Vágólapra másolva!
A papírformának megfelelően kikapott a magyar férfikézilabda-válogatott az Európa-bajnoki címvédő Svédországtól, ám a 33-32-es vereség miatt nem szabad, nem kell szégyenkezni. Már csak azért sem, mert a továbbjutási álmok továbbra is élnek - csak ehhez kell egy kis francia segítség.
Forrás: EPA
Nagy László a második félidőben remekelt
Fotó: Epa
Férfikézilabda-világbajnokság, középdöntő, 1. mérkőzés:
Svédország - Magyarország 33-32 (17-17)


gól:
hétméteres:
kiállítás:

A kötelező tiszteletkört mindkét szakvezető megtette a találkozó előtt, hiszen Skaliczki László elismerte, az Európa-bajnoki címvédő nagyon erős csapat, még akkor is, ha sok, harmincon túli klasszissal rendelkezik. A svédek részéről Bengt Johansson is úgy vélte, csapata az esélyesebb, noha kissé azé tart az ellenféltől, csak a győzelem lehet üdvözítő. Már csak azért is, mert az együttes nulla ponttal érkezett a középdöntőbe, így csupán két győzelemmel juthatott tovább a legjobb nyolc közé.

A találkozót bátran kezdték a magyarok, bár az első percekben kissé ijesztőnek hatott, hogy a középső védők ki-kiléptek a falból, szerencsére nem követte komoly nyitott védekezés. Ezt Perez használta ki a legjobban, aki gyakorlatilag minden pozícióból, minden szituációból életveszélyesen lőtt, s Svensson kapus bárhogy helyezkedett, a labda mindig megtalálta a kapuba vezető utat. Ugyan a negyedik percre a svédek 4-2-es előnyt szereztek, Perez ellen nem volt orvosság. A vébé ideje alatt talán legkeresettebb játékos (több komoly ajánlat is érkezett, de nem valószínű, hogy a kubai magyar elhagyja a Fotexet) egymaga állta a rohamokat, noha védekező játéka nem volt tökéletes, támadásban góljaival mindent kárpótolt.

8-8 után kicsit megijedhettek a magyar szurkolók, hiszen előbb Pettersson értékesített biztosan egy "nyolcast" (a jobbszélső a hetes vonala mögül jó egy méterrel állva lőtte a büntetőt), majd Larsson is betalált - először kétgólos előnyhöz juttatva a háromkoronásokat. Az olykor remek védekezés - labdaszerzéseivel, blokkjaival együtt - azonban ekkor még segített, s a csapat nemhogy egyenlített, de a két kihagyott büntető dacára a 27. percre kétgólos előnyt csikart ki (17-15). Ekkor előbb Nagy László, majd Perez is a kiállítás sorsára jutott, s a svédek a kettős előnyt kihasználva döntetlenre mentették a félidőt (17-17).

A második játékrész ismét úgy kezdődött, mint az álom: 19-17-re, majd 21-19-re is lehúzott a Skaliczki-csapat, ám innen nem tudott továbblépni. Márpedig két gól a kézilabdában az utóbbi évtized legjobb válogatottja ellen vajmi kevés: Wislanderék előbb egyenlítettek (21-21), majd a 49. percre 28-24-re el is léptek. Hiába nőtt fel Nagy László a második félidőben erejével elkészülő Perez mellé a gólgyártásban, a másik oldalon Lövgren a "semmiből" is betalált az összességében remekül védő Szatmári kapujába.

Kézilabdahttp://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=24100Menetrend/sport/csapat/kezilabda/20030108akezivb.htmlVb-keret/sport/csapat/kezilabda/20030115aferfikezilabdavalogatott.htmlAmit a vébéről tudni kell/sport/csapat/kezilabda/20030115amit.html

Skaliczki mester időt kért, s arra figyelmeztette a gárdát, nem mindegy a vereség aránya sem, ha még életben akarják tartanai a matematikai továbbjutás esélyeit. A gárda megfogadta a tanácsot, s 27-32-ről parádés hajrával egy gólra felzárkózva mindössze szolid, 33-32-es vereséget szenvedett.

Skaliczki László, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a mérkőzést követően így értékelt: "Eddigi legjobb mérkőzésünket játszottuk a világbajnokságon. Ha egy kicsit több szerencsénk van, akár pontot vagy pontokat is szerezhettünk volna a svédek ellen. Elkerülhető lett volna a vereség, ha a második félidő közepén nem adjuk el sokszor a labdát. A lényeg, hogy megmaradt az esélyünk a továbbjutásra."

A csütörtöki második, záró forduló programja:
Svédország - Franciaország 19.30
Szlovénia - Magyarország 21.30

A kvartettekből az első helyezettek jutnak az elődöntőbe, a másodikok az 5-8. helyért folytatják szereplésüket, a többiek búcsúznak a vb-től. Az első hét válogatott olimpiai kvótát szerez.

Pincési László