Vágólapra másolva!
Elképesztő csatában, az első félidőbeli ötgólos hátrányt ledolgozva 29-29-es döntetlent ért el a magyar férfikézilabda-válogatott Szerbia-Montenegró ellen, noha az 57. percben még három góllal vezetett is. Mivel a csehek meglepetésre legyőzték a franciákat, a matematikai esély még megmaradt az elődöntőbe jutásra. Svédország kikapott Dániától, így biztosan nem lehet ott Athénban.

Pincési László helyszíni tudósítása Ljubljanából

VI. Európa-bajnokság, középdöntő, II. csoport, 2. forduló:
Magyarország - Szerbia-Montenegró 29-29 (10-15)
Ljubljana, 4000 néző
vezette: Goulao, Macau (portugálok)
gól: Császár 7/7, Nagy L. 6, Pásztor 3, Buday 3/1, Kertész 3, Mezei 3, Diaz 2, Gál 1, Iváncsik G. 1, illetve Milosavljevic 9/4, Lapcevic 4, Maksic 4/3, Matic 2, Eklemovic 2, Djurkovic 2, Andjelkovic 2, Kokir 1, Milorad Krivokapic 1, Nikolic 1, Djukanovic 1
hetes: 11/8, illetve 8/7
kiállítás: 10, illetve 16 perc

Miután a középdöntők ljubljanai csoportjának második napján hatalmas meglepetésre Csehország 32-31-es győzelmet aratott Franciaország legjobbjai ellen, a következő izgalmas csatát a magyar és a szerb válogatott vívhatta egymással. A tét nem volt kicsi: győzelem esetén ugyanis a mieink teljesítették volna a szövetség előzetes célkitűzését, azaz bejutottak volna az Eb legjobb nyolc együttese közé.

A keddi, franciák elleni csata egyik kimaradója, Rosta Miklós vállalni tudta a mérkőzést, a Dunaferr beállósának térde fájt, ám a sorsdöntő összecsapásra ismét játékra jelentkezett. Skaliczki László szövetségi kapitány így Mocsait és Mohácsit ültette a lelátóra. "Remélem, sikerült összekapni a fiúkat, csak sikerül megmutatnunk az igazi arcunkat, ha már itt vagyunk" - vélte a szakvezető, aki már az első találkozó félidejében kipillantott a csarnokba.

A kedd éjjel leesett mintegy húsz centiméteres hónak aktuális ellenfelünk örülhetett a legkevésbé, Szerbia-Montenegró válogatottja ugyanis a többi, Ljubljanában szereplő csapattal ellentétben nem a fővárosban, hanem az attól 10 km-re fekvő Brsnikben kapott szállást. A koperi csoportmeccsek alatt a vezetőség egyszerűen elfelejtett foglalni, így a kiszemelt Park Hotel megtelt. Maradt a napi 20 km-es buszozás.

A II. csoport állása:
1. Németország 5 pont (123-108)
2. Franciaország 5 (112-102)
3. Szlovénia 5 (117-113)
4. Magyarország 4
5. Szerbia és Montenegró 3
6. Csehország 2


A 9. percre Buday két góljával átvette a vezetést az együttes (5-3), ám ezt követően egy perc leforgása alatt két büntető is kimaradt, egyiket éppen Buday, a másikat a formán kívül játszó Pásztor hibázta el, Milosavljevic gyors indulásból elért góljával a 14. percre ismét a szerbeknél volt az előny (5-6).

Az I. csoport állása:
1. Horvátország 8 pont
2. Dánia 6 (119-105)
3. Oroszország 6 (125-113)
4. Svédország 2 (116-116)
5. Spanyolország 2 (105-114)
6. Svájc 0


A félidő közepén Skaliczki László is védekezést váltott, Iváncsik került a balszélre, Pásztor középen próbált zavarni és labdát halászni, majd a fiatal veszprémi támadásban is váltotta a csapatkapitány klubtársat. A 24. percben Maksic hetesével négyre nőtt a különbség (8-12).

A 29. percben megtört a jég, Nagy legalább azt bebizonyította, képes az együttes átlövésből is bevenni Peric kapuját, ám a félidőt így sem lehetett 15-10-nél kisebb hátránnyal megúszni. A félidei statisztika szerint egyedül Szathmári kapust lehetett maradéktalanul dicsérni, aki 14 lövésből hete védve ötven százalékosan teljesített.

A Tatabánya hálóőre a második játékrész első percében hallatta a hangját is, Kertész gólja után egykori klubtársát biztatta: "Örülj már egy kicsit!" Az első percekben lehetett is lelkesedni, egy feltüzelt társaság érkezett ugyanis vissza az öltözőből. Nagy és Mezei remekelt, Szathmári tartotta formáját, s a 41. percre sikerült feltornásznia magát az együttesnek 19-20-ra.

Sőt, a csoda folytatódott, nyolc perccel később ugyanis Császár immáron ötödik büntetőjét vágta a szerb kapuba, s 23-23-nál sikerült az egyenlítés. Az utolsó tíz percnek 25-25-ről vágott neki a két csapat, mintha addig mi sem történt volna. Pásztor magára talált, két gyors góljával 5-4 után ismét Magyarországnál volt az előny (26-25).

Négy és fél perccel a lefújás előtt, 28-26-nál kézzel fogható közelségbe került a győzelem, Vujovic mester időt is kért. Maksic keze azonban megremegett, illetve Szathmári parádézott, hetest hárított, Pásztor átlövésgóljával pedig 29-26-ra nőtt az előny.

És ezt el lehet tékozolni három perc alatt? El.

A szerbek Milosavljevic két, illetve Andjelkovic egy találatával egyenlítettek, a hátralévő húsz másodpercben a szerb rombolást a portugál sporttársak tétlenül nézték, maradt a 29-29, és a minimális remény az elődöntőbe jutásra.

Skaliczki László: "Megérdemeltük volna a győzelmet, de tudomásul kell venni, nem lehet egy félidőnyi előnyt adni egyik ellenfélnek sem. Nagyszerű volt, amit a szünet után mutattunk, ötgólos hátrányból háromgólos előnyt szereztünk. Azzal most nem kívánok foglalkozni, hogy a hajrában miért sikerült a szerb-montenegróiaknak egyenlíteniük. A lényeg, hogy először magunkban keressük a hibát, és csak azután foglalkozzunk a külső körülményekkel.."

Veselin Vujovic, szerb szövetségi kapitány: "Jó mérkőzést játszottunk, felváltva vezetett egyik, illetve másik csapat, de a végeredménnyel végül senki sem lehet maradéktalanul elégedett."