Vágólapra másolva!
Don Nelson, a Dallas Mavericks szakvezetője a minap lépett be az NBA edzőinek legszűkkörűbb klubjába: oda, ahová csak a legalább ezer győzelemmel rendelkezők kapnak bebocsátást. (Lenny Wilkens és Pat Riley a két "alapító"). Ettől függetlenül van még mit tanulnia "Nellie-nek": csütörtök este a Madison Square Gardenben négy másodperccel a vége előtt, döntetlen állásnál elfelejtett időt kérni. Hosszabbítás lett a dologból, amiben a New York Knicks felülkerekedett, és megszakította a texasiak tízes nyerő sorozatát.

Fotó: Reuters
A remek stratéga ezúttal csúnyán eltaktikázta magát

Na, ilyenkor kell időt kérni, hogy jól megkoreografálhassák az utolsó támadást, majd ne az alapvonalukról, hanem a felezővonaltól hozhassák játékba a labdát. Nelson azonban belefeledkezett a játék lendületébe, intett a karjával, hogy előre, Greg Bucknernak pedig csak egy 14 méterről elengedett kétségbeesett triplakísérletre maradt ideje, ami persze elkerülte a kosarat. A hosszabbítást Latrell Sprewell egy triplával kezdte, utána Houston gyorsan labdát szerzett, Sprewellhez játszott, aki megint betalált, s még nem telt el egy perc, mire Camby kosarával máris 101-94 volt az állás. Innen már nem volt visszaút a Dallasnak.

A Houston Rocketsben Steve Francis még mindig sérülten játszott, de így is 36 pontot dobott, és győzelemre vezérelte a botladozó texasiakat az egyre jobban visszaeső Detroittal szemben. A 36 pont karriercsúcsának beállítása, a 35. és a 36. pont volt a legfontosabb: két tizedmásodperccel a vége előtt egy nehéz tempóval csikarta ki a győzelmet a maryland egyetemen végzett hátvéd, az NBA egyik legnagyobb tehetsége.

Súlyos sérülése, november 25. óta most volt először a kezdőcsapat tagja - a Lakers elleni, legutóbbi meccset influenza és migrénes fejfájás miatt volt kénytelen kihagyni.

A Detroit 14-6-tal kezdte a szezont, vezette is a keleti főcsoportot, ám december 13. óta mindössze egy meccset tudott nyerni kilenc vereséggel szemben, s már csak 15-15 a csapat mérlege. Lesz ez még rosszabb is.

Az észak-karolinai Charlotte városát tízhüvelyknyi - 25 centis - hó borítja, megbénult a közlekedés, ennél fogva mindössze ezren látták a 23 799 nézőt befogadó Charlotte Coliseumban a Hornets-Golden State mérkőzést. (Egyébként sem lett volna telt ház, alig 8000 jegyet adtak el előzetesen.) Így csak "családi körben" lehettek szemtanúi Baron Davis pompás játékának és bravúros tripla-duplájának, meg a hazaiak biztos győzelmének.

Jeff Van Gundy, a New York Knicks leköszönt edzője nem bírta sokáig a tétlenséget. Január 9-én, jövő szerdán már be is mutatkozik a TNT tévétársaság kommentátori csapatában két olyan híresség, mint Marv Albert és Mike Fratello társaságában. A TNT a Philadelphia 76ers-Orlando Magic meccset közvetíti, s ha Van Gundy ugyanolyan eredeti figura lesz a mikrofon mögött, mint a pálya szélén volt, akkor a nézőknek kellemes estéje lesz.

Eredmények:
New York Knicks - Dallas Mavericks 108-101
Legjobb dobók:
Camby 26 (13 lepattanó, 4 blokk), Sprewell 22, Houston 19, Thomas 15, ...Jackson 5 (8 lepattanó, 17 assziszt, 4 labdaszerzés.), ill. Nowitzki 30 (16 lepattanó), Nash 19 (6 lepattanó, 7 assziszt), Buckner 17

Charlotte Hornets - Golden State Warriors 114-102
Ld.:
B. Davis 28 (10 lepattanó, 11 assziszt), Wesley 18, Traylor 15, Nailon, Augmon, Drew 12-12, Magloire 10 (10 lepattanó), ill. Jamison 24 (12 lepattanó), J. Richardson 18

Houston Rockets - Detroit Pistons 99-97
Ld.:
Francis 36, Griffin 19, Mobley 15, ill. Stackhouse 29, Williamson 25

Ch. Gáll András

Korábban:

Kapaszkodni kezdett a Sixers