Vágólapra másolva!
A Ferencváros szerda este a Bajnokok Ligája első selejtezőkörének visszavágó meccsén lép pályára Bulgáriában, Razgradban. A Fradinak várhatóan telt ház előtt kell majd megtartania a Budapesten szerzett 2-1-es előnyt.

Munkatársunk jelentése Razgradból.

Razgradban nem tehetnek mást, mint bíznak abban, hogy a Ludogorec meg tudja majd fordítani a Ferencváros elleni párharcot. A magyar bajnok múlt szerdán a Groupama Arénában 2-1-re nyerni tudott a Bajnokok Ligája első selejtezőkörének első meccsén, de természetesen semmi nem dőlt el a budapesti találkozón.

A bolgár együttes hazai pályán hagyományosan jól teljesít, az előző idényben mindössze háromszor szenvedett vereséget, egyszer-egyszer a bajnokságban, a kupában és az Európa-liga csoportkörében.

A Ludogorecnél talán nem csak a kötelező optimizmus szól a vezetőkből, és a játékosokból, hiszen az elmúlt pár évben nagyon komoly csapatok léphettek ott pályára, ahol szerda este a Ferencváros fog. A Ludogorec Aréna játékoskijárójában egy vitrin figyelmezteti az idelátogatókat, hogy itt nem akármilyen csapatok vendégeskedtek az utóbbi években.

Olyan csapatok léptek itt pályára a Bajnokok Ligája vagy az Európa-liga csoportkörében, mint a Real Madrid, a PSG, a Liverpool, az Arsenal vagy éppen az AC Milan, de a Vidi is szerepelt itt egy éve, akkor a döntetlen után Felcsúton ejtette ki ellenfelét a fehérvári csapat a BL selejtezőjéből, majd a bolgárok az El-ben jutottak a csoportkörbe.

Nem akármilyen csapatok jártak már a Ludogorec Arénában Forrás: Origo

A helyiek szerint egyébként megtelik majd az Aréna, ami kicsivel több, mint tízezer nézőt jelent, és már kedden látni lehetett, hogy a kapu mögötti szektorban be voltak készítve a zászlók és a drapériák.

Készülnek a hazai szurkolók Forrás: Origo

Szerdán napközben egyébként elkezdtek érkezni a ferencvárosi szurkolók buszai is Razgradba, ahol ebédidőben még nem túl sok jele volt annak, hogy a városban este meccs lesz, de ha megtelik a stadion az akkor azt is jelenti, hogy a környékről minden harmadik vagy negyedik ember a focimeccset választotta szerda este, ami nem rossz arány.

Razgrad egyébként nem a világ, de még csak nem is Bulgária közepe. A neve a focicsapat miatt lett ismert, ugyanis nyolc éve folyamatosan ide kerül a bolgár bajnoki cím, és a brazil, argentin, román, szenegáli, madagaszkári, izraeli, lengyel, kongói és guineai légiósokkal teletűzdelt csapat folyamatosan szerepel a BL vagy az El főtábláján.

Mi magunk azt nem tudtuk kideríteni, ezek a játékosok Razgrad melyik részén tengetik mindennapjainkat, de könnyen lehet, hoyg a rezidenciájuk inkább a 130 kilométerre található Várnában vagy éppen Bukaresten található.

Az Ibrahim pasa mecset Forrás: Origo

Razgradban szemmel láthatóan nincs sok tenniveló, a helyiek szívesen ücsörögnek a szabadban, sok a kiülős hely, a gyerekjáték, ami talán abból is következik, hogy feltűnően sok gyerek szaladgál az utcákon, talán ez is a szabadidő eltöltésére utalhat.

Razgrad egy 30 ezer fő körüli lélekszámú település, fő látványosságának a focicsapat mellett az Ibrahim pasa mecset számít, ami a balkán egyik legnagyobbja, és 1530-ban épült, de nincs túl jó állapotban. A bevárosban híres látnivaló még az óratorony, ezek körülbelül egy ötperces sétával teljesíthető célok.

A belvárosból nézve viszont a legnagyobb látványosságnak a Ferencvárost is vendégül látó Hotel Cartoon számít, ami valósággal rátelepszik a városra.

A Ferencváros szálodája Forrás: Origo

A szálloda érdekessége, hogy 15 emeletesre építették, de ma már csak az alsó öt szint üzemel. Az igazat megvallva, nem is tudnánk, mi szél hozhatná ide a turistát, minden bizonnyal a Ludogorec által "idecsábított" focicsapatok elszállásolása jelentheti a fő bevételt a hotelnek.

A liftben dísznek ugyan be vannak téve a gombok egészten a 15. emeletig, de felmenni csak a lépcsőn lehet a plusz tíz szintet, akinek van kedve. A legfelső emeleten bulihely nyomait találtuk, és a helyiek is elmondták, hogy pár évtizede voltak ott összejövetelek, de ma már a földön porosodik a diszkógömb.

Hotel cartoon, 15. emelet Forrás: Origo

Az jó kérdés, hogy lesz-e igény a közeljövőben a plusz tíz emeletre, ehhez talán egy állandó Bajnokok Ligája csoportkörös szereplés kellene a bolgároknak, de csak remélni tudjuk, hogy nem idén kezdik meg a nagy sorozatukat.

Minden kész, csak be kell rendezni Forrás: Origo

A Ferencváros játékosai ebéd előtt még egy rövid sétát tettek a városban, majd magyar idő szerint 20.30-kor lépnek pályára a BL-selejtező visszavágóján, a Ludogorec Arénában.