Társoldalunk:

A Győr lehengerelte Európát, megvan a BL-győzelem

2013.05.11. 17:21

Nyolcadik nekifutásra sikerült nemzetközi kupát nyernie a Győri Audi ETO nőikézilabda-csapatának, miután a Bajnokok Ligája-döntő idegenbeli sikere után Veszprémben is legyőzte a Larvikot. A diadal egy percig sem volt veszélyben, immár hivatalosan is Görbicz Anitáéké Európa legjobb csapata. 

női Bajnokok Ligája-döntő, visszavágó:
Győri Audi ETO KC - Larvik (norvég) 23-22 (13-8) - az élő közvetítés
Veszprém Aréna, 5000 néző
vezette: Gubica, Milosevic (horvátok)
Győr: Lunde Haraldsen, Herr (kapusok) - Radicevic 5, Löke 5, Hornyák D., Korsós, Görbicz 4/3, Kovacsics 2/1, Amorim 2, Rédei-Soós, Tervel, Orbán, Szepesi 2, Sirián, Lekic 3
Larvik: Rantala, Leganger (kapusok) - T. Larsen 2, Edin 2, Sara Breistöl, Kristine Breistöl, Blanco 2, Breivang, Nora Mörk 5/4, Hammerseng 4, Riegelhuth 4, Sulland, Thea Mörk 3, Wibe, Sando, Bille
hetesek: 6/5, illetve 3/3
kiállítások: 0, illetve 8 perc

Végy egy jó edzőt, aki megtanítja védekezni a csapatot, aztán hagyd dolgozni! - ennyi a titok, ami a Győr nőikézilabda-csapatát Európa legjobbjává tette. A csapat 2009-ben és tavaly is elveszítette a Bajnokok Ligája-döntőjét, idén viszont Ambros Martín vezérletével mind játékosanyagban, mind taktikailag és erőnlétileg is a sorozat legjobbjának bizonyult.

Az együttes a hibátlan csoportkör és középdöntő után egyedül a Valcea elleni hazai mérkőzésen kapott ki, de az a vereség is továbbjutást ért, és már akkor látszott, az ETO mellett legfeljebb a románokban volt meg az a potenciál, ami elég lehetett volna a BL-győzelemhez.

Forrás: MTI/Kovács Anikó

Nora Mörk volt a Larvik legeredményesebbje

A Larvik kerete a nevek alapján bombaerős volt ugyan, de az átlagéletkor majdnem elérte a 30 évet, a teljesítmény egész évadban hullámzó volt, így nem kellett attól tartani, hogy a középdöntőben oda-vissza hat-hat góllal vert rivális valami extrával fog előrukkolni.

Egy hete Larvikban 24-21-re győzött a magyar bajnok, így a visszavágón nem akadt drukker, aki pesszimistán tekintett volna a veszprémi összecsapásra. Akkor sem, ha a csapat 1999 óta hétszer játszott és bukott nemzetközi kupadöntőt, ráadásul úgy, hogy a visszavágókat minden alkalommal elveszítette.

Ebben bízott Cecilie Leganger kapus is: "Érdekes lesz látni, mi történik, ha esetleg elbizonytalanítjuk a hazaiakat. Aki kijön a meccsre, mind azt gondolja már a meccs előtt, hogy a Győré lesz a trófea. Ez csak az előnyünkre válhat" - mondta a mérkőzés előtt.

Ezen a délutánon azonban a Győr még annyi esélyt sem adott ellenfelének, mint az első mérkőzésen. Katrine Lunde Haraldsen szó szerint ismerte honfitársait, mert az első 17 percben mindössze két gólt engedélyezett nekik, a másik oldalon azonban Leganger hiába védett egy-két lövést, a Győr előnye így is 9-2-re nőtt.

Forrás: MTI/Kovács Anikó

Heidi Löke egyszer a Larvikkal, egyszer a Larvik ellen lett BL-győztes

Ezzel gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés, a félidő végére ugyan 13-8-ra felkapaszkodott a Larvik, de úgy éreztük, ha a magyar bajnok emberhátrányban játszaná végig a második félidőt, akkor is BL-győztes lenne.

Radicevic kiválóan játszott, ejtett, lőtt, labdát szerzett, Löke minden bejátszást összeszedett, és Lunde hatékonysága sem romlott. Így aztán a másik oldalon Leganger hiába szedte össze magát, és halmozott bravúrt bravúrra, hiába lőtt úgy négy gólt a világ egykori legjobb játékosa, Hammerseng, hogy a döntő első 100 percében teljesen veszélytelen volt a kapura, a különbség a hajráig nem csökkent.

A 47. percben 19-17-re ugyan visszajött a Larvik, de Martin időkérése megnyugtató volt, az utolsó hét percnek 22-18-ról vághatott neki a Győr. A magyar bajnok teljesen kiengedett, talán ekkor jött ki a fárasztó szezon minden nyűgje, Görbicz is kisebb sérülést szenvedett, de Martín nem hagyta, hogy ez a közönség ne győzelemmel távozzon Veszprémből.

Az 59. percben 22-22-nél Lekic harcolt ki büntetőt, amit Görbicz belőtt, így a hétfőn 30. születésnapján ünneplő világklasszis irányító állította be a 23-22-es végeredményt.

A Győr a harmadik magyar női csapat a Vasas (1982) és a Dunaferr (1999) után, amely az élen végzett a legrangosabb európai kupasorozatban. Az ETO-nak ez volt a nyolcadik fináléja az európai porondon, az előző hetet (BL: 2009, 2012 - EHF Kupa: 1999, 2002, 2004, 2005, KEK: 2006) elveszítette.

A BL gólkirálynője a középdöntőig jutott FTC-Rail Cargo Hungariát erősítő Tomori Zsuzsanna lett 95 találattal.

KAPCSOLÓDÓ CIKK