Meghalt Gerd Müller

Soccer (1972) - Germany - USSR 3-0 1970er Jahre 70er Jahre Aktion DFB EM EM 1972 EM 72 Endspiel Finale Europameisterschaft Länderspiel Nationalelf Nationalmannschaft Schießen Schuss Sowjetunion SPO Sportarchiv UdSSR ganze Figur historisch prohistmatspo se
Gerd Müller két gólt is lőtt a döntőben a Szovjetuniónak
Vágólapra másolva!
75 éves korában meghalt a Bayern München és a német labdarúgás nagy alakja, a Bundesligában hét gólkirályi címet nyert, aranylabdás Gerd Müller.

A Bayern München és a német válogatott nagyszerű csatára a bajor klub színeiben 607 tétmérkőzésen 566 gólt szerzett, a Bundesligában pedig 427 meccsen 365 gólig jutott, amivel toronymagasan a legeredményesebb - emlékeztet rá a halálhírről beszámoló emlékezésében a bajor klub. 105 percenként volt eredményes a bajnokságban. Négy mesterötös, tíz mesternégyes fűződik a nevéhez, és még hosszan lehetne sorolni a szinte felfoghatatlan tetteit. Müller a német élvonalban hétszer volt gólkirály.

Korábban megdönthetetlennek hitt negyvengólos Bundesliga-rekordját, amelyet az 1971/1972-es szezonban állított fel, csak az előző idény végén tudta felülmúlni egy játékos, méghozzá a Bayern jelenlegi legnagyobb klasszisa, Robert Lewandowski.

Müller a válogatottban, mellyel 1972-ben Európa-, 1974-ben pedig világbajnok lett, 62 összecsapáson 68 találatot ért el.

Az 1974-es világbajnokság aranyérmese, Gerd Müller Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Karl Schnörrer

Gerd Müller legszebb góljai a német válogatottban:

A "nemzet bombázója" háromszor nyert Bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK) és egyszer Kupagyőztesek Európa-kupáját (KEK). Négyszeres német bajnok és négyszeres kupagyőztes, 1970-ben ő érdemelte ki az Aranylabdát.

Az összes sorozatot számítva ahol pályára lépett 16-szor volt gólkirály. Van ezekben minden: világbajnokság, Európa-bajnokság, BEK, Német Kupa.

A visszavonulása előtti pénzkereset céljából igazolt az amerikai bajnokságba, mint korábban Pelé és Beckenbauer is. 1981-ben, 36 évesen befejezte páratlanul sikeres karrierjét, majd a Bayern München kötelékében maradt, hosszú ideig az utánpótlással foglalkozott.

2015-ben, 70 éves korában jelentették be, hogy Gerd Müller Alzheimer kóros. Azóta egy öregek otthonában élt, közel Münchenhez, Wolfratschausenben.

Súlyos betegségének köszönhetően utolsó éveiben nem tudott járni, beszélni és egyedül enni sem. Felesége, Uschi folyamatosan mellette volt, de rendszeresen látogatták egykori játékostársai is. A 75. születésnapja alkalmából természetesen ünnepséget szervezett a Bayern München a tiszteletére, de erre sem tudott elmenni. Szervezete 2021 augusztusában végleg feladta a harcot.

A Gerd Müller 75. születésnapja alkalmából készült cikkünk a linkre kattintva olvasható.