Vágólapra másolva!
A sakkvilág Magnus Carlsent ünnepli, aki New Yorkban kihívójával, az orosz Szergej Karjakinnal szemben megvédte világbajnoki címét. A norvég világelső a klasszikus játszmákban elért 6-6 után a rapid rájátszásban 3-1-re győzött. Két döntetlent követően megnyerte a harmadik és a negyedik játszmát, a győztes találatot tetszetős vezéráldozatos mattal érte el. Portré Norvégia jelenleg legismertebb sportolójáról, aki egykoron Lékó Pétert is legyőzte Miskolcon.

Magnus Carlsen aligha képzelhetett el magának szebb születésnapi ajándékot, mint világbajnoki címe megvédését. Nehéz csatában győzte le a párharc előtt sokak által esélytelennek tartott orosz Szergej Karjakint.

A fiatal norvég elmenekült a sajtó elől

A címvédő több nyerési esélyt hagyott ki a harmadik partiban, a kihívó pedig az ötödikben hibázott. Hét döntetlent követően Magnus Carlsen túlzott kockázatot vállalt, vereségével nehéz helyzetbe navigálta magát.

Elkeseredésében még a kötelező sajtótájékoztatóról is elmenekült, ezért díjából öt százalékot levonnak.

Karjakin a tizedik párbajban nagy esélyt szalasztott el, remizhetett volna, sokáig kísérteni fogja a ziccer kihagyása. Az egyenlítést követően Magnus Carlsen már nem kockáztatott, két remi után magabiztosan várta a rapid rájátszást, ahol dominált, kihívójánál gyorsabban hozta meg döntéseit, megérdemelt győzelmet aratott a nehéz pozícióit hihetetlen elszántsággal védő Szergej Karjakinnal szemben.

Az orosz Karjakin és a norvég Carlsen csatája New Yorkban, a világbajnoki döntőben Forrás: AFP/Eduardo Munoz Alvarez

Az sífutás hazájában hihetetlenül népszerű Magnus 2013-ban Viswanathan Anandot 6,5-3,5-re győzte le az indiai szülővárosában, Csennajban.

Carlsen úgy hódította el a világbajnoki címet, hogy megbirkózott az esélyesség terhével.

Fiatal életkora, a páros mérkőzések terén rutintalansága, Anand közismert remek megnyitási repertoárja óvatosságra intette a 22 éves norvég nagymestert. A párharcot bevezető négy döntetlen után Magnus az ötödik és a hatodik partikban megcsillogtatta oly sokszor megcsodált technikáját, míg Anand két tarthatónak ítélt végjátékban is hibázott. Magnus Carlsen a modern sakkozás egyik legnagyobb egyéniségét győzte le, és lett a sakktörténelem második legfiatalabb világbajnoka. Csupán Garri Kaszparov előzte meg őt pár hónappal.

A 2013-as világbajnoki döntő az indiai Csennajban. Carlsen hazai táblán győzte le Anandot Forrás: AFP/Manjunath Kiran

Egy év múlva Szocsiban is Viswanathan Ananddal kellett megküzdenie, aki a világbajnok-jelölti verseny megnyerésével lett a kihívója.

Ez a döntő jóval kiegyensúlyozottabb küzdelmet hozott, mint az egy évvel korábbi összecsapásuk.

Magnus Carlsen szerzett vezetést, Anand azonnal egyenlített. A párharc kritikus partijának a hatodik bizonyult, amikor az indiai óriási esélyt puskázott el. Kiskombinációval nyerőesélyhez juthatott volna. Az elszalasztott lehetőség, az elvesztett parti döntően befolyásolta a páros mérkőzés végkimenetelét. A 44 éves Anand megnyitási felkészültségben felülmúlta Magnus Carlsent, aki azonban a sakktábla mellett megőrizte higgadtságát, így sikerrel birkózott meg a feladattal, és 6,5-4,5-re nyert.

A fantasztikus pályafutás Wijk aan Zee-ben kezdődött

A sakkozás tizenhatodik világbajnokának bámulatos pályafutása 2004-ben a hollandiai Wijk aan Zee-i Corus sakkfesztivál „C" nagymesterversenyén kezdődött el. A záróünnepségén nagy ováció köszöntötte az akkor mindössze 13 éves Magnus Carlsent.

Az amerikai nagymester, Ljubomir Kavalek a Washington Postban publikált cikkében a sakkozás Mozartjának nevezte a norvégot.

„Mega" Magnust 2484-es Élő-pontszámával nyolcadiknak rangsorolták a 14 résztvevős tornán, ahol kilenc győzelemmel, egy vereséggel és három döntetlennel 10,5 ponttal zárt, megnyerve ezzel a viadalt. Miközben az egész világ megcsodálta a fiatal norvég érett játékát, Carlsen első nagymesteri normáját teljesítette. A holland Sipke Ernst elleni, áldozatokkal fűszerezett nyerése különösen káprázatos volt.

A norvég szurkolók a vb-döntő helyszínén, New Yorkban Forrás: AFP/Eduardo Munoz Alvarez

Magnus Carlsen 1990. november 30-án Tønsbergben született. A 2001-es áprilisi Élő-listán találkoztunk először a nevével, 2064 ponttal iratkozott fel oda. A korcsoportos világversenyeken változó sikerrel szerepelt, legjobb eredményeként 2002-ben Krétán, a 12 éven aluliak világbajnokságán ezüstérmes volt az orosz Jan Nepomnjacsij mögött. Szorgalmasan tanult edzőjétől és példaképétől, Simen Agdesteintől, a sokszoros norvég bajnoktól, az egykori válogatott labdarúgótól.

Már 15 évesen világbajnokjelölt lett

Magnust Wijk an Zee-i sikere után egyre több versenyre hívták meg. Kitűnő memóriája, remek kombinációi, élvezetes játéka, szerény magatartása rendkívül népszerűvé tette a versenyszervezők és rendezők körében. Nagy álma Reykjavíkban, a nagyszabású rapidverseny az első fordulójában teljesült: megmérkőzhetett a „királlyal", Garri Kaszparovval. Az első partit elremizte, a másodikban kikapott Kaszparovtól. Carlsen a mérkőzés után nagyon mérges volt, mert látványos hibát követett el.

Kaszparov elismeréssel szólt játékáról, a sakkozás legnagyobb tehetségének nevezte.

Nem véletlen, hogy rövidesen a sakkvilág legfiatalabb nagymestereként köszönthették. Egyre erősebb tornákra kapott meghívást, állta a sarat, szélesítette a megnyitási repertoárját, javította a technikáját. növelte Élő-pontjait, a szaksajtó újabb és újabb sikereiről lelkendezett. 2005-ben, az oroszországi Hanti-Manszijszkban megrendezett Világkupán sorra vette az akadályokat, és óriási szenzációként, 15 évesen világbajnokjelölt lett.

Az idei vb-döntőnek New York adott otthont Forrás: AFP/Eduardo Munoz Alvarez

A 2006. január 1-jétől érvényes ranglistán átlépte a 2600 Élő-pontos határt. A torinói sakkolimpián iskolai kötelezettségei miatt csak nyolc partit játszott, 6 pontot gyűjtött, és 2820-as performance eredményt ért el.

Könnyedén játszott, sűrűn rápillantott a legjobbak partijaira is, figyelte riválisait, akikkel egyre többször a szuperversenyeken is megmérkőzhetett.

Edzéseinek irányítását a dán Peter-Heine Nielsen vette át, aki Viswanathan Anand szekundánsaként vált ismertté. Pályafutása első szuperversenyein – Moszkva, Wijk aan Zee – még kissé megilletődötten játszott, de a Morelia-Linares tornán Carlsen már Anand legnagyobb riválisa volt. Versenyfutásukat a 10. forduló döntötte el, Anand szépségdíjas partiban másodszor is legyőzte norvég riválisát.

Az indiai Anand sokáig a legfőbb riválisa volt Carlsennek Forrás: RIA Novosti/Vladimir Fedorenko

A 16 éves Magnus világbajnokjelölti párharca az örmény Levon Aronjannal ádáz küzdelmet hozott. A hatjátszmás összecsapás 3-3-mal zárult, döntés csak a ráadás négy rapid, majd két snelljátszmája után született meg, az örmény sakkozó nyert.

A július újabb mérföldkő volt Carlsen pályafutásában, az Élő-listán átlépte a 2700-as álomhatárt.

A Világkupán, Hanti-Manszijszkban az elődöntőben a későbbi győztes amerikai Gata Kamskytól szenvedett vereséget.

Karjakin méltó ellenfele volt Carlsennek az idei vb-döntőben Forrás: Sputnik/Nancy Siesel

A 2008-as Wijk aan Zee-i, 20-as kategóriájú tornán a váratlan fordulatok viadalán nagyszerű versenyzői erényeket csillogtatott meg, vesztett két partit – Lékó Pétertől és Viswanathan Anandtól kapott ki –, de nyert ötöt. Holtversenyes első helyéről a nagy riválisok is elismerten nyilatkoztak.

A Morelia-Linaresben, a sakktörténelem egyik legharcosabb versenyén Magnus folytatta remeklését.

Három vereségét öt győzelemmel ellensúlyozta, a győztes Anand mögött félpontos hátránnyal lett második. Bakuban a Grand Prix-versenysorozat első tornáján az azeri Vugar Gasimov és a kínai Wang Yue társaságában holtversenyben első.

Carlsen a miskolci párharcban legyőzte Lékó Pétert

Lékó Péterrel Miskolcon vívott rapid párharca előtt készítettem a norvég tinivel interjút. Kérdésemre, hogy minek tulajdonítja sorozatos sikereit, a 17 éves zseni így válaszolt: „Összeszedetten, a viadalokon jól koncentrálva játszottam. Szeretek nyerni.

Egyre nagyobb önbizalommal játszottam, és ennek meglett az eredménye." A borsodi megyeszékhelyen a világranglistán már ötödik Magnus Carlsen folytatta bámulatos sikersorozatát. A miskolci párharc előtt még nyeretlen volt Lékó Péterrel szemben. A kezdetben félénknek tűnő Carlsen a nehéz pillanatokban, az időzavaros kapkodásokban is megőrizte hidegvérét, és hat remi mellett két nyeréssel megnyerte az összecsapást.

Carlsen 17 évesen Lékó Pétert is legyőzte Forrás: RIA Novosti/Fedorenko Vladimir

Sokáig féltve őrzött titokként kezelték a hírt, majd a norvégiai VG című újság elsőként közölte a szenzációt, hogy

a sakkozás legendás világbajnoka, 2005-ben az aktív játéktól visszavonult Garri Kaszparov lett Magnus edzője.

Moszkvában kezdték a közös munkát, nyáron Horvátországban két hétig készültek, majd Norvégiában folytatták a közös elemzéseket. A féléves közös munka meggyőzte Kaszparovot: Carlsen fiatal kora ellenére már nagyon közel van a csúcshoz, a nagy bajnokokra jellemző tulajdonságokkal bír.

Az orosz Garri Kaszparov edzőként segítette Carlsent Forrás: SOOC/Konstantinos Tsakalidis / SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Carlsen mintegy másfél év után, 2009 őszén lett újra tornagyőztes. A 18 esztendős norvég nagymester az év hatodik szuperversenyén, a kínai Nancsingban lenyűgöző teljesítménnyel ért el bámulatos eredményt. Két és fél pontos előnnyel nyerte meg a 21-es kategóriájú viadalt.

Megnyitási repertoárján meglátszott Kaszparov hatása.

Új nyitásokat is játszott, régebbieket sikeresen megújította, jól játszható állásokat kapott, az esélyeket szinte tökéletesen kihasználta. Önmagáért beszél, hogy hat győzelmet tudott elérni. Magnus átlépte a 2800 Élő-pontos bűvös határt, teljesítményének performance-pontszáma 3002 volt. Londonban a norvég titán remek tornagyőzelemmel zárta az esztendőt. Első alkalommal választották az év sakkozójává.

Carlsen visszalépésével üzent a nemzetközi szövetségnek

Magnus Carlsen tíz hónapon keresztül a sakktörténelem legfiatalabb világranglista-vezetője volt. A norvég nagymester parádés tornagyőzelmekkel kápráztatta el a világot. Magnus nehéz szívvel hozta meg döntését, de úgy értékelte, hogy a 2008-2012-es világbajnoki ciklus számára nem képvisel modern és korrekt szisztémát, nem biztosít számára elegendő motivációt. A világbajnoki ciklustól való visszalépését a szisztéma nagy veszteségeként, egyben a FIDE vezérkar döntésének kritikájaként értékelte a világ.

A 2015-ös döntő egy pillanata a rapid világbajnokságról Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jörg Carstensen

2012-ben a Grand Slam-döntőn megvédte elsőségét. A trófea elnyerése után harmadszor győzött a brit fővárosban, Londonban. Veretlenül, megnyitásait jól variálva, kevéssé elemzett változatokat is vállalva, esélyeit tökéletesen kihasználva végzett az élen.

A norvég zseni Élő-pontszáma alapján megdöntötte Garri Kaszparov korábbi, 2851 pontos világcsúcsát.

Wijk aan Zee-ben a jubileumi, 75. tornán Magnus Carlsen is jubileumot ünnepelt. Tizedszer játszott, szenzációs tornagyőzelmet aratott, másfél pontos előnnyel győzött. A középjátékban rendkívül kreatív volt, a végjátékban pedig végtelen türelemmel érvényesítette előnyét. Wijk aan Zee-ben hét játszmát nyert, saját rekordját is megdöntötte, 2872-re növelte Élő-pontját.

Egész Norvégia Carlsennel sakkozott

Londonban drámai utolsó fordulóval ért véget a világbajnok-jelölti verseny, amelyet végül több győzelmének köszönhetően Magnus Carlsen nyert meg, és lett az indiai világbajnok, Viswanathan Anand kihívója. A befejező játéknapon Carlsen és riválisa, Vlagyimir Kramnyik is vereséget szenvedett. A világranglista-vezető óriási időzavarba került az orosz Peter Szvidlerrel vívott csatájában, többször is rontott, második partiját vesztette el világossal játszva. Kramnyik sem bírta a sorsdöntő ütközet feszültségét, Vaszilij Ivancsuk győzte le az exvilágbajnokot. A tornán remek, fordulatokban gazdag csatákat láttunk, a szupernagymesterek megdöbbentő hibákat is elkövettek, a meglepő eredmények nagyban befolyásolták a végeredményt.

Norvégiában óriási érdeklődés kísérte szereplését, az újságokban nagy teret szenteltek eredményének.

Londonból öt újságíró és két televíziós stáb is tudósított. A sakk még fokozódó népszerűségét is szolgálta sikere.

Egy lépéssel előrébb a világbajnoki cím felé New Yorkban Forrás: AFP/Eduardo Munoz Alvarez

2013-ban Magnus Carlsen világbajnokként első versenyét Zürichben játszotta.

A hat résztvevős szuperverseny a 2801 Élő-pontos átlagával a sakktörténelem addigi legerősebb tornája volt.

Villámverseny, klasszikus viadal, majd a rapid torna összesített eredménye alapján győztes lett. Samkirban, a Gasimov emlékversenyen Carlsen pályafutása újabb nagyszerű sikerét érte el, egypontos előnnyel nyerte meg a viadalt. Hazai pályán balsikerként élte meg, hogy a stavangeri szuperversenyen Szergej Karjakin megismételte előző évi sikerét, Carlsent fél ponttal megelőzve győzött. Dubajban teljesült a norvég világbajnok célkitűzése, megnyerte a rapid- és a villám-vb-t is, valamennyi műfajban ő lett a király.

Hazai pályán nehezen ment neki a sakkozás

Az immár kétszeres világbajnok Magnus Carlsen 2015-ben is sorban játszotta a szuperversenyeket, kevés kivétellel gyűjtögette az értékesebbnél értékesebb trófeákat. Wijk aan Zee-ben negyedszer győzött Baden-Badenben a német Arkadij Naiditsch nehéz perceket okozott a norvég világelsőnek, de holtversenyük után az első helyet eldöntő rájátszásban Carlsen a „hirtelen halál" partit megnyerte.
Samkirban remekelt, a Gasimov-emlékversenyen veretlenül, Anand előtt egypontos előnnyel győzött.

A norvég sakkrajongók nehezen hittek a szemüknek, hogy Stavangerben négy vereséget is elszenvedve nyolcadik lett.

Végzetes volt a viadal első fordulójában Veszelin Topalov elleni tragikus vesztése. Berlinben a rapid vb-t megnyerte. Az esztendőt két szép sikerrel zárta. Londonban, a Grand Chess Tour befejező viadalán hármas holtverseny után a rájátszásban diadalmaskodott, az összetett pontversenyt is megnyerte. Dohában a Qatar Masters nyílt tornáján is az élen végzett.

Üres a feje, de boldog a világbajnok

Az idei évet is Wijk aan Zee-ben kezdte, egypontos előnnyel veretlenül diadalmaskodott, ötödször ünnepelték győztesként. Pályafutása során először hazai pályán, Stavangerben is első lett. A világbajnoki döntőre tekintettel kevesebb tornán játszott, a Grand Chess Tour idei sorozatán csak a párizsi és a leuveni rapid- és villámversenyt vállalta. Párizsban a rapidtornán Nakamura megelőzte, mindenkinél gyorsabb és eredményesebb volt a snellezésben. A bakui sakkolimpián az ötödik helyen végzett norvég csapat vezéregyéniségének bizonyult. Az olimpia előtt csak a 12. helyen rangsorolt norvég válogatott ötödik helyezése óriási meglepetésnek bizonyult.

Magnus Carlsen a világbajnoki aranyéremmel és kupával New Yorkban Forrás: AFP/Eduardo Munoz Alvarez

"Üres a fejem, de nagyon boldog vagyok, hogy sikerült megnyernem a világbajnokságot - nyilatkozta New Yorkban a mérkőzéseket élőben közvetítő norvég állami televíziónak. - A világbajnoki cím egy olyan dolog, aminek megszerzéséért az ember nagyon sokáig küzd, és semmiképpen sem szeretné elveszíteni."