Bukott, majd futott az éllovas, óriási káoszba fulladt a Tour király szakasza

Chris Froome
Great Britain's Christopher Froome (C), wearing the overall leader's yellow jersey, gestures as he waits for another replacement bike next to a dysfunctional one following a fall during the 178 km twelvelth stage of the 103rd edition of the Tour de France cycling race on July 14, 2016 between Montpellier and Chalet-Reynard. / AFP PHOTO / jeff pachoud
Vágólapra másolva!
Chris Froome összeütközött egy kísérő motorossal, tartalék bicajjal próbált továbbmenni, de végül kénytelen volt beletörődni, hogy nemhogy a Mont Veontoux-ra vezető szakaszt nem nyerte meg, de még az összetettben is visszacsúszott az elsőről a hatodik helyre. A versenybíróság később jóváírta az idejét, és megtarthatta a sárga trikót.

A Tour de France 12. Montepellier-ből a legendás Mont Ventoux-ra vezető szakasza az idei francia körverseny kiemelt etapja volt – az eredeti kiírás szerint. Azonban a szakaszt csütörtök reggel hat kilométerrel lerövidítették a várható 100 km/h-s széllökések miatt, így bringásoknak 16 helyett csak 10 kilométert kellett tekerniük hegynek föl a befutóig.

Crhis Froome értetlenül áll a történtek előtt Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Az összetettben élen álló Chris Froome azzal a szándékkal vágott neki a napnak, hogy tovább növeli 28 másodperces előnyét az összetettben honfitársa, Adam Yates előtt.

Csakhogy nem csupán Froome érkezett jó formában a hegy lábához. Ott volt a sarkában Richie Porte, és a közvetlen üldözők, a holland Mollema, vagy a kolumbiai Quintana sem akartak lemaradni.

A Mont Ventoux a szurkolók körében is rendkívül népszerű, akik ezúttal is óriási számban álltak az út mellett, és, ahogy közeledett a cél, úgy lett egyre sűrűbb a tömeg. Ebből lett a probléma is.

A bukás:

Egy kilométerrel a cél előtt a felvezető motoros kénytelen volt megállni a nézők miatt, Porte és Froome, majd többen mások is pedig már nem tudták kikerülni. Froome gyorsan kapcsolt, hagyta a bicajt, és futva indult a cél felé – írja tudósításában a Guardian.

Nagyjából 200 métert sprintelt, mire egy semleges kísérőautóról szerzett egy biciklit,

– írja az angol lap online kiadása.

Többen is megelőzték, Yates, Mollema, Quintana, Bardet és Valverde is – ők öten pedig nem csak a szakasz végén, hanem összetettben is elé kerültek.

„Kénytelen voltam megállni, mert egyszerűen sehová sem tudtam menni – panaszkodott a célba érés után Porte. – Átestem a motorkerékpáron, Froome pedig átesett rajtam. Nem tudom, hogy mit, de valamit tenni kell ezzel a helyzettel. Ha a rendezők nem tudják kezelni a szurkolókat, akkor mit tudnak kezelni?"

Frissítés: A versenybíróság szakasz utáni döntése értelmében megkapta Mollema idejét.
"Chris Froome és Richie Porte azonos időeredményt kapott Bauke Mollemával a hajrában történt baleset miatt, így Froome megőrizte a sárga trikót" - áll a szervezők közleményében.

Tour de France, 12. szakasz, Montpellier - Mont Ventoux (184 km)
Végeredmény: 1. De Gendt (Lotto), 2. Pauwels (Dimension-Data), 3. Navarro (Cofidis),4. Clement (IAM), 5. Chavanel (Direct Energie), 6. Lindeman (Lotto-Jumbo), 7. Teklehaimanot (Dimension Data), 8. Vanmarcke (Lotto-Jumbo), 9. Anker Sorensen (Fortuneo), 10. Mollema (Trek)

Az összetett állása:

1. Chris Froome (brit, Team Sky) 57:11:33 óra
2. Adam Yates (brit, Orica) 47 másodperc hátrány
3. Bauke Mollema (holland, Trek) 56 mp h.
4. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 1:01 perc hátrány

A jövő vasárnapig tartó viadalon pénteken a Bourg-Saint-Andéol és La Caverne du Pont-d'Arc közötti 37 kilométeres egyéni időfutam vár a mezőnyre.