Beintett a Tour de France szervezőbizottsága

Tony Martin, Tour de France, kerékpár, macskakő, macskaköves
FRANCE, Cambrai : Germany's Tony Martin (2ndR) rides in the pack on the cobblestones during the 223.5 km fourth stage of the 102nd edition of the Tour de France cycling race on July 7, 2015, between the Belgian city of Seraing and Cambrai, northern France. AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG
Vágólapra másolva!
A Tour de France-t is szervező cég 2017-től kivonja versenyeit a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség naptárából.

Az Amaury Sport Organisation (ASO) azzal indokolta pénteki döntését, hogy nem ért egyet a versenynaptár reformjával, illetve nagyobb beleszólást akar abba, mely csapatokat hívhatja meg saját viadalaira. Az ASO azt kifogásolja, hogy

az UCI a tervek szerint a jövőben nem feltétlenül biztosítaná, hogy a komolyabb viadalok elkerüljék egymást,

illetve a World Tour-licenccel rendelkező csapatok kötelező résztvevői a versenyeknek, ami azt jelenti, hogy az általában 22 istállót felvonultató Tour esetében mindössze négy szabadkártyáról dönthetnek a szervezők.

A cég a Tour mellett olyan híres versenyeket rendez, mint például a szintén háromhetes Vuelta a Espana, vagy a klasszikus egynaposok közül a Párizs-Roubaix és a Liége-Bastogne-Liége, továbbá a Párizs-Nizza, vagy a Criterium du Dauphine körversenyek.

A Tour kikerülhet az UCI versenynaptárából Forrás: AFP/Eric Feferberg

Az ASO döntése nem jelent kockázatot arra nézve, hogy esetleg elmaradnak ezek a versenyek, de azáltal, hogy kikerülnek az UCI égisze alól, a mezőny gyengülhet, mivel a legerősebb, World Tour-licenccel rendelkező csapatok is kihagyhatóak lesznek a meghívottak közül.