Vágólapra másolva!
A Minnesota Timberwolves 27 győzelemmel és 9 vereséggel vezeti az NBA középnyugati csoportját. Csak egy csapatnak jobb - hajszállal - a mérlege, a Los Angeles Lakersnek (26/8), a Sacramento Kings pedig ugyanúgy áll. Mindezt úgy érte el az Egyesült Államok leghidegebb városának csapata, hogy a kezdő ötös két oszlopa, az irányító Terrell Brandon és a magasbedobó Joe Smith sérült. A sikersorozat - utolsó 13 meccséből 12-t megnyert a csapat - magyarázata egy név: Wally Szczerbiak.

Fotó: Reuters
Rövidesen a reklámok hőse lehet
simán lejátszotta a pályáról posztja legjobbját, Kobe Bryantet

Két és fél évvel a Miami (Ohio) egyetemi csapatának feledhetetlen Hamupipőke-története óta most újra a filmszínész külsejű srácról beszél az ország. 1999 tavaszán Wally Szczerbiak szinte egyedül vitte be aprócska egyetemének csapatát az NCAA országos tornájára, ahol a legjobb 16-ig menetelt a gárda. Volt olyan meccs, amelyiken együttese 58 pontjából 43-at egyedül Wally szerzett.

Az 1999-es drafton Szczerbiak a hatodik helyen kelt el, s két, viszonylag csendes év után harmadik idényében a "legtöbbet fejlődött játékos" (Most Improved Player) címének legnagyobb esélyese. A döntő áttörés Flip Saunders edzőnek köszönhető, aki a nyáron bedobóból hátra vitte Wallyt hátvédnek, aki ezen a poszton rendre lebirkózza az alacsonyabb, gyengébb ellenfeleket.

"Ahhoz, hogy ebben a ligában kitűnjél, nem elég jól játszani, nyerő csapat tagjának kell lenned. Márpedig most a Timberwolves-nál aligha van jobb csapat az NBA-ben" - mondta Szczerbiak, miután 37 ponttal karriercsúcsot dobott a Seattle ellen. Gary Wichard, Szczerbiak ügynöke szerint védence a legjobban eladható kosárlabdázó az NBA-ben: "Most már klasszis játékos, jóképű, sármos férfi, és egy, a feketék által uralt sportágban nyújt kiemelkedőt. Wally az NBA Ben Affleckje vagy Tom Cruise-a. Minden kiscsaj szerelmes belé, a képét tűzik ki a falukra, gyűjtik az aláírását. És - ami a nagy cégeknek a fogyasztás szempontjából fontosabb - az idősebb hölgyek is megbolondulnak érte. Ő az igazi amerikai srác megtestesítője, aki jól nevelt, mindig helyesen cselekszik. Négy évet járt egyetemre, le is diplomázott, és már nős is 24 évesen! Ideális családapa lesz, a reklámspotok hőse!" - véli Wichard.

Szczerbiak szerepelni fog a GQ magazin májusi számában, a cikk címe a következő lesz: "Nagyszerű fickók remek testtel." Szczerbiak áprilisban aláírt egy nem kizárólagos, több évre szóló szerződést a Universal Studiosszal, s Wichard szerint küszöbön állnak más zsíros szerződések is. Mások szerint Szczerbiak vonzereje még nem elég nagy, példának okáért ha felteszik a képét egy óriásplakátra, az átlag amerikai nem biztos, hogy tudja, ki is ő. Persze minden más lenne, ha a Timberwolves bajnokságot nyerne. Az országos televíziós szereplés is létfontosságú: míg például a Lakers húsz meccsel szerepel a tévéprogramban, addig a Timberwolves csak öttel.

Ajánlat:

Ch. Gáll András