Vágólapra másolva!
Bár kedden, Barcelonában az európai kosárszövetség képviselői megtartották a férfi Euroliga csoportbeosztásának sorsolását, a kialakult gruppok még nem vehetőek százszázalékosnak. A címvédő görög Panathinaikosz ugyanis szerdán hivatalosan is bejelentette, nem vesz részt a viadalon, de kilépését fontolgatja az AEK Athén is.

Továbbfolytatódik a kosárlabda-háború a két szövetség a FIBA, valamint a vele párhuzamosan működő ULEB között. A két európai szövetség a 2002-2003-as szezonban sem közeledik majd egymáshoz. Amint arról az olasz Gazzetta dello Sport és a litván Lietuvos Rytas is beszámolt, az európai szövetség, azaz a FIBA, egy új, elit európai sorozatot szervez "Challenge Cup" vagy "Golden Group" néven - megpróbálva ezzel ellehetetleníteni a szakadár szövetség rendezvényeit.

Kedden Barcelonában megtartották az Euroliga sorsolását, amely újabb vitákat váltott ki. A sorozatot bojkottálni kívánó címvédő görög Panathinaikosz és az AEK Athén nem vett részt a ceremónián, sőt jelezték is, hogy nem kívánnak indulni a férfi Euroliga következő idényében. A görögök azzal indokolták döntésüket, hogy keveslik a televíziós jogdíjakból nekik járó pénzt. "Hihetetlen, hogy a keddi sorsoláson bennünket is számításba vettek, pedig nem is küldtünk képviselőt Barcelonába" - közölte a klub szóvivője, hozzátéve: az athéniak mindenképpen indulnak a Golden Group elnevezésű új sorozatban (többek között a német Köln, a jugoszláv Partizan és az olasz Scavolini társaságában). A Pao helyét várhatóan az orosz Ural Great veszi át a B csoportban

Az Euroliga küzdelmei október 9-én kezdődnek, a csapatokat három csoportba osztották. A nyolcasok első öt helyezettje - kiegészülve a legjobb hatodikkal - kerül a 16 közé. Itt a négy kvartett győztese szerzi meg a jogot, hogy részt vehessen a május 9. és 11. között Barcelonában sorra kerülő Final Fourban.

Az Euroliga csoportbeosztása
A csoport: Treviso (olasz), FC Barcelona (spanyol), AEK Athén (görög), Fortitudo Bologna (olasz), Efes Pilsen (török), Pau-Orthez (francia), Cibona Zagreb (horvát), Alba Berlin (német)

B csoport: Panathinaikosz (görög) vagy Ural Great (orosz), Maccabi Tel Aviv (izraeli), Olimpija Ljubljana (szlovén), Sienna (olasz), Malaga (spanyol), Taugres Vitoria (spanyol), Zalgiris Kaunas (litván), Buducnost Podgorica (jugoszláv)

C csoport: Real Madrid (spanyol), Virtus Bologna (olasz), Olimpiakosz (görög), CSZKA Moszkva (orosz), Ülker Istanbul (török), Villeurbanne (francia), Wroclaw (lengyel), Iraklisz Szaloniki (görög)