Szükségállapotot hirdettek Floridában a Zika-vírus miatt

Florida Gov. Rick Scott Holds Bill Signing In Miami Gardens GettyImageRank2 People HORIZONTAL Disability OCCUPATION Giving USA Florida - USA Intelligence POLITICS VISIT 2015 Miami Gardens Rick Scott - Politician Gulf Coast States PersonalityInQueue FeedRo
MIAMI GARDENS, FL - JULY 13: Florida Governor Rick Scott as he visits the Marian Center which offers services for people with intellectual disabilities on July 13, 2015 in Miami Gardens, Florida. The Governor held a bill signing ceremony at the center for Senate Bill 642, the Florida Achieving a Better Life Experience (ABLE) Act as well as took the opportunity to highlight funding for the Agency for Persons with Disabilities included in the 2015-2016 state Budget. Joe Raedle/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Kilenc ember betegedett meg az államban, egyikük sem otthon fertőződött meg, mindannyian külföldi útról tértek haza. Mivel a vírust terjesztő szúnyog jelen van az Egyesült Államok délkeleti vidékein, beleértve Floridát is, a kormányzó nem akart kockáztatni, és inkább egészségügyi szükségállapotot rendelt el.
Vágólapra másolva!

A megbetegedésekről egészségügyi szakemberek azt állapították meg, hogy egyikük sem az Egyesült Államokban történt, Rick Scott kormányzó azonban azt kérte, hogy az állam készüljön fel arra az esetre, ha a fertőződés az Egyesült Államokon belül történik.

A vírust terjesztő szúnyog ugyanis jelen van az Egyesült Államok délkeleti vidékein, beleértve Floridát is.

"Jóllehet, Florida jelenlegi kilenc Zika-lázas betege külföldön járt, és minden bizonnyal ott kapta el a vírust, biztosítanunk kell, hogy Florida idejében felkészüljön, és megelőzze a vírus elterjedését államunkban" - olvasható a kormányzó közleményében.

Rick Scott, Florida kormányzója Forrás: AFP/2015 Getty Images/Joe Raedle

Rick Scott egyúttal elrendelte, hogy Florida valamennyi megyei egészségügyi tisztségviselője, orvosa és kórháza folyamatos kapcsolatban legyen egymással és a szövetségi egészségügyi intézményekkel, felkészülve a lehető legrosszabbra is.

Az Egyesült Államokban, az egyetlen dallasi esetet leszámítva (ahol az első olyan Zika-vírus-fertőzést diagnosztizálták, amely vélhetően szexuális úton, nem pedig szúnyogcsípéssel történt) még nem regisztráltak olyan, Zika-lázban megbetegedett embert, aki egy embertársától kapta volna el a kórt.