Vágólapra másolva!
Szerdán kezdődnek meg a férfi kosárlabda Euroliga küzdelmei. A sorozatnak idén először Dávid Kornél, Gulyás Róbert és Németh István révén magyar szereplői is lesznek.
Az Euroliga csoportbeosztása

A csoport
Treviso (olasz), FC Barcelona (spanyol), AEK Athén (görög), Fortitudo Bologna (olasz), Efes Pilsen (török), Pau-Orthez (francia), Cibona Zagreb (horvát), Alba Berlin (német)

B csoport
Panathinaikosz (görög), Maccabi Tel Aviv (izraeli), Olimpija Ljubljana (szlovén), Siena (olasz), Unicaja Malaga (spanyol), Tau Ceramica (spanyol), Zalgiris Kaunas (litván), Buducnost Podgorica (jugoszláv)

C csoport
Real Madrid (spanyol), Virtus Bologna (olasz), Olimpiakosz (görög), CSZKA Moszkva (orosz), Ülker Istanbul (török), Adecco Asvel Villeurbanne (francia), Idea Slask Wroclaw (lengyel), Partizan (jugoszláv)



A Zalgiris az első fordulóban az olasz Montepaschi Siena otthonába látogat, s a megerősített csapat akár győzelemmel is kezdheti a sorozatot. Az 1999-es győztes az utóbbi években pénzügyi nehézségekkel küzdött, tavaly még a tizenhat közé sem került be, ráadásul nem nyerte meg hazája bajnokságát. A helyi szurkolók és vállalkozók azonban a klub mellé álltak, megszereztek több hazai sztárt (Saulius Stombergas, Mindaugas Timinskas, Gintaras Einikis) is, akik a védő Ed Cota és a magyar Dávid Kornéllal vadonatúj kezdőötöst alkotnak. Igaz, Timinskas egyelőre csak a lelátón foglalhat helyet, ugyanis hónap elején eltörte a csuklóját, emiatt két hónapos kényszerpihenőre szorul.

A Villeurbanne Olaszországban, a Virtus Bologna otthonában lép pályára, s megújult csapatával mindenképpen nyerni szeretne. A tavalyi csapatból Bogdan Tanjevic edzőn kívül távozott Nikola Vujcic, Kyle Hill és Nicola Radulovic is, ráadásul a kezdőcsapatban szereplő David Frigout ujjtörés miatt nem játszhat. A csapat motorja, Yann Bonato maradt, hozzá csatlakozott néhány új ember, Vasco Jevtimov és Gulyás Róbert a Chalon együtteséből (Ahonnan az új tréner, Philippe Herve csábította át őket), Sacha Giffa, Davor Marcelic, Stevin Smith és Andre Owens. A francia bajnokságot jól kezdte az együttes: a Bourg hazai, 90-73-s legyőzéséből Bonato húsz, Jevtimov tizennégy, Mrazek tizenhárom, Gulyás pedig tizenkét ponttal vette ki részét.

Az A csoportban is olasz-francia rangadó lesz: Németh István új csapata, a Benetton Treviso a Pau Orthezt fogadja. Az olasz ligában már csupán a Treviso százszázalékos, négy mérkőzéséből mindet megnyerte, legutóbb a Scavolini Pesarót verte 107-88-ra. A csapatban rengeteg klasszi játszik, Tyus Edney, Mario Stojic, Trajan Langdon, Jorge Garbajosa vagy Riccardo Pittis egyaránt nagy névnek számít. Németh egyelőre csupán csereként kap lehetőséget, de eddig nem okozott csalódást. Ilyen csapatban persze élmény lehet játszani: a gárda erősségére jellemző, hogy az idei célkitűzés között az olasz bajnoki cím megvédése mellett az Euroliga-elsőség is szerepel.

A címvédő görög Panathinaikosz júliusban bejelentette, hogy a Golden Group elnevezésű sorozatban indul, de végül mégis az Euroligát választotta. A 24 csapatot három csoportba osztották. A nyolcasok első öt helyezettje - kiegészülve a legjobb hatodikkal - kerül a 16 közé. Itt a négy kvartett győztese szerzi meg a jogot, hogy részt vehessen a május 9. és 11. között Barcelonában sorra kerülő Final Fourban.

Az első forduló párosítása
A csoport
csütörtök
Alba Berlin - Efes Pilsen
Benetton Treviso - Pau Orthez
Cibona Vip - AEK Athén
FC Barcelona - Fortitudo Bologna

B csoport
szerda
Panathinaikosz - Buducnost
Unicaja Malaga - Union Olimpija
csütörtök
Tau Ceramica - Maccabi Tel Aviv
Montepaschi Siena - Zalgiris Kaunas

C csoport
szerda
Partizan Mobtel - Real Madrid
Virtus Bologna - Adecco Asvel Villeurbanne
Idea Slask Wroclaw - Olympiakosz
Ülker Istambul - CSZKA Moszkva