Vágólapra másolva!
Szerencsés esetben akár a feljutást is kiharcolhatja a magyar jégkorong-válogatott a vasárnaptól jövő szombatig tartó szapporói, divízió I-es világbajnokságon. Pat Cortina szövetségi kapitány minél fényesebb éremben gondolkodik, Szuper Levente szerint viszont a csapat képes arra, hogy megnyerje a vébét.

Pat Cortina csapata - sorrendben - az észt, a litván, a házigazda japán, majd a horvát és az előző idényben a legmagasabb osztályból kiesett ukrán alakulattal találkozik. Az erőviszonyok alapján az észt, a litván és a horvát gárda gyengébb a magyarnál, igaz, az észtek egyre jobbak, és már komoly eredményeket is elértek.

A japánok és az ukránok szintén a feljutás reményében várják a tornát. A magyar szövetség elnöksége az első három hely valamelyikének megszerzését jelölte meg célként.

A magyarok a rövid felkészülés során megmérkőztek a románokkal és kétszer a lengyelekkel. A védelem kimondottan jó teljesítményt nyújtott a három összecsapáson (összesen két kapott gól), de ehhez hozzájárult, hogy a kapusok - különösen Szuper és a fiatal, első felnőtt vb-jére készülő Hetényi - remekelt. A kettejük párharcának lett áldozata az utóbbi években rendre utazó Budai, aki ezúttal kimaradt.

A támadósorok is egyre markánsabbak: az Ocskay, Palkovics, Vaszjunyin, a Ladányi,Vas Márton, Peterdi trió is képes eldönteni meccseket, ugyanakkor a Gröschl, Holéczy, Kovács trojka szintén nem csak alapfeladatára, az ellenfél legjobbjainak semlegesítésére, hanem hatékony letámadásai révén gólszerzésre is alkalmas. A negyedik sortól (Benk, Majoross, Fekete) főleg az eredménytartást várja el a kapitány.

Lesz még egy csatár is a vb-n: a tengerentúlon, a profiliga (NHL) alosztályában, az AHL-ben érdekelt Iowa Stars szélsője, Vas János, aki jelenleg a "legértékesebb" magyar hokis a világon.

Ő azonban klubkötelezettség miatt kihagyja az észtek és a litvánok elleni meccset, viszont a japánok elleni rangadón már ott lesz. Kérdés, hogy a fárasztó utazás és az időeltolódás miatt milyen állapotban. Az ő jelenlétével a sorkombinációk változtathatók, így hatékony fegyver lehet az ő játéka.

Forrás: MTI

Majoross lendületére szükség lesz

A szapporói tornáról csak az első helyezett jut fel a világ élvonalába, az utolsó pedig búcsúzik, és jövőre a divízió II-ben folytatja. A japán csoportból a horvátok tűnnek a leggyengébbnek.

A magyar válogatott meccseit a Sport1 élőben közvetíti.