Vágólapra másolva!
A december 6-án kezdődő dániai Európa-bajnokságra készülő magyar nőikézilabda-válogatott győzelemmel kezdte meg a horvátok elleni hármas összecsapás-sorozatot. Mocsai Lajos tanítványai - kissé fáradt csapat benyomását keltve - ha döcögősen is, de 31-27-re legyőzték déli szomszédunkat.

Eredmény:
Magyarország - Horvátország 31-27 (15-16)
Székesfehérvár, 1500 néző
vezette: Kékes Cs., Kékes P.
gól: Németh H. 8, Balogh 7, Farkas Á. 5/3, Kulcsár 4/1, Kirsner 4, Siti E. 2, Ferling 1, illetve Hodak 8, Bilobrk 6, Pensa 5/3, Arslanagic 5, Cop 2, Sirovec 1.
hétméteres: 6/4, illetve 4/2
kiállítás: 6, illetve 10 perc

Utoljára hét éve, az osztrák-magyar közös rendezésű kézilabda-világbajnokságon fordult elő, hogy Magyarország nőicsapata legyőzte Horvátország legjobbjait. Akkor 17-15-re diadalmaskodott a Laurencz-csapat, ám azóta három találkozón (közte egy 1996-os Eb-meccsen) is a horvátok nyertek.

A visszavágásra három lehetőséget is kaptak a lányok, hiszen a decemberi, dániai kontinensviadal előtt háromszor is megmérkőznek déli szomszédunk fiatal csapatával. Az első találkozóra Székesfehérvárott került sor, ahol telt ház, 1500 néző fogadta az együttest. A horvátok kicsit feldúltan érkeztek ugyan Fehérvárra (a hírek szerint két órával korábban érkeztek, s a szállás miatt is panaszkodtak), s ez az elszántság az első félidőben a pályán is megmutatkozott.

A magyar csapat hatosfalas védekezéssel kezdett, a középső három poszton Németh Helga, Tóth Tímea és Farkas Ágnes állta útját a vendégrohamoknak - eleinte kevés sikerrel. Pedig a horvátok egykori jó nevű csapatából kevesen maradtak hírmondónak: a két kapuson, Pilepicen és Galkinán, valamint a csapatkapitány Hodakon kívül csupa fiatal, 18-22 éves játékos alkotta a keretet. Ennek ellenére a házigazdaként a jövő évi világbajnokságra készülő együttes nem játszott megilletődötten.

Cop és Arslanagic találataival pillanatok alatt 2-0-s vezetésre tett szert a horvát együttes. A találkozó "emlékezetes" magyar kezdőmomentumai Balogh nevéhez fűződtek: a Hypo jobbszélsője hagyta ki az első helyzetet, lőtte az első gólt, s szerezte meg először a vezetést - igaz, csupán a tizedik percben. Szemmel láthatóan fáradtan mozogtak a lányok, a komoly alapozás miatt egyáltalán nem tűntek frissnek, s meglepetésre a 16. percre már négygólosra nőtt a vendégek előnye (6-10). Ekkor megrázta magát kicsit a csapat, Németh ellenállhatatlanul játszott, sorra állították ki róla a ellenfél játékosait, Kirsner és Balogh pedig gyorsan egyenlített is (10-10).

Hogy a horvátok sem vették félvállról a mérkőzést, jelzi, egy teljesen ártalmatlan, igaz, buta belemenést követően szövetségi kapitányuk, Nenad Sostaric hosszasan turkált a szájában, majd dühösen a lelátó falára bombázta rágógumiját. A félidei 16-15-ös hátrányunkat Hodaknak "köszönhettük", aki remek góllal csikarta ki csapata előnyét.

Horvátország/sport/csapat/kezilabda/20021115horvatorszag.html

A lelátón helyet foglaló szakemberek (a női élcsapatok edzői szinte kivétel nélkül ott voltak) közül Hajdu Jánost, a férfi válogatott egykori kapitányát, a Vác női csapatának jelenlegi trénerét a látottakról faggattuk. "Ólomlábakon mozognak a lányok, látszik a csapaton, hogy komoly alapozás van mögöttük. Ennek tudható be a sok hiba, mind a védekezésben, mind a támadásban. Mocsai Lajos persze tudja, mikorra és hogyan kell formába hozni a lányokat, abban biztos vagyok, hogy pár nap, s már sokkal jobb teljesítményre lesznek képesek."

Nem is kellett eltelnie napoknak, csupán tíz perc pihenőnek, hogy Hajdu szavai igazolást nyerjenek. A második félidőt szenzációsan kezdte a csapat: Németh, Balogh, Kirsner, majd Kulcsár is eredményesnek bizonyult, s máris nálunk volt az előny (19-16). Az ellenfélnél Hodak és Bilobrk mellett Arslanagic okozott nagy riadalmat. A HC Lokomotiva mindössze 18 esztendős átlövője szinte szétszaggatta a hálót lövéseivel, nem véletlenül utasította először a védőfalat Mocsai mester a hatástalanításra ("Vedd ki a támadásból!"). Amikor nem vált be, jött Pigniczki, aki szoros őrizetben eltüntette a pályáról a 185 centis játékost.

A kézi-Eb menetrendje/sport/csapat/kezilabda/20021111akezieb.htmlAz Eb csapatai/sport/csapat/kezilabda/20021111anoikezilabdaeb.html

Ez egyben védekezésben is szerkezeti váltást eredményezett, a csapat áttért a mozgékonyabb, nyitottabb játékra, s leszűkítve a területet, megbénította az első harminc percben oly' magabiztos ellenfelet. A félidő közepén már öt góllal is ment a csapat (25-20), s bár a végére kicsit kiengedett, a győzelmet nem veszélyeztette semmi.

A két együttes pénteken Győrben (18 ó), szombaton Móron (16) is találkozik.