, benne van a pakliban, bárki tévedhet" - nyilatkozta a Delmagyar.hu-nak Áncsán István, a HLKC elnöke. "A másik eset teljesen más lapra tartozik. Az a szabály, hogy az edző nem léphet a pályára a mérkőzés ideje alatt. Ehhez képest itt ez semmilyen következménnyel nem járt, ami elfogadhatatlan. Nem óvtunk, de azt mindenképpen szeretnénk, hogy ilyen soha többet ne fordulhasson elő gyerekmeccsen."

Nem érti a hibákat Fekete József, a Csongrád Megyei Kézilabda Szövetség elnöke sem. "Mindkét játékvezető NB-s felnőttmeccseken dolgozott korábban, és bár elképzelhető, hogy figyelmetlenek voltak, az én megítélésem szerint ilyen hibák nem fordulhatnak elő semmilyen korosztályban - elnézést is kértem a vásárhelyi elnöktől. A kapufát nem értem, hogyan lehetett gólnak látni, hiszen a hálóról nem is jöhetett volna így vissza a labda. A másik szituációnál pedig három szabálytalanság is történt: már amikor az edző a pályára lépett, meg kellett volna állítani a játékot, és minimum egy sárga lappal büntetni őt. Ezután az óbudai szabaddobást nem szabályosan végezték el, a gól előtt pedig lépéshiba történt. A játékvezetők tevékenységével majd a rendező Magyar Kézilabda Szövetség foglalkozik, mi mindenesetre a szezonban nem adunk nekik több feladatot" - fogalmazott Fekete József.