Rióban egy B kategóriás sci-fi válhat valóra

Rio de Janeiro, Zika-vírus, olimpia
City's cleaning workers carry a flag with that reads "Out Zika" in portuguese between the samba schools' during the second night of the carnival parade at Sambadrome in Rio de Janeiro, Brazil, on February 9, 2016. AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA YASUYOSHI CHIBA / AFP
Vágólapra másolva!
Szmog, terror, Zika-vírus – az utóbbi időben a nyári olimpiai helyszíneket rendre valamilyen félelmetes külső tényező fenyegeti. Rio de Janeiro nincs könnyű helyzetben: bár a helyiek szerint semmi ok a szúnyogok által terjesztett vírus miatti félelemre, az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzetet vizionál, amerikai kutatók szerint pedig még mindig nem késő lefújni a nyári játékokat.

2008-ban a pekingi szmoggal riogatták a versenyzőket és szurkolókat, négy éve Londonra a terrorfenyegetettség vetett árnyat, Rio előtt pedig a félelmetes hangzású Zika-vírussal együtt terjed a bizonytalanság.

Egyelőre nem tudni, a vírus mennyire veszélyes, jelen lesz-e egyáltalán az ott téli hónapnak számító augusztusban, de az már biztos, hogy a nemzetek között nincs teljes egység a részvételt illetően. Ausztrália, Új-Zéland és az Egyesült Államok olimpiai bizottsága a sportolókra bízza, akarnak-e indulni vagy sem, Kenya sportvezetői azt fontolgatják, ha nem javul a helyzet, nem indítják világklasszis atlétáikat. Az amerikai női futballválogatott vagány kapusa, Hope Solo kijelentette, ha most kezdődne az olimpia, nem venne részt.

A focivébét elkerülte az apokalipszis

A szervezők abban bíznak, hogy az augusztusi tél miatt alig lesz jelen az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti), amely leginkább terjeszti a Zika-vírust. Viszont a félelem elharapózása miatt az olimpiai turizmus akár teljesen összeomolhat.

Le a Zikával! Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba


A Zeit német hetilap arra emlékeztet, hogy a 2014-es labdarúgó-világbajnokság előtt is volt némi hisztéria, igaz, akkor még nem lehetett hallani a Zikáról, sokkal inkább az ugyancsak szúnyogok által terjesztett dengue-lázról. Ennél a betegségnél a betegek nyolcvan százalékánál csak enyhe tünetek jelentkeznek,

öt százalék esély azonban van egy súlyosabb lefolyású fertőzésre.

Tavaly mintegy 1,7 millió ember betegedett meg, közülük 900-an haltak meg. Ennek ellenére a két évvel ezelőtti futballvébé előtt soha egy pillanatra sem merült fel, hogy elhalasszák.

Az olimpia esetében más a helyzet. Néhány hete a Forbes magazinban a New York University két amerikai professzora, Lee Igel és Arthur Caplan azt írta, hogy a mostani fenyegetettségre csak egy válasz van:

az olimpiát törölni kell.

A két tudós szerint már önmagában a szennyezett víz és a biztonság kérdése is komoly kockázat, de akkor, amikor az Egészségügyi Világszervezet szerint a Zika-vírus "nemzetközi horderejű közegészségügyi vészhelyzetet" jelent, felelőtlenség olimpiában gondolkodni. Járványveszély idején ugyanis a megelőzés a fontos, nem pedig a pénzügyi prioritás – írták.

Mi lesz veled, riói olimpia? Forrás: AFP/Vanderlei Almeida


Arra figyelmeztetnek, hogy noha egy B kategóriás sci-fi forgatókönyvének tűnik, bizony elképzelhető, hogy vírushordozó rovarok támadják meg az embereket, és ha a kormányzati intézmények, az egészségügyi szervezetek, valamint a helyi és regionális közösségek nem tudnak tökéletesen együttműködni, akkor beválhat a WHO jóslata.

Márpedig a szervezők

versenyt futnak az idővel, hogy a nyitónapra elkészüljenek mindennel,

ezért nem valószínű, hogy ezen felül még a vírus által jelentett kihívást megfelelően tudná kezelni.

Több millió fertőzött?

Az Egészségügyi Világszervezet szerint rossz esetben a vírus robbanásszerűen terjedhet, egy év alatt 3-4 millió embert is megfertőzhet, nem beszélve a szúnyogok által terjesztett más betegségekről (dengue-láz, sárgaláz, chikungunya-láz).

A Zeit ugyanakkor idézte a német olimpiai csapat orvosát, Bernd Wolfarthot, aki szerint egy megfertőződött, ám egészséges immunrendszerrel bíró személy esetében a kór gond nélkül kezelhető.

Úgy is lehet beteg, hogy észre sem veszi

A Zika-fertőzöttek számáról nehéz pontos adatot mondani, hiszen a betegség rendszerint ártalmatlan lefolyású, tízből nyolc beteg nem is tudja, hogy megfertőződött. Ahogy a helyi orvosok mondják, olyan, mint egy influenza: néhány napig

lázzal, esetleg kiütéssel, csontfájdalommal és kötőhártya-gyulladással jár.

A fertőzöttek száma valószínűleg jóval több, mint egymillió felett jár az idei dél-amerikai nyár során. A brazil egészségügyi minisztérium január végén azt közölte, hogy az elmúlt hónapokban 4120 esetben merült fel csecsemőknél a kóros kisfejűség, orvosi nevén a mikrokefália gyanúja, de az eddig elvégzett több száz laboratóriumi vizsgálatból csak 270 alkalommal azonosították a vírust az érintett csecsemőknél, 462 esetben pedig kizárták a kórokozó jelenlétét.

Rióban mindennapos a szúnyogirtás Forrás: AFP/Christophe Simon


A számok valószínűleg tovább emelkednek az elkövetkező hetekben, de a legtöbb megbetegedés a szegényebb északkeleti régiókban várható, ahol az eddigi megbetegedések 90 százalékát észlelték. Rio ettől a területtől nagyon messze van:

A bizonytalanság ellenére a szervezők biztosak abban, hogy uralni tudják a helyzetet. Katonák ezrei vesznek részt a szúnyogirtásban, de a Zeit beszámolója szerint ezt csak Rióban és környékén lehet érezni, a súlyosan fertőzött északkeleti régióban nem. Rióban még Dilma Rousseff államfő is megjelent. Elvégre a nyári olimpia miatt az lesz Brazília kirakatvárosa.