Vágólapra másolva!
Sorozatban ötödik alkalommal jutott be a Bajnokok Ligája elődöntőjébe a Győri Audi ETO nőikézilabda-csapata. A magyar bajnok a spanyol Itxako Navarra otthonában kezdte a párharcot, és bár az első félidő közepén még három góllal vezetett, a második félidőbeli mínusz hét után örülnie kell a 26-21-es vereségnek is.

Bajnokok Ligája, elődöntő, 1. mérkőzés:
Itxako Reyno de Navarra (spanyol) - Győri Audi ETO KC 26-21 (13-11)
Estella, Tierra Estella Sportcsarnok
v.: Michal Badura, Jaroslav Ondogrecula (szlovák)
gól: Turej 5/3, Soit 4, Martín 4/3, Barbosa 3, Aguilar 3, Pena 2, Begona Fernandez 2, Kurbanova 1, Egozuke 1, Pinedo 1, illetve Bradeanu 7/3, Mravíkova 3, Görbicz 3, Hornyák 3, Gros 2, Mayer 1, Spiridon 1, Vérten 1, Kovacsics 1
hetes: 7/6, illetve 4/3
kiállítás: 6, illetve 10 perc

Kiválóan kezdett a magyar bajnok, védekezésben és támadásban is felülmúlta spanyol riválisát. Ennek eredményeképpen hamar 8-5-ös vezetésre tett szert, így Ambros Martín, az Itxako vezetőedzője időt kért.

A szakember tanácsait vélhetően megfogadták a hazai játékosok, ugyanis teljesítményük fokozatosan feljavult, ezzel párhuzamosan a győriek könnyelművé váltak. A magyar együttes szinte fel sem eszmélt, s a spanyolok máris 11-9-ra vezettek, a kétgólos hátrány pedig maradt is a szünetre.

Bradeanu kiállítása miatt spanyol emberelőnnyel kezdődött a második félidő, melyben gyorsan háromgólosra duzzadt a különbség (15-12). Ezt követően Kovacsicsot is kiküldték a bírók, de ennél sokkal aggasztóbb volt, hogy támadásban nem ment a játék a magyar csapatnak.

A spanyoloknak a mérkőzés ezen szakaszában szinte minden sikerült, míg a győriek csak vergődtek, hétgólos hátrányba is kerültek, 19 perc alatt csupán három gólt lőttek (20-14).

Öt perccel a vége előtt Mraviková gyors indításból lőtt góljával négyre jött fel a Győr, és emberelőnybe is került. Az utolsó percekben aztán hiába dobott gólokat a magyar együttes, a spanyoloknak mindannyiszor volt válaszuk.

Az Itxako végül 26-21-re nyert, a Győrnek komoly bravúr kell a jövő heti visszavágón a döntőbe jutáshoz.

A másik elődöntőben:
Larvik HK (norvég) - ZRK Buducnost T-Mobile (montenegrói) 25-20 (13-10)
Larvik, Arena Larvik
v.: Valerija Guszeva, Sztella Vartanjan (orosz)
gól: Larsen 6, Hammerseng 6, N. Mörk 4/3, Riegelhuth 3, Löke 2/1, Sulland 2, Stange 1, Breivang 1, illetve Radicevic 7, Popovic 3/1, Jovanovic 3, Radovic 2, Djokic 2, Pecevska 1, Miljanic 1, Mehmedovic 1
hetesek: 5/4, illetve 2/1
kiállítások: 2, illetve 6 perc



Első félidő:

A mérkőzést a Győr kezdte, de a gyors labdavesztést Barbosa leindulásból büntette (1-0). Aztán Bradeanu lövését védte Navarro, Barbosa előkészítetlenül kapu fölé lőtt, Görbicz pedig a hálóig gyalogolhatott (1-1). Hornyák góljára Soit válaszolt (2-2), Bradeanu átlövésével pedig ismét a Győrnél volt az előny.

Sok technikai hibát vétett a hazai együttes, Navarro ugyan kétszer nagyot védett, Görbicz test mellett elengedett húzott bombájával azonban nem tudott mit kezdeni. Barbosa szépített (3-4). Spiridon beállóból iratkozott fel a góllövőlistára (3-5).

Egy oda-vissza labdavesztést követően Bradeanu birkózta le Soitot, megkapta kétperces büntetését, majd Pálinger fogott egy nagy ziccert. Aztán Görbicz és Gros hozott össze egy kínai figurát, ám a szlovén átlövő lövése mindkét kapufát érintve a gólvonalon táncolt, Navarro pedig lábbal mentett. Martín még előnyből jobbszélről faragott a hátrányon (4-5).

A spanyolok veszélyesnek mondott védekezése eleinte nem is nyitott volt, de jól szűrt, támadásban viszont nem tudtak mit kezdeni a magas győri fallal szemben. Soit és Mravíkova szélről váltott gólt (5-6). Negyedóra után Barbosa már kilépett védekezésben az irányítóra, a területet Gros használta ki (5-7).

Ha Barbosa vagy Soit nem volt megjátszható, zavarodottnak tűnt az ellenfél, egy ilyen labdaszerzést követően Vérten úgy tudott gólt szerezni, hogy majdnem kilökték a pályáról (5-8). A spanyol szakvezetés időt is kért a 18. percben, hogy rendezze a sorokat.

Nerea Pena faragott a hátrányon (6-8), erre Bradeanu válaszolt (6-9). A 21. percben az alig néhány másodpercet pályán töltő Kurucz vitte foldre ellenfelét, ez is két perc. Martín hetesét majdnem megfogta Pálinger (7-9), egy perccel később ismét a balkezes spanyol nyerte a párharcot (8-9).

A 24. percben az első győri hetest Görbicz a kapu fölé lőtte, Soit nagy bombával egyenlített (9-9), sőt, Kurbanova okos beállósgóllal már a spanyolokat juttatta előnyhöz (10-9). Konkoly Csaba dühöngött, amikor újabb gólt kapott csapata, 11-9-nél, három perccel a félidő előtt időt is kért.

Spiridon hetest harcolt ki, a második magyar büntetőt Bradeanu a felugró cserekapus, Stefani alatt pattintotta a hálóba (11-10), majd következő támadásnál a lövését ugyan védte Navarro, de a szlovák bíró szerint a gólvonalon túl... (11-11).

Az őrült rohanást Soit és Barbosa gólja zárta, a félidőben 13-11-re az Itxako vezetett.

Második félidő:

A második játékrészt Bradeanu kiállítása vezette be, miután földre tépte honfitársnőjét, Soitot, a büntetőt Martín a jobb felső sarokba bombázta (14-11). Kovacsics emberhátrányból szépített (14-12). Aguilar kiharcolta magának a helyzetet, Lunde-Haraldsen sem tudott hárítani (15-12), hogy aztán a következő akciónál megalázó könnyedséggel húzza le Begona Fernandez ejtését.

A 37. perc elején újabb magyar kapott két percet, és bár két akciót is elrontott zsinórban az Itxako, Turej büntetőjével a mérkőzésen először plusz négyre lépett el (16-12). Hogy nem lett öt közte, azt a kapufának köszönhette, Pinedo ugyanis abszolút ziccerben azt találta el. A 40. percben első emberelőnyét élvezhette a magyar bajnok, Aguilar visszahúzás miatt kapott két percet, Gros nem hibázott (16-13).

Egozuke sajnos emberhátrányból is betalált (17-13), a buta előnyös játék láttán Konkoly Csaba fejét bökdöste mutatóujjával, jelezte, nem ártana ésszel kézilabdázni. Turej éles szögből ötre, Pinedo gyors indulásból hatra növelte az előnyt (19-13).

Érthetelenül gyengén játszott a Győr, reménykedni abban lehetett, hogy Barbosa kiállítását kihasználja az együttes. De nem, az első lövés kapu mellé szállt, Bradeanu ziccerét Navarro védte bravúrral, Turej viszont jobbkézzel jobbról újra betalált (20-13).

A 48. percben Lunde végre védett, Mayer kapussal együtt betalált a gyors indulásból (20-14). Miután majdnem egy percig impotensen támadott a Győr, Konkoly Csaba időt kért. Mravíkova egy jó indítást bevert (20-15). A másik oldalon Lunde két földöntúli bravúrt is bemutatott, a másodikat már hiába, szabálytalansága miatt Spiridon kétpercet kapott, Turej pedig a jobb felsőbe pattintotta a hetest (21-15).

"Harcoljatok" - zúgta a győri szurkolótábor, Hornyák ezt tette (21-16). A védekezésben azonban akadtak hiányosságok, az egyiket Begona Fernandez találta meg (22-16). Bradeanu nem rontota el második büntetőjét sem (22-17), Pena meglőtte második átlövésgólját (23-17), csakúgy, mint Mayer, aki beállósból talált be (23-18).

Begona Fernandez tarthatatlannak bizonyult (24-18), Bradeanu állta a sarat újabb remek büntetőjével (24-19). Az 56. percben Soit kapott kétpercet, Mravíkova gyors indításból nem hibázott (24-20). A hazaiak hátrányban is hetest harcoltak ki, hiába jött vissza Pálinger, Turey őt is becsapta (25-20). Az emberelőny utolsó másodperceiben még Bradeanu - ki más?! - faragott a hátrányon (25-21), Lunde pedig a lehető legjobbkor fogott hetest.

Egy perccel a lefújás előtt még időt kért az Itxako, Aguilar visszaállította az ötös különbséget. Az utolsó Turey-gól már dudaszó után esett, az Itxako 26-21-re nyert, a Győrnek komoly bravúr kell a jövő heti visszavágón a döntőbe jutáshoz.

Előzmény:

Pénteken Pozsony érintésével repülővel utazott el Pamplonába a Győri Audi ETO nőikézilabda-csapata, amely este a mérkőzés helyszínén edzve készült a találkozóra.

Konkoly Csaba, a győriek vezetőedzője elmondta, kemény, de nem legyőzhetetlen ellenfél az Itxako: "Csapatként nagyon erősek, ráadásul az előző idényhez képest, mikor szintén találkoztunk velük, posztonként is sokat erősödtek. Gondolok itt Barbosára, aki sokkal dinamikusabb átlövő, mint az elődje volt, vagy Tureyre, aki több klasszis csapatot is megjárt már, vagy Soitra, aki szintén rendkívül rutinosnak számít."

A magyar szakvezető egyedül Amorimra nem számíthat, a brazil átlövő ugyan elutazott Spanyolországba, de ahogy Konkoly fogalmazott, nem szeretnék kockáztatni a combhajlítóizma részleges szakadásából lábadozó klasszis szerepeltetését.

Az ellenfél szakvezetője, Ambros Martín az [origo] érdeklődésére elmondta, kifejezetten jó, nyugodt a csapat hangulata. "Tulajdonképpen minden játékos a rendelkezésemre áll, bár Raphaelle Tervel hosszú kihagyása után még mindig nincs százszázalékos állapotban, illetve a szezon közben igazolt brazil kapusunk, Adriana Stefani küzd most kisebb sérüléssel."