Bénább az életünk, mint ahogy a Vissza a jövőbe ígérte

Vissza a jövőbe 2
Vágólapra másolva!
2015. október 21. piros betűs ünnep a filmrajongók számára. Ezen a napon látta meg a jövőt Marty McFly a Vissza a jövőbe 2-ben. Amióta csak kijött a film, mindenki arról álmodozik, hogy felpattanjon egy légdeszkára. A jeles nap alkalmából megnéztük, hogy az időutazós sci-fi jóslataiból mi vált valóra.
Vágólapra másolva!

Ez már nem egy gonosz internetes tréfa, végre beértük a jövőt: eljött a nap, amikor Doki elvitte a jövőbe Marty McFly-t. A sorozat főszereplője elképedve szembesült az eltelt harminc év technikai találmányaival, és most mi is körbenézhetünk, hogy mi teljesült a Vissza a jövőbe 2 jóslataiból.

30 szenzációs érdekesség az idén 30 éves Vissza a jövőbe sorozatról - olvassa el a Life.hu cikkét ITT.
Mikor lesz már repülő kocsi? - Vissza a jövőbe 2 Forrás: UIP Dunafilm

2015 mégsem olyan csodás, mint harminc éve hitték

Robert Zemeckis filmje egyedi volt, mert a legtöbb sci-fitől eltérően nem búskomor disztópiával riogatott, hanem egy vidám, színes helynek festette le a jövőt. Lássuk hát, mi valósult meg belőle. A Junkee egy vicces videóban ütköztette a valósággal a film jövőképét, és arra jutott, hogy semmi nem lett igaz belőle. A kényelem netovábbja lenne, de nincsen méretre zsugorodó kabát, és nincsen óriásivá dagadó minipizza.

A College Humor azzal a gondolattal játszott el, hogy mi történt volna, ha Marty és Doki a valódi 2015-be érkezik meg. Röviden: McFly egyik csalódásból esik a másikba. Légdeszka hiányában a Segway csak arra jó, hogy kinevettesse magát, mert ezzel a szerkezettel képtelenség elmenekülni Griff elől. Önbekötős Nike cipő helyett Crocs papuccsal a lábán kénytelen beolvadni a jövő emberei közé, és azon is joggal akad ki, hogy a kocsik még mindig fosszilis üzemanyaggal működnek.

A Vanity Fair a trilógia társszerzőjét, Bob Gale-t kérdezte arról, hogy mit szól az igazi 2015-höz: "nem tűnik olyan színesnek és vidámnak, mint amilyennek mi elképzeltük, de mindenki boldog lehet, mert a Szárnyas fejvadász jövőképére sem hasonlít, és nem is egy megvalósult disztópia egyenruhát viselő, borotvált fejű emberekkel." Ha kinézek az ablakon, én azt mondanám, hogy a Vissza a jövőbe 2 és a Szárnyas fejvadász jövőképe között vagyunk valahol félúton.

Tényleg nincsenek repülő kocsik, és faxkészüléket is már csak a múzeumokban lehet látni, de tegyük hozzá, hogy a Junkee és a College Humor videója a poén kedvéért felnagyította a film tévedéseit. Igazából sok minden megvalósult a Vissza a jövőbe 2 jóslataiból (és néhány részlet a Szárnyas fejvadász borzongató jövőképéből is valósággá vált).

Mikor állhatunk már fel egy légdeszkára?

Ez a kérdés izgatja a legjobban a rajongókat. A jól sikerült internetes átverések óta kételkedve olvassuk azokat a hírek, melyek arról szólnak, most már tényleg megalkották a működőképes légdeszkát. A Lexus bejelentéséről is sokan azt hitték, hogy kamu, de a Jalopnik újságírója, hogy eloszlasson minden gyanút, elment Barcelonába, és saját maga kipróbálta a légdeszkát. Azt a szerkezetet, ami leginkább megragadt az emberek képzeletében a Vissza a jövőbe 2 találmányai közül.

Kiderült, hogy tényleg működik, folyékony nitrogénnel hűtött szupravezetővel és mágnesekkel marad a felszín felett, de aki először áll rá, annak kisebbfajta művészet a rajta való egyensúlyozás. A videóban van pár szép mutatvány, de arra még sokat kell várni, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön egy légdeszka, és azt bárhol használhassuk. A Lexus prototípusa jelenleg csak az erre a célra felhúzott barcelonai skate parkban működőképes, a pálya fémből készült, amit vékony faréteggel fedtek le.

Michael J. Fox és a légdeszka - Vissza a jövőbe 2 Forrás: UIP-Duna Film

Élhető városközpont

Hill Valley főtere úgy néz ki 2015-ben, mintha a film készítői előre látták volna az urbanizáció folyamatában beálló változást. 1985-ben a városközpont elhanyagolt, a külvárosi kertváros néz ki a legjobban, oda áramlanak az emberek. 2015-ben viszont már nem a szuburbanizáció jellemzi a városfejlődést, a belvárosi részek ismét szépek és gondozottak tele zöld, tágas terekkel és visszaköltöző, tehetős lakókkal. A filmben a parkoló helyett immáron egy tóval felturbózott park van a tér közepén.

Hill Valley főterét a zöld szín uralja 2015-ben - Vissza a jövőbe 2 Forrás: UIP Dunafilm

Folytatásokkal támad Hollywood

A Cápá-ból ugyan csak négy készült, és nem tizenkilenc, de magára a trendre ráérzett a Vissza a jövőbe 2: manapság a brandek uralják a hollywoodi filmipart, és többen a folytatások évének nevezték 2015-öt. A lista valóban hosszú, ráadásul ezek a filmek az idei év legsikeresebb alkotásai. A Halálos iramban már a hetedik résznél tart, a Marvel-univerzum folyamatosan tágul, a Jurassic World-del ismét kinyitott az őslénypark, és Mad Max is visszatért.

A Cápa 19-t játsszák a mozik 2015-ben - Vissza a jövőbe 2 Forrás: UIP-Duna film

Belesüppedünk a nosztalgiába

A Cafe 80’s-zel nem csupán a nosztalgia fontosságát találta el a Vissza a jövőbe 2 a mai emberek gondolkodásában, de még arra is ráérzett, hogy pontosan melyik korszakhoz nyúlnak vissza mostanában a filmek és a zenék. Az új Star Wars legfőbb ígérete az, hogy az eredeti trilógia szereplőivel együtt a régi varázslatot is visszahozza, és ezzel a vállalással máris maga mellé állította a fél világot. A Drive című film tökéletes példa arra, hogy ismét menő tud lenni a nyolcvanas évek neonfényes színvilága és elektronikus zenéje.

Minden, ami nyolcvanas évek - Vissza a jövőbe 2 Forrás: UIP-Duna Film

Lapos tévé és videohívás

A lapos tévék és a videohívások elterjedését is pontosan megjövendölte a film. A McFly-ház tele van képernyőkkel, amelyeken a családfő előbb egy munkatársával, majd a főnökével folytat kellemetlen beszélgetést. A videokonferenciák adta lehetőségekkel már régóta élnek a cégek, a Skype és hasonló programok elterjedésével pedig teljesen természetessé vált, hogy látjuk az ismerősünk arcát, miközben kommunikálunk vele. Ráadásul a képen a másik fél személyes adatai is megjelennek, ez olyan, mintha beszélgetés közben csekkolnánk a másik fél Facebook-profilját, hogy még több dolgot megtudjunk róla.

Mindenhol egy képernyő - Vissza a jövőbe 2 Forrás: UIP-Duna Film

Google Glass és Hololens

A film által elképzelt 2015-ben Marty fia egy szemüvegen keresztül nézi a tévét. Már közel járunk ahhoz, hogy egy szemüveg felvételével bármit elvégezhessünk, amire az okostelefonunk képes. A Google Glass-t tesztelte az Origo, de sajnos nem közelítette meg az élmény a Terminátorok valóságérzékelését. A Microsoft egy Hololens elnevezésű hologramszemüvegen dolgozik, amelyen át egyszerre lehet látni a külvilágot és a vetített digitális képet.

A rendetlen kölyök vacsora közben is az okosszemüvegét bámulja - Vissza a jövőbe 2 Forrás: UIP-Duna Film