Vágólapra másolva!
Az amerikai elnökválasztási kampányból a sportolók sem maradnak ki. Elsőre Donald Trump támogatói tűnnek aktívabbnak, de a beszólogatós üzletember jó néhányuknál kihúzta a gyufát. Hillary Clintont több sportoló támogatja, különösen a kosarasok. Különmeccs tömött lelátók előtt. 

„Nincs szükségünk egy újabb politikusra, nekünk egy üzletember kell, mint Mr. Trump!” – üzente lelkesen a Twitteren még tavaly az egykori kosaras sztár, Dennis Rodman. A Féreg becenevű fenegyerek régi barátjának vallja az elnökjelöltet, azt viszont nem magyarázta meg, pontosan miért is volna jobb egy üzletember egy „újabb politikusnál”.

Rodman támogatása legalább annyira lehet átok, mint áldás,

elvégre a kosaras életét állandó botrányok kísérik: családon belüli erőszakért és ittas vezetésért is meggyűlt a baja a törvénnyel, barátkozik az észak-koreai rezsimmel, a házibulijai miatt több mint hetvenszer kellett kihívni a rendőrséget. Trump mindenesetre „okos srácnak” nevezte Rodmant, szerinte „megvan a magához való esze”.

Rodman egy tévéműsorban Forrás: AFP/2014 Getty Images/Laura Cavanaugh

Rodmannél konkrétabban nyilatkozott az egykori baseballjátékos, Johnny Damon, aki elmondta: „Hét-nyolc éve találkoztam először Trumppal, azóta bírom. Bármit tesz, az csúcsminőség: a hoteljei, a vállalkozásai, a golfpályái.

Trump felpörget bennünket.”

Szükség van-e Allahra?

Mike Tyson is méltatta Trump életútját, az egykori nehézsúlyú bokszbajnoknak az is imponált, hogy az üzletember mindig tisztelettel beszélt a családjával. Túl azon, hogy – Rodmanhez hasonlóan – Tyson botránykrónikája is igen gazdag, „büszke muszlimnak” vallja magát, akinek „nagy szüksége van Allahra”. Ezt nem könnyű összeegyeztetni Trump hanyag kijelentésével, amely szerint kitiltaná a muszlimokat az Egyesült Államokból.

Tyson hálás Trump tiszteletéért Forrás: AFP/2016 Getty Images/Jesse Grant

Ráadásul az egykori ketrecharcosbajnok, Tito Ortiz éppen azért állt Trump mellé, mert azt mondta, hogy

akik bejöhetnek Mexikóból az országunkba, behozva a terrorizmust. Ne féljünk szétnézni, és látni, ha valaki bombát hord a zsebében, vagy valami őrültségre készül.”

Nem egyszerű megbirkózni Richie Incognito profi amerikaifocista támogatásával sem. A Buffalo Bills falembere kiállt az elnökjelölt mellett, ám őt három éve kitették a Miami Dolphinsból a minősíthetetlen viselkedése miatt. Egy újabb botrányhős támogató Rodman és Tyson után.

Kosarasok és NFL-esek mindenhol

Trump sportvilágbeli megítélésének sokat ártott, amikor a szexista kijelentéseit utóbb „öltözői beszédnek” minősítette. Számos sportoló jelezte, hogy egyáltalán nem ez a normális beszédmód az öltözőben. Ettől függetlenül jó néhány klasszis maradt Trump-hívő. A Wikipédia gyűjtése szerint pontosan 54, döntő többségében amerikaifocista (16), küzdősportoló (11) és autóversenyző (10).

Történelmi csata? Forrás: NurPhoto/STR/NurPhoto/Str

Hillary Clinton oldalán ugyanakkor 104 sportoló neve olvasható a támogatóknál, akik közül meglepően sok a kosaras (29), de bőven akad NFL-es (24) és téli sportot űző is (10). Ezek után nem csoda, hogy a neten árulnak „sportolók Hillary mellett” pólókat.

A folytonosság hívei

A Clinton-párti kosarasokból simán összejönne egy világválogatott, néhányan „csak” névleg álltak mellé, mások viszont nyilatkoztak is. Például a világ talán legjobbja, LeBron James, akit egyvalamire biztosan megtanított a kosárlabda:

Hiszek abban, amit Obama tett az országunkért, Hillary pedig folytatja az ő útját. Össze kell fognunk mindannyiunknak, nem számít, honnan jöttünk, milyen a bőrszínünk. Hillary ezt az egységet képviseli.”

James ohiói hatását nehéz túlbecsülni Forrás: AFP/2016 Getty Images/Jamie Sabau

LeBron James sosem rejtette véka alá a véleményét, 2014-ben támogatta Obama egészségügyi reformját. Ugyanabban az évben „Nem tudok lélegezni” feliratú pólóban melegített be egy meccs előtt, idézve a rendőri intézkedés során meghalt Eric Garner utolsó szavait. James támogatása sokat jelenthet a bizonytalan Ohio államban, ahol Trump enyhe fölényben volt a kampány kezdetén.

Az USA Today 35 NFL-játékost kérdezett meg, akik közül 14-en Clintonra, hárman Trumpra szavaznak majd, míg a többség bizonytalan.

Jerome Felton, a Buffalo Bills védője Clinton mellett érvel: „Olyan elnököt szeretnék, aki mentálisan és érzelmileg is kész a feladatra. Sokkal inkább hiszek abban, aki hosszú ideje foglalkozik külpolitikával, és világszerte találkozik vezetőkkel, mint abban, akit apróságokkal is lépre lehet csalni, ráadásul kiszámíthatatlan.”

Belefér az adóemelés

Clinton emelné a magas jövedelműek adóját, ami persze érinti a sztársportolókat is, ám ezzel együtt is van, aki bizonytalan, de Clinton felé húz. „A gazdagok adóemelése természetesen érint engem – mondja Brandon Marshall, a Denver Broncos linebackere. – De őszintén szólva a családom nagy része nem gazdag.

Trump egy vicc. Egyszerűen nem tudom komolyan venni.”

Ugyanakkor a roppant szorosnak ígérkező szavazást várhatóan a bizonytalanok döntik majd el. Mint például Kyle Williams, a Buffalo Bills NFL-ese: „Hányan is élnek az országunkban? Nagyjából 320 millióan? És ez a kettő bírt felbukkanni? Talán csak az utolsó pillanatban döntök majd.”

A számok nyelvén

A Wikipédia november 2-i adatai szerint Clintont csaknem kétszer annyi sportoló támogatja, mint Trumpot. Íme, a részletes lista.

Clinton 104: 29 kosaras, 24 amerikaifocista, 10 télisportos, 9 baseball/softballos, 9 focista, 8 küzdősportos, 6 teniszező, 3 extrémsportos, 3 atléta, 1 műugró, 1 lovagló, 1 hosszútávúszó.
Trump 54: 16 amerikaifocista, 11 küzdősportos, 10 autóversenyző, 8 baseballozó, 5 kosaras, 3 golfozó, 1 sportlövő.