Vágólapra másolva!
Egy kontinensviadal, négy csoport, számtalan esélyes. Röviden így lehetne összefoglalni a december hatodikán kezdődő női kézilabda Európa-bajnokságot, amelyen a magyar csapat címvédőként a D csoportba kapott besorolást, s ahonnan illene első helyen bejutnia a középdöntőbe.
Forrás: EPA
Petrovic a jugoszláv csapat kulcsembere Fotó: EPA

Nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni az A csoportot, amely első látásra könnyűnek is tűnhetne. De szerintünk nem lesz az. A román, jugoszláv, osztrák, svéd négyesből talán Jugoszlávia emelkedik ki, amely az utóbbi években ismét régi fényében csillog. A csapat eddig mindössze egy Európa-bajnokságon vehetett részt, két éve Romániában a hetedik helyen zárt az együttes.

Az 1990-es, koreai világbajnokság után tizenegy évvel, a tavalyi vb-n aztán ismét érmet akaszthattak a plávik nyakába, igaz, csupán bronzot. De ha hozzátesszük, a válogatott gerincét adó Buducnost Podgorica elődöntőt játszhatott a Bajnokok Ligájában (ahol a Herz-FTC verte ki), akkor megállapítható, az utóbbi évek a jugoszlávok előretörését igazolják. Marko Isacovic szövetségi kapitány idén állt a válogatott élére, a 39 éves, szabácsi szakember egészen tavalyig a férfi szakágban tevékenykedett, edzette a Crvena zvezda, a Lovcen Cetinje és a Partizan Beograd legjobbjait is, amíg át nem nyergelt a Buducnost Podgoricához. A csapat a felkészülés során októberben, Dániában nyert tornát, majd előbb legjobbjait nélkülözve leszerepelt az aradi Kárpát-kupán, utána pedig második lett a párizsi Tournoi de France-on. Igaz, a szakvezetés azt mondja, azért kaptak ki a magyaroktól, mert nem játszott egyik kulcsemberük, a dán Slagelsében profiskodó Bojana Petrovic.

Romániát sötét lóként tartja számon a szakma. A két évvel ezelőtti, hazai kontinensviadalon a csapat csupán a negyedik lett, emiatt bosszankodtak is elegek keleti szomszédaink. Az utánpótlásvonalat figyelve ugyanis egyértelmű nagyhatalomnak számítanak a románok, s lassan eljön az idő, hogy a sikert sikerre halmozó generáció beérjen, felnőjön. Az elmúlt évtizedben Románia kétszer nyert junior-világbajnokságot (1995 - Brazília, 1999 - Kína), egyszer harmadik (1997 - Elefántcsontpart), egyszer ötödik lett (2001 - Magyarország), s ezen csapatok játékosai alkotják a mostani felnőtt együttest is.

Forrás: EPA
A román kapus, Dinu már kétszer is nyert BL-t Fotó: EPA

Az új tréner neve sem ismeretlen a szakmán belül: Cornel Otelea az egyetlen olyan kézilabdázó, aki játékosként három vb-aranyat is szerzett (1961 - Németország, 1964 - Csehszlovákia, 1970 - Franciaország), s tagja volt a románok aranygenerációjának. Otela neve egybeforrott a Steauával, ahol játékosként, edzőkén, sőt klubelnökként is megfordult. 1990-ben, Prágában még ő vezette világbajnoki bronzéremig a férfiválogatottat, most rajta a világ szeme, hogy a hölgyekkel is hasonló sikert érjen el. A keretben egy pozitív és egy negatív változás történt a romániai Eb-hez képest: ismét a csapat tagja Carmen Amariei, aki két éve súlyos sérülés miatt nem állhatott Dumitru Musi kapitány rendelkezésére, mellesleg jó formában ontja a gólokat. Nem szerepelhet viszont a legutóbbi Eb gólkirálynője, Simona Gogirla, aki gyermeket vár. A csapat a felkészülés során felemás teljesítményt nyújtott, legyőzte a horvátokat, a németeket és az oroszokat, de kikapott a holland és a cseh válogatottól, csakúgy, mint a Kárpát-kupa "döntőjében" az ukránoktól.

38 milliót keres a legjobban fizetett kézis/sport/csapat/kezilabda/2002120238milliot.html

Ausztria választóvíz elé érkezett. Az elodázhatatlan fiatalítás még mindig nem kezdődhetett meg, igaz, két éve a sztárok távollétében már akadt próbálkozás a fiatalok szerepeltetésére, meg is égtek rendesen a sógornők. Ole Eliasen, az osztrákok dán szövetségi kapitánya a dán sajtóban panaszkodott is, hogy a hazai bajnokság színvonala olyan alacsony, hogy onnan nehéz kitermelni az utódokat. A fiatalok közül gyakorlatilag a 21 évesen már rutinos játékosnak mondható Stephanie Ofenböck az egyetlen, aki megüti a kívánt szintet. A középgenerációt Sylvia és Barbara Strass, Edith Mika, valamint Beate Hofmann képviseli, míg a húzóemberek egytől egyig harminc felettiek: Natalie Ruszacsenko (33), Rima Sypkus (35), Sorina Teodorovic (32), Ausra Fridrikas (35).

A kézi-Eb menetrendje/sport/csapat/kezilabda/20021111akezieb.htmlKézilabdahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=24100

Svédország tavaly megdöbbentette a kézilabda-világot, amikor a vébén első hat mérkőzését megnyerte, többek között legyőzve a magyar, a spanyol, a román, majd a nyolc közé jutásért a holland válogatottat. Aztán elfogyott az erő, s a skandinávok végül a nyolcadik helyen zártak. Ám ez a széria figyelmeztető jel lehet az Eb-n is. Nagy gond, hogy a csapat elsőszámú kapusa, Jenny Lindblom sérült.