Vágólapra másolva!
Napi két edzéssel, maréknyi étrend-kiegészítővel és néha pizzával készül Zákányi Zoltán az ősz egyik legrangosabb fitneszversenyére, amit most hétvégén tartanak. Komoly a tét, eddig mindig második helyezést ért el, most a dobogó élére gyúr. Videointerjúnkban elmondja, mit eszik és hogyan edz az utolsó napokban.

Azt tapasztalom, hogy az elmúlt pár évben sorra nyíltak az edzőtermek Budapesten, és nem kevesen jelentkeznek edzőnek is. Van ekkora piac, mindenki el tud majd helyezkedni?

Pontosan, ahogy mondod, a fitnesz népszerűségével egyre többen gondolják, hogy személyi edzőnek állnak.

Lehet, meglepő, de nem mindenki azért jön hozzánk az iskolába, hogy hivatásszerűen edző legyen belőle. Első találkozáskor általában megkérdezzük, ki az, aki dolgozni is szeretne, mint edző, és általában a résztvevők fele emeli csak fel a kezét. Sokan csak a saját edzéseiket szeretnék magasabb szintre emelni, vagy tágítani a tudásukat, és ez teljesen rendben is van.

A mindennapi munkád, hogy személyi edző vagy?

Igen, továbbá hétvégenként egy fitnesziskolában oktatok a leendő edző-jelöltek gyakorlati képzésében. A versenyzés hobbi, de ez a három szépen egymásra épül, és ad egy egész kereket.

Szeretem az alapgyakorlatokat Forrás: Origo

Azért sokan nem feltétlenül személyi edzőként vesznek részt a versenyeken. Te miért éppen ezt a szakmát választottad?

Hogy edzővé váljak, egy elég hosszú folyamat volt. Mire az ismerősök folyamatos unszolására nekivágtam az iskolának, már egy majdnem 15 éves edzésmúlt volt a hátam mögött. Ettől persze még senki nem lesz jó edző, de úgy gondolom, hogy ez a 15 év jó alap volt mind az edzősködéshez, mind a versenyzéshez.

Zákányi Zoltán Forrás: Origo

Ez az ötödik versenyszezonod. Miért kezdtél el versenyezni?

Amikor kikerültem az iskolából, egyből tudtam, hogy a szakmai tudásom, tapasztalatom nem érhet fel a nálam régebb óta tevékenykedő edzőkéhez. Valamivel ki akartam tűnni. Ahogy megszereztem az edzői papírt, az első dolgom volt, hogy megkerestem akkori tanáromat, Bánkuti Gabriellát, aki azóta a mentorom, edzőm, munkatársam, barátom is egy személyben. Megkérdeztem, hogy mit gondol, alkalmas lennék-e egy versenyzői fizikum kialakítására. Ő látott bennem fantáziát, és az elmúlt időszak eredményei őt igazolták. Nem értem el egyből első helyezést a versenyeken, de egy idő után már ez adott motivációt, én akartam lenni a legjobb a kategóriámban. Szeretem feszegetni a határaimat, és ami azt illeti, ez elég jó önbizalomnövelő hatásal is van rám, ami nagyon fontos, mert nem rendelkezem túl sokkal.

Ezt hogy érted? Az ember azt gondolná, hogy ilyen kimunkált testtel magabiztos, önbizalommal teli ember vagy.

Pedig nem. Szerintem nincs köze a külső vagy a belső tulajdonságainkhoz. Ez egyfajta gondolkodásmód, amin annak megváltoztatásával tudsz csak javítani. Ami meg a külsőt illeti, örök elégedetlen vagyok, de ez visz előre.

Borzasztó lenne egy nap arra ébredni, hogy belenézek a tükörbe, és úgy látom „kész" vagyok.

Zoli megmutatta, milyen vállgyakorlatokkal szokott edzeni Forrás: Origo

Melyik volt a legnehezebb felkészülésed?

Nem emlékszem, hogy egyik felkészülés nehezebb lett volna-e, mint a másik. Mindegyik szezon más volt, de alapvetően mindenhol próbáltam a maximumot hozni, és rendesen el is fáradtam egy-egy szezon végére. Vannak rosszabb és jobb napok. Ahogy közeledik a verseny, inkább rosszabb napok vannak.

Ez a széndhidrát-csökkentett étrend miatt van?

Úgy gondolom, igen. Ráadásul, ami engem illet, meglehetősen szénhidrátfüggő vagyok.

és ez még sehol sincs a mi versenydiétánkhoz képest. Talán a legnehezebb az első szezonom versenyei voltak. Teljesen új impulzus volt a testemnek mind az étrend, mind az elvégzett edzésmennyiség. A verseny napján teljesen kivoltam a speciális feltételek miatt, de nagy igazság, hogy mindenhez hozzá lehet szokni. Mára már nem annyira megterhelő egy-egy versenynap.

Zákányi Zoltán versenydiétája

"Versenyre készülve naponta hat étkezést tartok. Az első étkezés fehérjeturmix és zab vagy zabkorpa. A másodiktól kezdve pedig csirkemell rizzsel és zöldséggel. Amikor nem versenyzem, vagyis offszezonban 70%-ig tiszta az étkezésem, tehát csirkét eszem rizzsel, de, ezen kívül nem csinálok problémát abból, hogy ha megkívánok valamit, mert bármit megeszem, amit megkívánok. Fontosak az étrendkiegészítők is, ezért az étkezések mellett viszek még be tejsavófehérjét, BCAA-t, glutamint, multivitamint, C-vitamint és különböző edzés előtti energizálókat."

12 hét, az rengeteg idő. Most hogy készültél? Hogy építetted fel az elmúlt három hónapot étrendben és edzésben?

Hasonlóan az eddigiekhez az étkezéseim alapját a klasszikus testépítő étel, a csirke-rizs kombó teszi ki. E mellé próbálok minnél több rostot fogyaszatni. Reggelire zabot és fehérjét eszem. Én az étkezést próbálom minél egyszerűbben megoldani. Szoktam látni versenyzőket, akik mindenféle diétásan elkészített ételt posztolnak a közösségi oldalakon.

Természetesen a szénhidrát mennyisége a verseny közeledtével fokozatosan csökken és az utolsó héten bekerülnek a vízhajtó zöldséget, teák minden mennyiségben.

Egy maréknyi étrendkiegészítő is része a felkészülésnek Forrás: Origo

Nem hiszem, hogy én lennék az első, aki megkérdezi, de van speciális edzésmódszered?

Nagyon speciális nincs, csak ami mindenki másnak is elérhető.

Sajnos nem tudok titkokról beszámolni, én az elvégzett munkában hiszek.

Ami az edzéseimet jellemzi, az a szabad súlyok használata. Szeretem az alapgyakorlatokat. Igyekszem minden edzésen a maximumot hozni és teljesen lefárasztani az adott izomcsoportot. A használt súlyok nagysága sosem motivált. Mi nem erőemelők vagy erősemberek vagyunk. Sajnos ezt sok terembe járó - főleg férfi - nem tartja szem előtt. Ezzel kockáztatva a sérülés veszélyét és a hosszú távú fejlődést. Mindig azt szoktam mondani, hogy

a testformálás nem a türelmetlen emberek sportja.

Én 18 éve mentem először edzőterembe és még mindig nem vagyok kész.

Ez sokaknak álszerénységnek tűnhet.

Nem az. Tényleg így gondolom.

Az őszi szezon egyik legfontosabb versenyére, a Fitparádéra készülsz. Miért fontos neked?

Magyar viszonylatban talán a legnagyobb verseny. A színvonal nagyon magas. Itt jól szerepelni igazi dicsőség. Sajnos ezen a versenyen eddig csak 2. helyezést sikerül elérnem, ezen szeretnék idén javítani.

Most lehet, hogy magad ellen beszéltetlek, de mit javasolsz más versenyzőknek, a megmérettetés napján, hogy érdemes készülni, mire kell figyelni?

Szerintem aki végigcsinál egy kemény versenyfelkészülést annak már tisztában kell lenni az utolsó nappal. Ha nem neki, akkor az edzőjének. Már csak azért sem adnék tippeket, mert mindenkinek más jön be. Egyetlen jó tanács, amit edzőm a mai napig minden verseny előtt elmond:

Zákányi Zoltán sportági eredményei

2014
Kriko Kupa 2. hely
Nemzetközi Ausztria kupa Men's sport physique 1. hely
2015
Wbpf Európa Bajnokság 2. hely
Mom Sport Beach Games 2. hely
Wbpf Magyar Bajnokság 2. hely
Tropical Kupa 1. hely
Bodysport 1.hely
Fitparádé 2. hely
2016 tavasz
Wbpf Európa Bajnokság 2. hely
Wbpf Magyar Bajnokság 1. hey
Wbpf Spain International Open Cup 1.hely
Mom Beach Games kategória 1. hely és abszolut 1. hely
Bodysport 1. hely
Tropical-Aso Classic kategória 1. hely és abszolut 1. hely