Vágólapra másolva!
Az amerikai profi csapatsportok legszerencsétlenebbjének a Chicago Cubs baseballozói számítanak, aligha van élő ember, aki látta volna a klub legutóbbi bajnoki ünnepét. A lúzer Cubs immár 107 éve képtelen visszakerülni a csúcsra, így bekerült a legendás Vissza a jövőbe-trilógia egyik részébe is. A film készítői 1989-ben bajnoki címet jósoltak a klubnak 2015-re – és ritkán jutott olyan közel hozzá, mint most.

2015. október 21. fontos dátum a Vissza a jövőbe kultikus filmtrilógia rajongói számára, az idősíkokban ide-oda ugráló hősök ugyanis a legmesszebb eddig az időpontig jutottak el, a sorozat második részében.

A film elején Doki – Dr. Emmett L. Brown –, az 1955-ből éppen csak hazatérő Marty McFly és annak barátnője, Jennifer Parker oldalán előremegy az időben, hogy megakadályozza a pár leendő gyerekeinek várható ballépéseit.

Vissza a jövőbe Forrás: Universal


A DeLorean 2015. október 21-én 16 óra 29 perckor száll le a futurisztikus Hill Valleyben, ahol a cselekményt egy antikváriumban megvásárolt sportalmanach bonyolítja. Az adatokat tartalmazó könyv ugyanis visszakerül a múltba, így tulajdonosa, Biff Tannen évtizedeken át biztosra mehet a sportfogadások terén.

Van, aki nem hallott még a Grays Sports Almanacról?

A film készítői mindent elkövettek annak érdekében, hogy az eredmények valósághűek legyenek.

Valódi egyetemi focieredmények

Az almanachban szereplő és a filmben elhangzó, a film készítése előtti sporteredmények ugyanis megfelelnek a valóságnak. Egy 1955. november 12-én lejátszott Kalifornia-Washington egyetemi amerikaifutball-mérkőzéssel bizonyítják be, hogy az almanach valós eredményeket közöl. És azon a napon valóban rendeztek egy UCLA-Washington meccset, amelyet a hazai csapat 16-17-es hátrányról tényleg egy utolsó másodpercben szerzett Jim Decker-találattal nyert meg 19-17-re.

Az elhangzottak közül stimmel a Michigan State-Minnesota 42-14 és az Ohio State-Iowa 20-10 eredmény is.

Gúnyolódtak a Cubsszal

A trilógia 2. részének 21. percében következik a merész jóslat: a 2015-be megérkező Marty McFly döbbenten látja, hogy a Chicago Cubs nyerte a baseballbajnokságot (World Series) a Miami ellen.


"Baseballrajongóként azt gondoltam, oké,

– idézte fel a jelenet kitalálását Bob Gale forgatókönyvíró, aki ezzel kétszeresen is kikacsintott a nézőkre.

Egyrészt a leglúzerebb amerikai profi csapat, a Cubs kapott egy fricskát, másrészt Florida állam, melynek a film 1989-es elkészülésekor még nem volt profi baseballcsapata. Az első a Florida Marlins lett 1993-ban (2012 óta Miami Marlins néven szerepel), 1998-ban pedig megalakult a Tampa Bay Devil Rays, mely tíz évvel később már Tampa Bay Raysként játszik.

Bárcsak visszamehetnék, hogy a Cubsra fogadjunk Forrás: Youtube


A Cubs 1908 óta vár a bajnoki címre, döntőt is 1945-ben vívhatott utoljára. Ilyen hosszú ideig egyetlen amerikai profi csapat sem maradt aranyérem nélkül. A baseballban a Cleveland Indians 67, a Texas Rangers 55, a Houston Astros 54, a Milwaukee Brewers és a San Diego Padres 47 éve vár aranyra, csakúgy, mint a Washington Nationals, illetve a 39 éve esélytelen Seattle Mariners. Utóbbi kettő még döntőbe sem került soha.

A leghosszabb sikertelenségi szériák

NBA
Sacramento Kings (64 év, utoljára bajnok: 1951)
Atlanta Hawks (57, 1958)
Milwaukee Bucks (44, 1971)
New York Knicks (42, 1973)
Portland Trail Blazers (38, 1977)

NHL
Toronto Maple Leafs (47, 1967)
Philadelphia Flyers (39, 1975)
New York Islanders (31, 1983)
Calgary Flames (25, 1989)
Edmonton Oilers (24, 1990)

NFL
New York Jets (47, 1968)
Kansas City Chiefs (46, 1969)
Miami Dolphins (42, 1973)
Oakland Raiders (32, 1983)
Chicago Bears (30, 1985)

A Cubsnál annyira bíznak a film jövendölésében, hogy egy éve arra készülnek, idén megszakítják az átkot. Tavaly szerződtették a venezuelai Miguel Monterót, és ezt a tranzakciót a szurkolók persze úgy értelmezték, hogy jött egy klasszis, akinek

ugyanúgy MM a monogramja, mint a filmben Marty McFlynak.

Joe Maddon vs Doki Forrás: Youtube


Nem kerülhette el a sorsát a Cubs új menedzsere Joe Maddon sem, akit azonnal a Dokihoz hasonlítottak, amennyiben képes őrült tudós kinézetet ölteni. De terveztek olyan bajnoki pólót is, amelyen a film főcímének betűtípusa hirdette, hogy 2015-ben a Cubs lesz a bajnok.

Ilyet is terveztek Forrás: Youtube


Az idei bajnokságban aztán a csapat megemberelte magát, 97:65-ös eredménnyel bejutott a Nemzeti Liga rájátszásába, ahol a wildcard-párharcban 1-0-ra legyőzte a Pittsburgh Pirates csapatát, majd 3-1-re felülmúlta a St. Louis Cardinalst is. Jelenleg a négy győzelemig tartó ligadöntőben 0-3-ra áll a New York Mets ellen (magyar idő szerint szerda hajnalban bukta el a harmadik meccset), ami nem a legjobb előjel, de a Sportalmanachban még lehet bízni.

Epstein, a kabala

Az MLB történetében eddig 34-szer fordult elő, hogy egy csapat 3-0-val kezdjen egy négy győzelemig tartó sorozatot, de csupán egyszer veszített ekkora előnyről: 2004-ben a Boston Red Sox a New York Yankees ellen. És Theo Epstein, aki akkor a bostoniakkal tett csodát, most éppen a Cubs elnöke.

Chicagóban nagyon várják a bajnoki címet Forrás: AFP


Az viszont már biztos, ha a klub be is jut a World Series elnevezésű döntő meccssorozatba, akkor nem a Miami lesz az ellenfél: a másik elődöntőt, az Amerikai Liga döntőjét ugyanis a Kansas City Royals és a Toronto Blue Jays vívja, előbbi összesítésben 3-1-re vezet.

A chicagói átok

Utoljára 1945-ben jutott World Series-döntőbe a Cubs, de miután egy megrögzött szurkoló, Billy Sianis nem vihette be a stadionba a kecskéjét (hiába váltott neki jegyet), megátkozta a csapatot, hogy soha többet ne nyerjen bajnokságot.

Ahogy teltek az évek, az átok egyre inkább rátelepedett a Wrigley Fieldre. A helyzet súlyosbodott, amikor 1973-ban Billy Sianis unokatestvére, Sam megpróbálta feloldani az átkot, de hiába vitte el Socrates nevű kecskéjét, őt sem engedték be. A Cubs, amely addig toronymagasan vezetett a bajnokságban, végül ismét elbukott.

Tizenegy évvel később Sam Sianist meghívták, hogy hozhatja a kecskét is, csak jöjjön végre. El is ment, a döntőbe jutásért játszott párharc harmadik meccsére azonban már elfelejtették meghívni, mire 2-0 után jött az összeomlás: a San Diego Padres megfordította a párharcot.