Vágólapra másolva!
A magyar válogatott látványos játékkal 6-0-ra legyőzte a lengyel csapatot a ljubljanai divízió I-es jégkorong-világbajnokság vasárnapi, második fordulójában.

Ted Sator szövetségi kapitány együttese, amely szombaton 4-2-re verte a dél-koreaiakat, ezúttal remek első harmadot produkált: Sofron góljával vezetést szerzett, majd Vas Márton emberelőnyben növelte különbséget. A második játékrészben ugyan nem esett gól - főleg Hetényi védéseinek köszönhetően -, a záró harmadban viszont négy is: Vas Márton újabb találatával indult a sorozat, az örömhoki Sille és Horváth eredményes befejezésével folytatódott, majd Ladányi is betalált. A mostani siker azt jelenti, hogy pénteken szinte biztosan a feljutás lesz a tét a szlovénok elleni zárómeccsen. Hétfőn pihenő következik, kedden 16.30-tól az eddig pont nélküli horvátokkal játszanak a magyarok.

Eredmény, 2. forduló:
Magyarország - Lengyelország 6-0 (2-0, 0-0, 4-0)
gól: Sofron (9.), Vas M. (11., 41.), Sille (46.), Horváth (46.), Ladányi (58.)

A magyarok nyertek, a lengyelek kikaptak az első fordulóban, így az ellenfél számára a feljutási remény életben tartása volt a cél. Ted Sator kapitány a csatársorban felcserélte Sofront és Kógert, míg a hátvédeknél a vb-újonc Szirányi cserélt Svasznekkel. A kapuban megint Hetényi kezdett, és neki kellett először bravúrt bemutatnia.

A lengyelek a 9. percben egy óriási védelmi hibát követtek el, a vb-újonc Sofron csapott le az eladott korongra, és higgadtan a hálóba emelt. Lendületbe jöttek a magyarok, kiállítást csikartak ki, az emberelőnyben pedig pontos, gyors passzolgatás végén Vas Márton kapásból bombázott a rövid sarokba. A harmad végén a szintén első vb-jén szereplő Magosit ültették ki a büntetőpadra, de sikerült kivédekezni ezt a két percet.

A második játékrészben sokkal jobban játszottak a lengyelek, sorra dolgozták ki helyzeteiket, ám Hetényi pazarul védett: nem voltak kipattanók, így a rivális nem tudott betalálni. Olykor-olykor a magyarok is eljutottak az ellenfél kapuja elé, ám a legnagyobb ziccerek is kimaradtak.

A záró felvonás 14. másodpercében Vas Márton tette bele jól ütőjét a korong útjába Horváth passzát követően, majd Zborowski kapus cserét kért. Váltótársa, Kosowski 39 másodperc alatt kétszer kapitulált, Sille és Horváth is közelről volt eredményes. A végeredményt Ladányi állította be.

"A kiváló védekezésünkkel alapoztuk meg a sikert. A hátvédek jól blokkoltak, egyben engedték a kilátást Hetényinek, aki szintén remek volt, nem jöttek ki róla a korongok. A csatárok is besegítettek, elöl pedig hatékonyan használták ki a helyzeteket. Az egész csapat érdeme a siker. Azzal nem foglalkozom, hogy a riválisok közül ki látta ezt a meccset, de nem szabad abba a hibába esnünk, hogy már a zárónapi, szlovénok elleni meccsre figyelünk. Előbb a horvátokkal szembeni csata következik" - nyilatkozta a mérkőzést követően Ted Sator szövetségi kapitány.

Hetényi Zoltán 29 védéssel zárt: "Nagyon fegyelmezettek voltunk. Mindenki átérezte, hogy milyen fontos ez a meccs. Döntőnek bizonyult, hogy a második harmadban átvészeltük a lengyelek támadásait, és a harmadikban már gyorsan betaláltunk. Nekünk ma minden bejött, az ellenfélnek meg semmi."

Forrás: MTI

Sofron István, aki a pályafutása első vb-gólját szerezte, úgy véli, a magyar csapat sokkal frissebb volt, mint szombaton. "Megkértük az edzőt, hogy én legyek a jobbszélen, Magosi pedig a balon, mert a klubunkban is így játszunk. Ezáltal sokkal jobb lett minden. A gólomról csak annyit: hallottam, hogy az egyik védő kéri a korongot a másiktól, én közéjük léptem, és pont nekem jött a passz. Csak be kellett lőnöm a ziccert."

A két gólt szerző Vas Márton így értékelt: "Felszabadultan játszottunk, sokkal jobban pörögtünk, mint a dél-koreaiak ellen. Lehet, hogy a pénteki utazás többet vett ki belőlünk, mint amire számítottunk. Most minden csapatrész jól működött, minden bejött."

A csoport többi mérkőzésén:
Nagy-Britannia - Koreai Köztársaság 2-1 (0-0, 1-1, 1-0)
Szlovénia - Horvátország 10-1 (6-0, 1-1, 3-0)

Az állás:
1. Szlovénia 6 pont (13-3)
2. Magyarország 6 (10-2)
3. Nagy-Britannia 6 (6-2)
4. Koreai Köztársaság 0 (3-6)
5. Lengyelország 0 (2-9)
6. Horvátország 0 (2-14)

Az első helyezett jövőre a világelitben szerepelhet a szlovákiai vb-n, míg az utolsó a divízió II-be esik ki.

A további program:
kedd:
Lengyelország - Koreai Köztársaság 13 ó
Magyarország - Horvátország 16.30
Szlovénia - Nagy-Britannia 20 ó

szerda:
Lengyelország - Horvátország 13 ó
Magyarország - Nagy-Britannia 16.30
Szlovénia - Koreai Köztársaság 20 ó

péntek:
Horvátország - Koreai Köztársaság 13 ó
Lengyelország - Nagy-Britannia 16.30
Szlovánia - Magyarország 20 ó