Vágólapra másolva!
Szombathelyen rendezték a dobóatléták téli seregszemléjét, ahol a kalapácsvetők versenye közben a pálya mellett valaki egy „Spiriev Attila, mikor számolsz el Athénnal”  feliratú transzparenst tartott a levegőbe. Gellert kaphat a 12 évvel ezelőtti, legendássá vált doppingügy. 

Az athéni olimpiáról Fazekas Róbert diszkoszvető és Annus Adrián kalapácsvető aranyérmes úgy indult el haza, hogy nem tudott elegendő doppingmintát produkálni, ezért mindkettőjüket eltiltották, és elvették az érmeiket. A közvélemény szemében bűnösként megmaradt két dobó az elmúlt 12 évben végig az ártatlanságát hangoztatta, nem ismerték el, hogy doppingvétséget követtek el.

A Nyugat.hu cikke felidézi, hogy Annus állítása szerint a verseny alatt és utána is adott vizeletet, sőt vért is vettek tőle, és

minden vizsgálat negatív eredményt hozott.

Fazekas azért hagyta ott a doppingvizsgálatot megfelelő mennyiségű minta leadása nélkül, mert „vegzálták az ellenőrök”, de másnap reggel önként jelentkezett mintaadásra, ám akkor már nem engedték. A két atléta mellett kiállt a MOB és Schmitt Pál, és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkára, Gyulai István is.

Az olimpiai aranyéremtől doppingvétség miatt megfosztott Annus Adrián kalapácsvető (j) és Fazekas Róbert diszkoszvető edz Szombathelyen Forrás: MTI/Czika László

Amikor a sportolók hazatértek, Szombathelyen nagy tömeg várta őket, és valaki egy „Szégyelld magad, Tibi” feliratú molinót feszített ki. A Nyugat úgy véli, ez Gécsek Tibornak, a két athéni győztessel rossz viszonyban levő egykori dobóatlétának szólt, ám ő tagadta, hogy bármi köze lenne Fazekas és Annus ügyéhez.

Lejárató kampány állt volna a szombathelyi dobóatléták olimpiai drogbotránya mögött?

Posted by Nyugat.hu on Sunday, February 28, 2016

Ez azért kerülhetett szóba, mert a botrány idején többször is szóba került az a lehetőség, hogy Magyarországról érkezett a két magyar versenyzőre tett feljelentés, amiben részletezték azt is, miként doppingolnak. Ekkor kapott szárnyra a végbélbe rejtett ampullából kivezetett tiszta vizelet módszere, de ezt senki nem erősítette meg hivatalosan.

Arra a Nyugatnak sincs válasza, hogy mi lehet Spiriev Attila szerepe az ügyben, annyit azonban megjegyeznek, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség sportigazgatója, a szövetségi kapitány többször állt ki doppingvétséget elkövetett sportolók mellett, és jó barátja Gécsek Tibornak.

Ezt biztosan elolvasnánk

Állítólag Fazekas és Annus

megbíztak egy angol oknyomozó újságírót,

hogy a rendelkezésükre álló bizonyítékokat újakkal kiegészítve írjon könyvet az ügyükről. Arról nincs hír, hol tart most a két sportoló memoárja, pedig ezt a könyvet biztosan sokan megvennék.